Παιχνίδια στη βιβλιοθήκη, με αλεύρι, νερό και … μια δυνατή υπόσχεση!!!

24/07/2020
image_print

Με άλλες δύο ωραίες δράσεις, συνεχίστηκαν την Πέμπτη 23 Ιουλίου, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

H υπόσχεση ήταν η σημερινή μας δράση στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα». Διαβάσαμε το πολύ όμορφο και συγκινητικό βιβλίο «Η Υπόσχεση» της Anna Conomos, από τις εκδόσεις Ποταμός. Αναφέρεται στη φιλία μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας, που ζουν σ’ ένα μικρό χωριό της Σμύρνης και θα τις χωρίσει ο πόλεμος για πάντα. Όμως το μόνο που τις ενώνει είναι μια «μυστική υπόσχεση».

Με αφορμή την ιδιαίτερη εικονογράφηση του βιβλίου από τη Ντανιέλα Σταματιάδη, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γεμίσουν με έντονα χρώματα, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την εποχή των παππούδων τους!!!

Τη συγκεκριμένη δράση σχεδίασε η κοινωνιολόγος Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και παρουσιάστηκε στην καλοκαιρινή εκστρατεία του 2013, που οργάνωσε το Future Library.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», μεταφέρθηκε η μικρή αλλά θαυματουργή πισίνα των παιδικών βιβλιοθηκών, θέλοντας να δώσει δροσιά και δράση στα παιδιά της γειτονιάς. Διαβάσαμε το βιβλίο της Sally Morgan «Το θαυμαστό ανθρώπινο σώμα: πως κινούμαστε», από τις εκδόσεις Σαββάλα και αμέσως κάναμε πράξη τα όσα ακούσαμε στο βιβλίο για να βάλουμε σε λειτουργία το σώμα μας και να δούμε όλα αυτά που ανέφερε η συγγραφέας.

Στη συνέχεια, φορώντας γάντια και κρατώντας αποστάσεις, τα παιδιά έδωσαν έναν συναρπαστικό αγώνα με στόχο να βρουν τα φασόλια και τα ρεβίθια που ήταν κρυμμένα στο αλεύρι, χωρίς όμως να ρίξουν το αλεύρι από το δοχείο!!!

Τέλος όλα μαζί επιδόθηκαν σ’ ένα αγώνα ψαρέματος (το δημοφιλέστερο σπορ της εποχής για μικρούς και μεγάλους), πιάνοντας ψάρια, αστερίες κι άλλα θαλασσινά, αλλά και διάφορα σκουπίδια, που δυστυχώς αφαιρούσαν πόντους από τη βαθμολογία τους, μετά όμως και λόγω της ζέστης, χαμένοι – κερδισμένοι, βούτηξαν όλοι μέσα και η πισίνα έπαιξε τον πραγματικό της ρόλο!!!

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ολοκληρώνεται με μία δράση και η 4η εβδομάδα των δραστηριοτήτων στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» με θέμα «Ίχνη σε αλεύρι και νερό».

Με απλά καθημερινά υλικά και τρόφιμα, όπως ένα σακουλάκι αλεύρι, μια λεκάνη με νερό και μερικά φασόλια, παίζουμε με τα παιδιά τα πιο διασκεδαστικά καλοκαιρινά παιχνίδια!!!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!