Πειράματα με το χώμα

06/07/2018
image_print

Σε τρεις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, με όμορφες δράσεις σχετικές με το χώμα, συνεχίστηκε η 7η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα της ημέρας ήταν: «ΤΑ «ΘΑΜΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το χώμα». Ότι θάβουμε δεν έχει ζωή όμως το χώμα κρύβει δεδομένα που είναι ζωντανά. Με το χώμα που έφεραν τα παιδιά έγινε περιγραφή με όλες τις αισθήσεις τους. το μύρισαν το ένιωσαν το κοίταξαν με φακό και άκουσαν τα μυστικά του και τις επιθυμίες του. Η μία ήταν “δώσε μου ζωή” και η άλλη “δώσε μου ομορφιά”.

Πειραματίστηκαν με το χώμα παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά του, τη δομή του, το χρώμα του, την υφή του και τα παιδιά έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα. Μάζεψαν υλικά που βρίσκονται κάτω και έφτιαξαν το δικό τους έδαφος.

Διαβάσαμε και αποσπάσματα του πολύ όμορφου και καλογραμμένου για παιδιά βιβλίου «Στο λαχανόκηπο με τον παππού και τη γιαγιά» της Gerda Muller από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και έγινε η βιβλιοθήκη εργαστήριο πράσινων χειροβομβίδων και οι αντάρτες κηπουροί έπλασαν χώμα και σπόρους και άρχισαν φυτική επίθεση σε οικόπεδα και πλατείες. Η φύση θα αποτελειώσει το έργο των παιδιών και οι Παιδικές Βιβλιοθήκες θα γίνουν μια τεράστια φυτεία…με μπάμιες. Έφτιαξαν επίσης χωμάτινους χορτοκέφαλους όμορφους τύπους μα προσέχουν τη βιβλιοθήκη τους!!!

Τα μεγαλύτερα μυστικά είναι κρυμμένα στα πιο όμορφα μέρη!!!!

Την Παρασκευή 6 Ιουλίου, ολοκληρώνεται και η τρίτη εβδομάδα των δράσεων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίας Παρασκευής», «Παυσιλύπου» και Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού, με θέμα: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εγκλήματα. Η παρατήρηση της σκηνής του εγκλήματος οδηγεί στη διαλεύκανσή του. Ληστείες, εκβιασμοί, περίεργα ατυχήματα πώς περιγράφονται, ποια δεδομένα οδηγούν στην επίλυσή τους;

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!