Όσα φέρνει ο άνεμος!!!

01/07/2024
image_print

Με την «Αύρα» του ανέμου και με μεγάλη συμμετοχή παιδιών, συνεχίζονται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, οι ωραίες δράσεις, της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ!

Ένας καλός άνεμος μας έφερε στην βιβλιοθήκη, «Το θαλασσινό τ’ αέρι (απ’ τη λίμνη Πλαστήρα) θα με πάει και θα με φέρει» που λέει κι η συγγραφέας Ελένη Χωρεάνθη στα «Τραγούδια της γης και τ’ ουρανού», την ώρα που «ο αγέρας παίζει φλογέρα», «συντροφιά με τον άνεμο» της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη, των εκδόσεων Πατάκη, ενώ εμείς με τα παιδιά των παιδικών βιβλιοθηκών φτιάχνουμε ανεμόμυλους παρέα με τον Ζέφυρο, το Νότο, τον Βορέα, τον Εύρο, τούς αρχαίους θεούς ανέμους.

Πετάμε στα φτερά της «Αγριόχηνας» του Paul Galliko, των εκδόσεων Ωκεανίδα, αγγίζοντας «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, των εκδόσεων της Εστίας, εκεί που ο αέρας βούιζε θέλοντας να σαρώσει την καλύβα των παιδιών, γιατί έτσι είναι αυτός «φυσάει σαν γύφτος», το λέει και ο Μενέλαος Λουντέμης στο « Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Μπορούμε να δούμε τον άνεμο; Μπορούμε να τον νιώσουμε; Μέσα από όλα τα αποσπάσματα των βιβλίων που διαβάσαμε τα παιδιά συνειδητοποίησαν την ύπαρξη του ανέμου, καθημερινά γύρω μας, είτε φυσάει, είτε όχι, πότε είναι αόρατος και πότε ορατός. Γνώρισαν τα είδη των ανέμων με τις αρχαίες ονομασίες τους και φτιάξαμε όλοι μαζί σαΐτες και μελωδούς, με καθημερινά υλικά, όπως ρολά από χαρτί υγείας, χάντρες, μικρά κομμάτια από χαλασμένα παιχνίδια, καπάκια πλαστικών μπουκαλιών και άλλα υλικά.

Όσα φέρνει ο άνεμος είναι υπέροχα φέτος, γιατί… η καλοκαιρινή εκστρατεία «φυσάει»!!!

Τη Δευτέρα 1 & τη Τρίτη 2 Ιουλίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά», «Παυσιλύπου», συνοικιών «Αγίου Γεωργίου», «Λάκας Μαντζάρα», «Αγίου Φανουρίου», θα πραγματοποιηθεί η δράση «Ένας κόσμος στα πόδια μου». Έχεις ποτέ αναρωτηθεί για το πλήθος των ζωντανών οργανισμών που υπάρχουν κάτω από τα πόδια μας; Ποια πλασματάκια μπορεί να ζουν και να αναπτύσσονται μέσα στο μαλακό χώμα; Πάμε να τα παρατηρήσουμε, να θαυμάσουμε τον μικρό τους κόσμο και να ανακαλύψουμε την αξία της ζωής, όσο μικρή και αν μας φαίνεται.

Ενώ στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου», θα γίνει η δράση με τίτλο «Ζουζούνια παντού!». Καλοκαίρι χωρίς ζουζούνια γίνεται; Σε αυτό το εργαστήρι, μικροί και μεγάλοι εξερευνούμε τον απίστευτο κόσμο των εντόμων, ανακαλύπτουμε την ομορφιά του και δημιουργούμε αξέχαστες εμπειρίες, σε μια γιορτή για τη φύση.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:00 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά που θα πάνε τώρα Α΄ Δημοτικού και κάτω, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη βιβλιοθήκη.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με υλικά που μας χορήγησαν η εφημερίδα «Καθημερινή» και το «ΙΚΕΑ», τους οποίους ευχαριστούμε θερμά!!!

Κι αυτό το καλοκαίρι στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας… θα μάθουμε, θα σκεφτούμε… θα ζήσουμε!!!