«Παραδοσιακές, Γευστικές Διαδρομές……και Διαδρομές στην φύση.. στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας»

26/07/2022
image_print

Συνεχίζονται για τελευταία εβδομάδα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», στα πλαίσια της  Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας τις καλοκαιρινές διαδρομές στον κόσμο των βιβλιοθηκών, η μυρωδιά από “Το σοκολατένιο μπισκότο του Λούντβιχ”του συγγραφέα Thoma Taylor από τις εκδόσεις Modern Times, μας οδήγησε σε μια γευστική απόλαυση. Με την κουτάλα από το βιβλίο της Ιωάννας και της Έρσης Νιαώτη “9 παραμύθια και μια ξύλινη κουτάλα”των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, μαγειρέψαμε φανταχτερά γλυκίσματα, σε έναν αυτοσχέδιο ηλιακό φούρνο. Φτιαγμένα από παιδικά χεράκια, πόσο νόστιμα έγιναν όλα!!!!

Διαδρομές στην φύση… και στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Λάκας Μαντζαρα” .Διαδρομές και στη φύση…., για να ανακαλύψουν, να γνωρίσουν, να μυρίσουν τους καρπούς, τα λουλούδια, να αγκαλιάσουν τα δέντρα, τους θάμνους, να μάθουν για τους σπόρους “ταξιδευτές”. Στο βιβλίο του Eric Carle, “Το σποράκι ταξιδεύει….”από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο τα παιδιά μαθαίνουν τη συναρπαστική ιστορία ενός πανέμορφου ηλιοτρόπιου, που φύτρωσε από ένα μικρούτσικο σποράκι που ταξίδεψε αρκετά…..

Οι Παραδοσιακές Διαδρομές είχαν την τιμητική τους στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Νικολάου”. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την διαδικασία της υφαντικής και πώς αυτή έχει αντικατασταθεί σήμερα από σύγχρονα εργαλεία και μηχανές. Διαβάσαμε το βιβλίο ο Μύθος της αράχνης του Αντώνη Παπαθεοδούλου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο….Τέλος, τα παιδιά με απλά υλικά, όπως κομμάτια χαρτόκουτου και νήματα, δημιουργήσαμε με την τεχνική “Kumihimo” ένα αναμνηστικό βραχιολάκι που θα προσφέρουν το ένα στο άλλο με την λήξη των εργαστηρίων.

Από την Τετάρτη 27 Ιουλίου έως την Παρασκευή 29 Ιουλίου θα γίνουν οι παρακάτω δράσεις:

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη “Αγγελική Βαρελλά” : Διαδρομές Μαζί…..Τα παιδιά, μέσω του παιχνιδιού, χτίζουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μαθαίνουν να συνεργάζονται αρμονικά και καλλιεργούν τον σεβασμό προς τους άλλους.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Λάκας Μαντζάρα” : Ορεινές Διαδρομές….Τα παιδιά μαθαίνουν για τους τοπογραφικούς χάρτες και τη χρήση τους και δημιουργούν ένα βουνό από πηλό ή πλαστελίνη που το αποτυπώνουν σε τοπογραφικό σχέδιο και στη συνέχεια φτιάχνουν την τρισδιάστατη μακέτα τους.

Και τέλος στην Παιδική Βιβλιοθήκη “Παυσιλύπου” : Ποιητικές Διαδρομές….Τα παιδιά παίζουν με λέξεις, πειραματίζονται με την ομοιοκαταληξία, γράφουν τα δικά τους ποιήματα και δημιουργούν όλοι μαζί μια ποιητική συλλογή εμπνευσμένη από τη φύση.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!