Παιχνίδι ως τα σύννεφα

30/08/2023
image_print

«Παιχνίδι ως τα σύννεφα»

Παιχνίδι ως τα σύννεφα, από τα παιδιά που και αυτό το διήμερο, πλημμύρισαν τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ (Σελίδα στο Facebook: ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής, ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ).

Όταν η παιδική αθωότητα και η φαντασία δημιουργούν ιστορίες, ταξίδια και παιχνίδια «στο λεπτό», τότε όλοι χαίρονται, γελούν και «πετάνε ως τα σύννεφα», όπως οι μικροί ήρωες της Άλκης Ζέη, στο μαγευτικό βιβλίο «Η μώβ ομπρέλα» των εκδόσεων Μεταίχμιο. Διαβάζοντας το βιβλίο, μεταφερόμαστε σε δύο κόσμους μακρινούς που ποτέ δεν θα συναντηθούν, στον κόσμο των μικρών, της αθωότητας και του ρομαντισμού και στον κόσμο των μεγάλων, της λογικής και των κοινωνικών στερεοτύπων.

Διαβάσαμε όμως κι άλλα πολλά αυτές τις δύο μέρες, ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Πέντε εβδομάδες με το αερόστατο» του Αντώνη Παπαθεοδούλου, εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, το διασκεδαστικό αλλά και συναρπαστικό βιβλίο της Άννης Θεοχάρη «που πάει ένα μπαλόνι όταν φεύγει από το χέρι σου», από τις εκδόσεις Λιβάνης και είδαμε μέσα από τα βιβλία «Πειράματα με τον αέρα» του Bryan Murphy, από τις εκδόσεις Ερευνητές και «Μεταφορικά μέσα» του Andrew Nahum, από τις εκδόσεις Modern Times, πως οι αδελφοί Μονγκοφλιέ, πριν από 250 περίπου χρόνια, ύψωσαν το πρώτο αερόστατο με επιβάτες μία πάπια, μία κότα κι ένα πρόβατο!!!

Το καλύτερο βέβαια το κρατήσαμε για το τέλος, όπου τα παιδιά, με παλιά χαρτιά, κομμάτια από εφημερίδες και άλλα υλικά, κατασκεύασαν τα δικά τους αερόστατα, που πέταξαν μαζί τους, όσο πιο ψηλά μπορούσαν κάνοντας μια φανταστική βόλτα στον ουρανό της πόλης μας και όχι μόνο!!!

Τετάρτη με Παρασκευή, σειρά παίρνει η δράση με τίτλο «Graphic Novel: ιστορίες και κώδικες». Πόση δύναμη έχει η εικόνα και πώς χωράει μια ολόκληρη ιστορία μέσα σε φούσκες; Τα παιδιά εμπνέονται από τις ιστορίες της Άλκης και της Ζωρζ, μαθαίνουν τους διαφορετικούς «κώδικες» του graphic novel και πειραματίζονται με τη δημοφιλή αυτή τέχνη, φτιάχνοντας με κόμικς τις δικές τους ιστορίες..

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας ή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/gpNTmNS94HhY5FPMA.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «Κάνε μια αιώνια φιλία»!!!