Παρελήφθη από την υπηρεσία καθαριότητας το δεύτερο πλυντήριο κάδων

24/05/2021
image_print

Επισημάνσεις της δημοτικής αρχής για καθαρότερη πόλη – Ορισμένοι ασυνείδητοι δημότες δημιουργούν πρόβλημα απορρίπτοντας ανεξέλεγκτα άχρηστα αντικείμενα

Το δεύτερο πλήρως ανακατασκευασμένο πλυντήριο κάδων παρέλαβε εδώ και μερικές ημέρες η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες. Το δεύτερο πλυντήριο ήδη έχει δρομολογηθεί και παράγει έργο, πλένοντας και απολυμαίνοντας τους κάδους απορριμμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης. Το πλυντήριο ακολουθεί καθημερινά διαδρομές απορριμματοφόρων και βελτιώνει σημαντικά την καθαριότητα στο Δήμο καθώς οι κάδοι παραμένουν καθαροί και δεν ενοχλούν με δυσάρεστες οσμές τους περιοίκους, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. «Στην υπηρεσία καθαριότητας γίνεται συστηματική δουλειά. Το έμψυχο δυναμικό προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό φαίνεται καθημερινά. Το γεγονός ότι σταδιακά ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται ο στόλος των μηχανημάτων οδηγεί συνολικά σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση την εικόνα της καθαριότητας στο Δήμο μας. Ωστόσο δεν σταματάμε εδώ. Προσπαθούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα» δηλώνει ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος.

Καθαρότερη πόλη με τη βοήθεια όλων

Με αφορμή τη συνολική προσπάθεια που γίνεται για καθαρότερη πόλη και καθαρότερο Δήμο, η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι επιδεικνύουν αντικοινωνικές συμπεριφορές και ρυπαίνουν το δημόσιο χώρο. Το τελευταίο διάστημα η υπηρεσία πρασίνου και η υπηρεσία καθαριότητας οργανώνουν, εκτός από την καθημερινή τους δραστηριότητα, συντονισμένες επιχειρήσεις ευπρεπισμού και καθαριότητας σε διάφορες συνοικίες της Καρδίτσας. Δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο λίγες ώρες αργότερα κάποιοι  ασυνείδητοι συνδημότες να πετούν ότι άχρηστο αντικείμενο έχουν στην αυλή ή στην αποθήκη τους, στο κοντινό πάρκο, στην πλατεία της γειτονιάς τους, στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο κλπ. Οι συμπεριφορές αυτές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Σε αρκετές περιπτώσεις οι παραβάτες του κανονισμού καθαριότητας μπορούν να εντοπιστούν και φυσικά σε αυτή την περίπτωση τα πρόστιμα είναι μεγάλα. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν θεωρεί ότι τέτοιους είδους συμπεριφορές αντιμετωπίζονται, με πρόστιμα ωστόσο όπου κριθεί απαραίτητο  για δημότες οι οποίοι παρά τις συστάσεις δεν συμμορφώνονται, θα αναγκαστεί να επιβάλει τον κανονισμό και τα αναλογούντα πρόστιμα. Στις φωτογραφίες που παρατίθενται οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Λίγες ώρες αφότου δεκάδες εργαζόμενοι του Δήμου με πολλά μηχανήματα και φυσικά με εκατοντάδες εργατοώρες εργασίας καθάρισαν ολόκληρες περιοχές, κάποιοι θεώρησαν ότι μπορούν να μετατρέψουν το δημόσιο χώρο σε «χωματερή».

Τι πρέπει να κάνει ο δημότης – τι προβλέπει ο κανονισμός

Όσον αφορά ιδιωτικά οικόπεδα περιφραγμένα ή μη που λόγω της υψηλής βλάστησης ή και της ύπαρξης απορριμμάτων εγκυμονούν κινδύνους σύμφωνα με τον Κανονισμό οι υπεύθυνοι (ιδιοκτήτες ή νομείς ή κάτοχοι) τους οφείλουν να διατηρούν τα ακίνητά τους πάντοτε καθαρά, ακόμη και όταν τρίτοι παρανόμως εναποθέτουν εντός αυτών απορρίμματα. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να τα περιφράζουν σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και να προβαίνουν σε τακτική καθαριότητα και αποψίλωση σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρο 1 του Π.Δ. της 12.4.1929 («Διατάξεις περιφράξεως οικοπέδων»).

Ο Δήμος, εφ’ όσον διαπιστωθεί παράβαση της παρούσας διάταξης, αποκαθιστά την καθαριότητα και την ασφάλεια του οικοπέδου, καταλογίζοντας όλες τις σχετικές δαπάνες καθαρισμού, απολύμανσης, περίφραξης και ασφάλισης του χώρου κ.λ.π. σε βάρος των υπευθύνων. Τηλέφωνα επικοινωνίας με τη Δ/νση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου: 24410 76000.

Λεζάντες φωτό: Το νέο πλυντήριο κάδων ήδη ανέλαβε υπηρεσία.

Φωτ. 1: Σε πάρκο της πόλης συμπολίτης θεώρησε σωστά να γεμίσει το χώρο με την άχρηστη μόνωση.

Φωτ. 2: Σε γειτονία της πόλης, στις παρυφές του δρόμου κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν ο κατάλληλος χώρος για να πετάξουν παλιά έπιπλα

Φωτ. 3 – 4: Ο κάδος απορριμμάτων γεμάτος χώμα. Εμφανής η απόγνωση στο πρόσωπο των ανθρώπων καθαριότητας.

Φωτ. 5: Στο δοχείο που απορρίπτονται τα αποτσίγαρα κάποιος θεώρησε ότι θα πρέπει να πετάξει τη σακούλα με τα γαριδάκια και αυτά να σκορπιστούν στο έδαφος. Δυο μέτρα μακρύτερα υπήρχε καλαθάκι απορριμμάτων.