«Όταν το Νου ταξιδεύει στ’ άστρα μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.!»

30/08/2019
image_print

Με άλλες τρεις ωραίες δραστηριότητες, συνεχίστηκε την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2019, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε περίπου 100 βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και τίτλο «Για φαντάσου…».

Για φαντάσου… τη δική σου ιστορία. Το δικό μας εργαστήριο δραματοποίησης φτιάξαμε στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου». Αφηγητές, ερμηνευτές, σκηνοθέτες, της λουλουδένιας ιστορίας ήταν τα παιδιά.

«Η φαντασμένη τριανταφυλλιά» της Χρύσας Δημουλίδου, από τις εκδόσεις Λιβάνη, ήταν η ιστορία που επέλεξαν . Εδώ ξεδιπλώνονται βαθιά συναισθήματα για τον άνθρωπο, τη φύση, τα ζώα. Η φιλία, η αλληλεγγύη, η ταπεινότητα, η αγάπη κυριαρχούν και μέσα από το παιχνίδι των ρόλων φαίνεται η αβίαστη προσπάθεια των παιδιών να διατηρήσουν την αγνή τους παιδικότητα!!!

Για φαντάσου… να μας μιλούσαν τα άστρα, πόσα θα είχαν να μας πουν, πόσες ιστορίες της γης και του ουρανού μέσα στο ταξίδι των χιλιάδων χρόνων τους, από τη δημιουργία του σύμπαντος.

Στην Παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Νικολάου”, μιλήσαμε στα παιδιά για τους αστερισμούς, το πώς γεννήθηκαν και κυρίως πως πήραν τα ονόματά τους μέσα από μύθους της αρχαιότητας. Διαβάσαμε δύο εκδοχές της ιστορίας του «Ωρίωνα» μέσα από τα βιβλία «Αττικός ο παραμυθάς: 100 μύθοι από την αρχαία Ελληνική μυθολογία» των Lucy Coats & Anthony Lewis, από τις εκδόσεις Πατάκη και «Ελληνική Μυθολογία, τόμος Δ΄» του Πότη Στρατίκη, από τις εκδόσεις Στρατίκη και το μύθο της «Ανδρομέδας και του Περσέα», από το βιβλίο «Ελληνική Μυθολογία, τόμος Α» του Πότη Στρατίκη, από τις εκδόσεις Στρατίκη.

Στη συνέχεια μέσα από το πολύ όμορφο και έξυπνο βιβλίο του Εφρέμ Λεβιτάν «Αστρονομία για παιδιά» από τις εκδόσεις Σύγχρονη εποχή, τα παιδιά είδαν συστάδες αστερισμών, ονομασίες λόγω των σχημάτων τους και τη θέση τους στον ουρανό και εμπνευσμένα από αυτό, έφτιαξαν τους δικούς του πρωτότυπους αστερισμούς με ονόματα της καθημερινότητάς τους, όπως αστερισμός, μολύβι, παγωτό, άγκυρα, κ.α. και τους είδαν να φωτίζουν το νυχτερινό ουρανό της βιβλιοθήκης!!!

Το σημερινό μας θέμα στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Λακας Μαντζαρα” ήταν «για φαντάσου… ταξίδια του Νου, όλη η γη στα χέρια σου».. Τα παιδιά μέσα από τα βιβλία της Ομήρου Οδύσσειας, τα ταξίδια του Γκιούλιβερ, της κοκκινοσκουφίτσας και πολλών άλλων, ταξίδεψαν με την φαντασία τους, κατασκευάζοντας φανταστικές, μακρινές ιστορίες.

Άκουσαν το βιβλίο “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες η ποιος είναι ο πιο πλούσιος” του Αντώνη Παπαθεοδουλου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, με τον κύριο Φιλέα Φογκ, ο οποίος έβαλε στοίχημα να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες και το κέρδισε, και μαζί με το στοίχημα κέρδισε και πολλά ακόμα. Τέλος, έφτιαξαν το νέο δικό τους μεταφορικό μέσο, μ’ αυτό που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στη χώρα των παραμυθιών!!!

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ολοκληρώνεται ο κύκλος αφιέρωμα στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, σε δύο παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και σε μία παιδική βιβλιοθήκη, με μια δική μας δράση, με το παρακάτω πρόγραμμα:

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» – Για Φαντάσου… να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους…» Ένα εργαστήριο για τους αστερισμούς και τους μύθους τους, ένα ταξίδι στον ουρανό και στα αστέρια.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής» – «Ζωγραφίζω όπως ο Μαλιέβιτς». Από τη σειρά βιβλίων του Δημήτρη Χασάπη «Μαθαίνω να ζωγραφίζω όπως…», ασχολούμαστε με το διάσημο Ουκρανό ζωγράφο Μαλιέβιτς, μαθαίνουμε για τη ζωή του και με έξυπνους τρόπους ζωγραφίζουμε αντίγραφα των έργων του!

Στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Για φαντάσου… Το μυστήριο του χρυσού ελέφαντα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι στη λογική του κρυμμένου θησαυρού, όπου οι ομάδες των συμμετεχόντων θα πρέπει να λύσουν μια σειρά γρίφων που θα τους οδηγήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα της βιβλιοθήκης στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον ένοχο που είναι υπεύθυνος για την εξαφάνιση ενός υποτιθέμενου πολύτιμου αγαλματιδίου, του «Χρυσού Ελέφαντα».

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!