Ποδηλατόδρομοι, πεζοδρόμια και Πλατεία Δικαστηρίων προωθούνται ως έργα ανακατασκευής

15/10/2020
image_print

Προτάσεις ύψους 10.700.000 υπόβαλε ο Δήμαρχος Καρδίτσας στο υπουργείο Ανάπτυξης

Ποδηλατόδρομοι, πεζοδρόμια και Πλατεία Δικαστηρίων προωθούνται ως έργα ανακατασκευής

Β. Τσιάκος: Η μάχη για την επόμενη ημέρα θα είναι διαρκής – Η διεκδίκηση θα είναι συνεχής για να πετύχουμε τους στόχους μας

Σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος με στόχο να διεκδικήσει την υλοποίηση έργων που αφορούν στην αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε στο Δήμο Καρδίτσας η πρόσφατη πλημμύρα. Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Αρχικά τον ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Στη συνέχεια συζήτησε με τον υπουργό την υλοποίηση τριών μεγάλων παρεμβάσεων για την πόλη. Ειδικότερα ο Δήμαρχος υπέβαλε τεχνικά δελτία για αποκατάσταση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, του δικτύου των ποδηλατοδρόμων και των πεζοδρομίων της πόλης.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο του θα στηρίξουν την διαδικασία ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της Καρδίτσας καθώς αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού. Συγχρόνως υπέδειξε στο Δήμαρχο τη διαδικασία μέσω της οποίας τα τρία έργα που ζήτησε μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης. Ο Δήμαρχος δήλωσε: «Η διαδικασία της αποκατάστασης και της ανάπτυξης της πόλης θα είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Μια διαρκής μάχη την οποία θα δώσουμε με επιτυχία. Με συγκροτημένο τρόπο σχεδιάζουμε με τις υπηρεσίες μας και διεκδικούμε από την πολιτεία ώστε η επόμενη ημέρα για την Καρδίτσα να είναι αισιόδοξη και δημιουργική. Όλοι μαζί με κοινή προσπάθεια θα τα καταφέρουμε».

Συνοπτικά οι τρείς προτάσεις που υπέβαλε ο Δήμαρχος είναι οι εξής:

Για τους ποδηλατοδρόμους

Στο προτεινόμενο έργο, περιλαμβάνονται εργασίες αποκατάστασης ζημιών στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη της Καρδίτσας και συγκεκριμένα, στο δίκτυο των αστικών ποδηλατοδρόμων μήκους 7.000 μέτρων, καθώς και στο δίκτυο περιαστικών ποδηλατοδρόμων, μήκους 6.500 μέτρων. Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που έχει αναπτυχθεί, χαρακτηρίζει την Καρδίτσα ως την «πόλη του ποδηλάτου», με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Το ποδήλατο και οι ποδηλατόδρομοι, αποτελούν για την πόλη, αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωμίας της και σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Αναλυτικά, προβλέπονται εργασίες αποξήλωσης της υπάρχουσας τελικής επιφάνειας (κατά περίπτωση κυβόλιθοι ή βοτσαλωτό δάπεδο) και επίστρωσης με νέα στρώση, αντικατάσταση κρασπέδων και προστατευτικών μπαρών όπου απαιτείται, ανακατασκευή των ραμπών στις προσβάσεις και διασταυρώσεις, επιδιόρθωση ή/και αντικατάσταση των φρεατίων και σχαρών απορροής των όμβριων υδάτων, καθώς και αποκατάσταση και ενίσχυση της οριζόντιας και κάθετης σήμανσης.

Επίσης, γίνεται πλήρης αποκατάσταση στα πεζοδρόμια των οδών στις οποίες αναπτύσσεται το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, με αποκατάσταση και ανακατασκευή της πλακόστρωσης, ανακατασκευή των ραμπών ΑΜΕΑ, τοποθέτηση πλακόστρωσης για την όδευση τυφλών, αποκατάσταση όπου απαιτείται του δημοτικού φωτισμού, της σήμανσης και της φύτευσης. Στόχος των παραπάνω εργασιών, είναι η παρέμβαση να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα και πλήρες και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Οι οδοί, επί των οποίων γίνεται παρέμβαση στο δίκτυο αστικών ποδηλατοδρόμων και τα πεζοδρόμια είναι οι εξής:

· Υψηλάντου: Μήκος ποδηλατοδρόμου 980 μ.

· Καραϊσκάκη: Μήκος ποδηλατοδρόμου 1300 μ. / 1300 μ. μήκος πεζοδρομίου στη δυτική πλευρά της οδού

· Μπλατσούκα: Μήκος ποδηλατοδρόμου 390 μ. / 390 μ. μήκος πεζοδρομίου στη νότια πλευρά της οδού

· Καμινάδων-Μπούσδρα: Μήκος ποδηλατοδρόμου 1.250 μ. / 1250+1250 μ. μήκος πεζοδρομίου και στις πλευρές της οδού

· 18ης Αυγούστου: Μήκος ποδηλατοδρόμου 310 μ. / 310+310 μ. μήκος πεζοδρομίου και στις δυο πλευρές της οδού

· Τρικάλων: Μήκος ποδηλατοδρόμου 1.290 μ. / 1290+1290 μ. μήκος πεζοδρομίου και στις δυο πλευρές της οδού

· Ανδρ. Παπανδρέου: Μήκος ποδηλατοδρόμου 1.030 μ.

· Αγ. Σεραφείμ: Μήκος ποδηλατοδρόμου 95 μ. / 95+95 μ. μήκος πεζοδρομίου και στις δυο πλευρές της οδού

Σε ότι αφορά τους περιαστικούς ποδηλατόδρομους, απαιτείται αποκατάσταση στους εξής άξονες:

· Περιαστικός ποδηλατόδρομος Καρδίτσα-Παλαιοκκλήσι: Μήκος 3.000 μ.

· Περιαστικός ποδηλατόδρομος ποταμού Γάβρα: Μήκος 3.500 μ.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 5.500.000 €

Για την ανακατασκευή των πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων

Το προτεινόμενο Υποέργο «Αποκατάσταση ζημιών σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους λόγω της θεομηνίας της 18ης και 19η Σεπτεμβρίου 2020» περιλαμβάνει τις εργασίες αποκατάστασης και ανακατασκευής της πλακόστρωσης σε πεζοδρόμια της πόλης σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές (όδευση τυφλών), ανακατασκευή της πλακόστρωσης σε κοινόχρηστους χώρους, ανακατασκευή των ραμπών ΑΜΕΑ, αναφύτευση θάμνων και δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια, αποκατάσταση φρεατίων, καθώς και αποκατάσταση σε όποια σημεία απαιτηθεί, του δημοτικού φωτισμού.

Στόχος του προτεινόμενου έργου, είναι να αποκατασταθούν οι συνθήκες ασφαλούς και ομαλής κίνησης των πεζών αλλά και των ΑΜΕΑ (τυφλοί, άτομα που κυκλοφορούν με αμαξίδιο) στην πόλη της Καρδίτσας και ταυτόχρονα, να τονωθεί η επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα της πόλης. Συγκεκριμένα, επεκτείνονται οι ράμπες πρόσβασης στις διασταυρώσεις σε όλα τα υπό ανακατασκευή πεζοδρόμια, ενώ τοποθετείται ειδική πλακόστρωση όδευσης τυφλών.

Συνολικά, οι δρόμοι στους οποίους πραγματοποιούνται παρεμβάσεις των πεζοδρομίων τους είναι:

· Κουμουνδούρου: Μήκος 1.260 μ. – και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου

· Καραϊσκάκη: Μήκος 1700 μ. – στην ανατολική πλευρά του πεζοδρομίου

· Ηρ.Πολυτεχνείου: Μήκος 700 μ. – στην ανατολική πλευρά του πεζοδρομίου

· Μ. Αλεξάνδρου: Μήκος 680 μ. – και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου

· Πλαστήρα: Μήκος 550 μ. – και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου

· Δ.Λάππα: Μήκος 1.020 μ. – στη βόρεια πλευρά του πεζοδρομίου

· Παλαιολόγου: 990 μ.- και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου

· Διάκου: 910 μ. – και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου

· Καποδιστρίου: 1.210 μ. – και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου

· Νικηταρά: 800 μ. – και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου

· Μπλατσούκα: 380 μ. – στη βόρεια πλευρά του πεζοδρομίου

· Σταμούλη: 170 μ. – και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου

· Υψηλάντου: 940 μ. – στη νότια πλευρά του πεζοδρομίου

· Αγ.Κων/νου: 260 μ. – και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου

· Χατζημήτρου: 345 μ. – και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου

· Αβέρωφ: 420 μ. – και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου

· Ομήρου: 125 μ. – και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου

Ταυτόχρονα, προτείνεται η αποκατάσταση της πλακόστρωσης και η αναφύτευση φυτών και δένδρων στις πλατείες Δημ. Αγοράς, Γιολδάση και Πλαστήρα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4.500.000 €

Για την ανακατασκευή – συντήρηση της πλατείας Δικαστηρίων

Το προτεινόμενο Υποέργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ ΤΗΣ 18ης και 19ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020» περιλαμβάνει τις εργασίες αποκατάστασης και ανακατασκευής της πλατείας Δικαστηρίων, των ραμπών ΑΜΕΑ, αναφύτευση θάμνων και δένδρων και περιμετρικών πεζοδρομίων, αποκατάσταση φρεατίων, καθώς και αποκατάσταση σε όποια σημεία απαιτηθεί, του δημοτικού φωτισμού.

Στόχος του προτεινόμενου έργου, είναι να αποκατασταθεί η δυσλειτουργική κατάσταση που βιώνουν οι καταστηματάρχες, αλλά και να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι θέλουν να επανέλθουν το γρηγορότερο δυνατό σε μία δυναμική καθημερινότητα, με αποτέλεσμα να θεωρείται απαραίτητη, περισσότερο τώρα παρά ποτέ, η αποκατάσταση της Πλατείας Δικαστηρίων, με σκοπό να γίνει πιο βιώσιμη και λειτουργική.

Τα βασικότερα σημεία στα οποία στοχεύει η αποκατάσταση της πλατείας είναι:

• Αποκατάσταση πλακιδίων και νέα χάραξη με ανάδειξη του Δικαστικού μεγάρου και εύκολη πρόσβαση σε αυτό, χάραξη διαδρομών για πεζούς και ποδηλάτες και παράλληλη δημιουργία ελεύθερης διόδου των οχημάτων έκτακτης ανάγκης

• Διαμόρφωση επιπέδων για καλύτερη όδευση των όμβριων υδάτων

• Κατασκευή στεγάστρων σκίασης με κοινή μορφολογία προς εκμετάλλευση από τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο της πλατείας.

• Αποκατάσταση πρασίνου με ζώνες φύτευσης

• Αποκατάσταση των σημείων στάθμευσης των ποδηλάτων

• Επιλογή κατάλληλων υλικών για τον κατεστραμμένο αστικό εξοπλισμό

• Φωτισμό

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 700.000 ευρώ.