Πλαστικά μιας χρήσης

image_print

Άρθρο του Γιώργου Χαντζοπλάκη, πρώην Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος

Αφορμή για να γραφεί τούτο το άρθρο έδωσαν οι σωροί από μαύρες πλαστικές σακούλες σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, καθώς και πλαστικές σακούλες από μεγάλα καταστήματα (super market).Τα σημεία αυτά είναι κύρια εκεί όπου εναποθέτουν τα σκουπίδια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ουζερί, καφετερίες, φαστφουντάδικα κλπ). Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου αυτών των πλαστικών σάκων περιέχει ανακυκλώσιμα υλικά (μπουκάλια, πλαστικά, χαρτόνια κλπ). Οι περισσότεροι σπάνια βέβαια μπαίνουν στο κόπο να κάνουν διαλογή. Όλα σε μια σακούλα και στον πράσινο αντί στον μπλε κάδο. Εύκολος τρόπος, όχι όμως ο σωστός. Παρακάτω θα παραθέσω λίγα αριθμητικά στοιχεία για να γνωρίζουμε τουλάχιστον πόσο κακό κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε υλικά μιας χρήσης χωρίς να προχωρούμε σε ανακύκλωση.

Για να λιώσει μια πλαστική σακούλα που καταλήγει στα σκουπίδια χρειάζεται 400 χρόνια. Ένα μαρούλι για να διασπαστεί χρειάζεται ένα χρόνο. Μέσα σε πλαστική σακούλα χρειάζεται 50 έως 75 χρόνια. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρειαζόμαστε 60.000 τόνους πλαστικής ύλης για να κατασκευάσουμε 1 δις σακούλες που στοιχίζουν 10 εκ € και χρησιμοποιούνται 20 λεπτά της ώρας, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη, με νομοθετικά μέτρα, τείνουν προς κατάργησή της.

Μπορούμε να περιορίσουμε το κακό των πλαστικών ανακυκλώνοντας τα. Έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά και προσφέρουμε στην οικονομία. Για την κατασκευή υλικών από ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό δαπανάται 70% λιγότερη ενέργεια (για το αλουμίνιο 95% και για το χαρτί 40%).

Στην Καρδίτσα εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί το Κέντρο Ανακύκλωσης και Διαλογής Υλικών. Στον Δήμο Καρδίτσας υπάρχουν 728 κάδοι ανακύκλωσης (μπλε). Το 2006 οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση 2.235.730 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ το 2007 3.072.210, αύξηση 37,41%. Αυτό είναι καλό και ενθαρρυντικό. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα για αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών. Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψει είναι η αύξηση κατά 100% στις συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού (από 63.194 φθάσαμε στις 126.003 κιλά). Αυτό είναι ανησυχητικό. Θεωρώ ότι τουλάχιστον τώρα δεν υπάρχει λόγος χρησιμοποίησης εμφιαλωμένου νερού στην Καρδίτσα.