Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποκτά η Καρδίτσα

12/06/2020
image_print

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας έργο προϋπολογισμού 771.657 ευρώ

Πολυχώρο Κοινωνική Αλληλεγγύης αποκτά η πόλη της Καρδίτσας με έργο προϋπολογισμού 771.675 ευρώ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο Πολυχώρος Αλληλεγγύης, που περιλαμβάνει Κοινωνικό Παντοπωλείο και διαμερίσματα για τη φιλοξενία αστέγων, εντάσσεται στα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με τίτλο «Καρδίτσα Πόλη για να ζεις», με δικαιούχο και φορέα λειτουργίας τον Δήμο Καρδίτσας.

«Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, την κατασκευή νέου κτιρίου – Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μαζί με τον εξοπλισμό του, στην Καρδίτσα, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, πρόκειται να αποδώσουμε στην πόλη ένα σύγχρονο, αξιοπρεπή χώρο που να καλύπτει τις ανάγκες συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Το κτίριο θα φιλοξενεί Κοινωνικό Παντοπωλείο, για το οποίο εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την συνέχιση της λειτουργίας του μέχρι το τέλος του 2022, αλλά και δομή υποστηριζόμενων διαμερισμάτων για αστέγους. Οι Έλληνες που βρίσκονται στο περιθώριο είναι πολλοί και χρειάζονται ενίσχυση. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδεικνύει στην πράξη ότι στέκεται με σεβασμό δίπλα σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Με συνέργειες και συνεργασίες, συνεχίζουμε με έργα ωφέλιμα για τους πολίτες, έργα που συντηρούν και δίνουν νέες θέσεις εργασίας και ρίχνουν χρήμα στην πραγματική οικονομικά. Η καλύτερη κοινωνική πρόνοια είναι η εργασία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος δηλώνει τα εξής: «Σήμερα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, ανακοινώνουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στο τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο Δήμος Καρδίτσας καταφέρνει μετά από προσπάθειες να αποκτήσει κτίριο το οποίο θα στεγάσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο και ταυτόχρονα θα φιλοξενήσει τον ξενώνα αστέγων. Είναι μια ξεχωριστή στιγμή η σημερινή, αφού τόσο η Δημοτική όσο και η Περιφερειακή Αρχή, αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τους ευάλωτους πληθυσμούς του Δήμου μας. Το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Καρδίτσας προσφέρει σημαντικό έργο. Τώρα πλέον το έργο αυτό θεωρούμε ότι θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, με τη νέα στέγη που θα αποκτήσει. Θα ήθελα να επισημάνω ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Αυτό το κοινωνικό έργο γίνεται χάρη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον Περιφερειάρχη μας κ. Αγοραστό. Και να θυμίσω και κάτι ακόμη: Χωρίς τον Αγοραστό δεν θα υπήρχε πρόγραμμα ΤΕΒΑ για τους Δήμους της Θεσσαλίας. Για όλα τα παραπάνω θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αγοραστό γιατί στηρίζει το Δήμο Καρδίτσας αλλά και συνολικά το Νομό με έργα και όχι με λόγια. Σε συνεργασία Δήμος και Περιφέρεια αλλάζουμε την Καρδίτσα. Δημιουργούμε την Καρδίτσα που αξίζει να ζεις. Κλείνω λέγοντας ότι ο περιφερειάρχης μας με τις πολιτικές που ακολουθεί οδηγεί τη Θεσσαλία στο δρόμο της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης. Τελευταίο παράδειγμα το πρώτο βραβείο που πήρε η περιφέρεια μας για το έργο της Κάρλας. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον κ. Αγοραστό και σε όλους όσοι δούλεψαν για αυτό το μεγάλο έργο».

Το νέο κτίριο

Το έργο αφορά στην κατασκευή διώροφου κτιρίου στη συμβολή των οδών Μπούσδρα και Ποσειδώνος, σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου Καρδίτσας που είναι χαρακτηρισμένο στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με χρήση Πρόνοιας για την στέγαση :

– της δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο ισόγειο και

– της δομής των υποστηριζόμενων διαμερισμάτων για την φιλοξενία αστέγων στον όροφο.

Επίσης, από το έργο χρηματοδοτείται η προμήθεια του εξοπλισμού για την δομή των υποστηριζόμενων διαμερισμάτων.

Αναλυτικά η κατασκευή του κτιρίου αφορά στην ανέγερση διώροφου κτίσματος με τμήμα υπογείου, με χρήση καταστήματος Κοινωνικού Παντοπωλείου και γραφείων εξυπηρέτησής του στο ισόγειο, καθώς και Δομή Υποστηριζόμενων Διαμερισμάτων στον 1ο όροφο.

– Υπόγειο: καταλαμβάνει τμήμα της συνολικής κάλυψης του κτιρίου, με χρήση αποθήκης (μηχανοστάσια ανελκυστήρων).

– Ισόγειο: με κύρια χρήση καταστήματος Κοινωνικού Παντοπωλείου, με αίθουσα τροφίμων, καθώς και αίθουσα με είδη ένδυσης και υπόδησης, γραφείο υπαλλήλων με τουαλέτες, αίθουσα αναμονής με τουαλέτες για το εξυπηρετούμενο κοινό. Τέλος, προβλέπεται ξεχωριστός χώρος κεντρικής εισόδου για τα υποστηριζόμενα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου.

– Α΄ όροφος: αποτελείται από τον κοινόχρηστο χώρο, τρία ανεξάρτητα διαμερίσματα για τη λειτουργία των υποστηριζόμενων διαμερισμάτων και μια αίθουσα βοηθητικών χώρων κοινωνικού παντοπωλείου, που επικοινωνεί με ανεξάρτητη εσωτερική κλίμακα με τον ισόγειο χώρο του καταστήματος.

Ο ακάλυπτος χώρος διαμορφώνεται με τμήματα πλακόστρωσης και φύτευσης.

Η προμήθεια του εξοπλισμού για την δομή των υποστηριζόμενων διαμερισμάτων περιλαμβάνει ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, υπολογιστές, έπιπλα, φωτιστικά, λευκά είδη, εξοπλισμό κουζίνας και λοιπό οικιακό εξοπλισμό.

Αποτελέσματα

Με την λειτουργία του έργου επιτυγχάνεται:

-Η κάλυψη ελλείψεων σε βασικές δομές – υποδομές κοινωνικής υποστήριξης

-Η βελτίωση λειτουργίας των δομών με σκοπό την εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων

-Η δυνατότητα κοινωνικοποίησης, μόρφωσης, απασχόλησης των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην περιοχή παρέμβασης

-Η αντιμετώπιση αυξανόμενων αναγκών λόγω συνθηκών φτώχειας

-Η αντιμετώπιση αυξανόμενων αναγκών λόγω ύπαρξης πολλών μακροχρόνια ανέργων, ιδιαίτερα νέων και ευάλωτων ομάδων.