13/05/2013
image_print

???????????????????????????????Πρωταγωνίστρια η Καρδίτσα στις τηλεοπτικές… «ποδηλατοδράσεις»
Κ. Παπαλός: Η πόλη μας έχει εμπεδώσει έναν άλλο τρόπο ζωής, αυτόν που προσιδιάζει στην αειφόρο ανάπτυξη

Ποδηλατοβόλτα μέσω του δικτύου ποδηλατοδρόμων (αστικό και περιαστικό) από την είσοδο του άλσους του Παυσιλύπου ως το άλσος της Παπαράντζας και επιστροφή στο Παυσίλυπο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες το πρωί.

Η ποδηλατοβόλτα μαγνητοσκοπήθηκε από τεχνικό συνεργείο της εκπομπής «Ποδηλατοδράσεις» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, το οποίο βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη μας, για να πραγματοποιήσει γυρίσματα προβάλλοντας την πρωτοπορία της στις υποδομές ποδηλάτου και το ποδηλατικό κίνημα της περιοχής μας.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο το πρωί το τηλεοπτικό συνεργείο κατέγραψε με τις κάμερες ένα κανονικό μάθημα ποδηλατικής αγωγής (όπως εξάλλου γίνεται συχνά στα τοπικά πάρκα) διάρκειας δυο ωρών, το οποίο συντόνισε η πρωταθλήτρια ορεινής ποδηλασίας (και τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη) κα Βάσω Λαζοπούλου

Η διαδρομή που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες ποδηλάτες χθες το πρωί ήταν η εξής:

– Είσοδος Παυσιλύπου (πλ. Πλαστήρα)- Κεντρική Πλατεία- οδ. Καραϊσκάκη- Σιδηροδρομικός Σταθμός- Υδατόπυργος- γραμμές- Αγ. Μηνάς- πίσω από το Νοσοκομείο- περιαστικός ποδηλατόδρομος – Άλσος Παπαράντζας.

Εκεί υπήρξε ολιγόλεπτη στάση για ανάπαυση και στη συνέχεια οι ποδηλάτες επέστρεψαν στην Καρδίτσα.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας
Μιλώντας ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός στην εκπομπή «Ποδηλατοδράσεις» και στην δημοσιογράφο-παρουσιάστρια κα Αφροδίτη Σημίτη, επισήμανε τα εξής:

???????????????????????????????«Η πόλη μας έχει εμπεδώσει έναν άλλο τρόπο ζωής, αυτόν που προσιδιάζει στην αειφόρο ανάπτυξη, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Εδώ υπάρχει μια παράδοση με το ποδήλατο πολλών ετών. Επί Δημαρχίας του κ. Χρήστου Τέγου, πριν περίπου 12 χρόνια, ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια δημιουργίας ποδηλατοδρόμων. Στη συνέχεια οι επόμενες Δημοτικές Αρχές στήριξαν αυτή την προσπάθεια επεκτείνοντας συνεχώς τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων. Το ίδιο και εμείς, αφού, μόλις αναλάβαμε την Διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας, προσθέσαμε νέο δίκτυο, γύρω στα 3 χιλιόμετρα, συντηρήσαμε το παλιό και αυτή την περίοδο συντάσσουμε μελέτες προκειμένου να τις εντάξουμε είτε στο «Πράσινο Ταμείο», ή σε άλλα προγράμματα της ΕΕΤΑΑ που αφορούν την επέκταση ποδηλατοδρόμων στον αστικό ιστό. Αυτή τη στιγμή η πόλη της Καρδίτσας διαθέτει πολύ μεγάλο δίκτυο. Οι χώροι όπου μπορεί να κυκλοφορήσουν ποδήλατα φτάνουν στα 20 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν ακόμη 10 χιλιόμετρα περιαστικού ποδηλατοδρόμου ο οποίος ενώνεται με το αστικό δίκτυο. Κι΄ αυτά, τη στιγμή που η ακτίνα της πόλης είναι… 2,5 χιλιόμετρα!

Να σημειώσω εδώ ότι ολόκληρο το δίκτυο χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες πολίτες και μικρά παιδιά που είναι πολύ σημαντικό για την ζωή μιας επαρχιακής πόλης. Όμως το ποιοτικό άλμα που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες είναι η λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων. Εγκαταστήσαμε έξι σταθμούς ποδηλάτων σε διάφορα σημεία της Καρδίτσας, τους οποίους και θα εγκαινιάσουμε την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαΐου 2013. Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής έχει αγκαλιαστεί από τους κατοίκους κατά την δοκιμαστική περίοδο και βλέπουμε ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με το νέο σύστημα. Επιπλέον το όλο σχέδιο αρχίζει πια να λαμβάνει άλλες διαστάσεις, καθώς επισκέπτονται την πόλη μας διάφορα πανεπιστήμια με καθηγητές και φοιτητές, (τελευταία ήρθαν στην Καρδίτσα από την Κύπρο) με αποκλειστικό σκοπό να γνωρίσουν τους ποδηλατοδρόμους. Αυτό σημαίνει ότι το… ποδηλατοδίκτυο αρχίζει να προσφέρει και αναπτυξιακές «ανάσες» στην Καρδίτσα, καθώς δυναμώνει ακόμη περισσότερο οι κοινωνική της ζωή».

???????????????????????????????Ο κ. Παπαλός έκλεισε την τοποθέτησή τους αναφερόμενος και στα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας έναντι της υπόλοιπης Ελλάδος υπογραμμίζοντας τα εξής: «Όσοι επισκέπτονται την Καρδίτσα διαπιστώνουν από την πρώτη ημέρα ότι είναι μια ήσυχη πόλη, με ήρεμο τρόπο ζωής, σχετικά χαλαρούς ρυθμούς, μεγάλη άπλα, πολλές πλατείες και έντονο πράσινο. Επίσης αποτελεί και ένα ορμητήριο για γρήγορη προσέγγιση αρκετών πανέμορφων τουριστικών προορισμών όπως είναι η Λίμνη Πλαστήρα και τα Μετέωρα. Ιδιαίτερα η Λίμνη Πλαστήρα, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη και θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε την ορεινή ποδηλασία, η οποία έχει ουσιαστικά την έδρα της στην περιοχή μας όπου λειτουργούν ορειβατικοί σύλλογοι, με σημαντική περιηγητική, αλλά και πολιτιστική δραστηριότητα.».