Ορκίστηκαν οι νέοι αιρετοί του Δήμου Καρδίτσας

24/08/2014
image_print

Τον προβλεπόμενο όρκο να είναι πιστοί στην πατρίδα, να υπακούουν στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνουν τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους, έδωσαν οι νεοεκλεγέντες αιρετοί του Δήμου Καρδίτσας, (Δήμαρχος,  Δημοτικοί Συμβουλοι, Προέδροι και Σύμβουλοι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων) του Δήμου Καρδίτσας, κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε  το πρωί της Κυριακής 24/8 στο Παυσίλυπο, παρουσία πλήθους δημοτών.

Στην τελετή της θρησκευτικής ορκωμοσίας  χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο οποίος ευχήθηκε στη Δημοτική Αρχή και σε όλους τους αιρετούς ο Θεός να τους δίνει υγεία, δύναμη και σοφία, ώστε να επιτελέσουν με επιτυχία και για το καλό των δημοτών το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

Ακολούθησε η προβλεπόμενη διαδικασία και του πολιτικού όρκου, όπως ζήτησαν οι Σύμβουλοι της Δημοτικής παράταξης “Καρ.Πο.Σ.”, ενώ δήλωση οτι “θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού” έκαναν οι Σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Ο κ. Φ. Αλεξάκος

 Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Φωτ. Αλεξάκος στην σύντομη ομιλία του μετά την ορκωμοσία του, αφού ευχαρίστησε τους δημότες για την εμπιστοσύνη που περιέβαλαν τον ίδιο και την δημοτική του παράταξη στις εκλογές δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαχειριστούν την επόμενη 5ετία τα ζητήματα του Δήμου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες αυτής της προσπάθειας. Μεγαλύτερη όλων , όπως είπε ο κ. Αλεξάκος, είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου, ο οποίος, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και του δραματικού περιορισμού των κρατικών επιχορηγήσεων, παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 2,5 εκ. € ετησίως από τα οποία τα 2 εκ. είναι τοκοχρεολύσια, κληρονομιά παλιών δανείων.

“Επέζησε χάρις στην τονωτική ένεση της έκτακτης χρηματοδότησης που δόθηκε σε όλους τους Δήμους της χώρας για πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών που στην περίπτωσή μας ανήλθε στα 5,5 εκ. €. Καλούμαστε να επιλύσουμε μια εξίσωση που εκ πρώτης όψεως φαντάζει αδύνατη. Να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό δηλαδή να εξοικονομήσουμε αυτά τα 2,5 εκ. μειώνοντας τα έξοδα, αυξάνοντας τα έσοδα, διευθετώντας τα χρέη και παράλληλα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και να σχεδιάσουμε με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γνωρίζουμε τη δυσκολία του εγχειρήματος. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, μαζί με το σύνολο των αιρετών, τους εργαζόμενους και τους δημότες.
Ζητάμε από τους συναδέλφους της πλειοψηφίας σκληρή δουλειά, ανοιχτά αυτιά, προτάσεις και αποτελεσματικότητα.
Θέλουμε από τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης συνεργασία, καλοπροαίρετη  κριτική και ρεαλιστικές προτάσεις.
Από τον κινητήριο μοχλό του Δήμου, τους εργαζόμενους, θέλουμε αναγνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιωθεί το παρεχόμενο έργο στους Δημότες.
Έχουμε ανάγκη την συμπαράσταση των Δημοτών. Καθαρότερος Δήμος, με περισσότερο  πράσινο και αλληλεγγύη στους έχοντες ανάγκη, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον εθελοντισμό, χωρίς την ενεργοποίηση όλων μας.
Από την πλευρά μας υποσχόμαστε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να εξυγιάνουμε τον δήμο και να τον καταστήσουμε βιώσιμο. Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με ριζωμένες πρακτικές και αντιλήψεις. Είμαστε αποφασισμένοι όμως παραβλέποντας το όποιο πολιτικό κόστος, με δικαιοσύνη, αμεροληψία και διαφάνεια να κάνουμε τις τομές που απαιτούνται. Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, είμαστε αισιόδοξοι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
Ευχαριστούμε τη διοίκηση του Παυσιλύπου που μας φιλοξενεί στο καλύτερο χώρο της Καρδίτσας που οφείλουμε να τον αναβαθμίσουμε και να τον κάνουμε στέκι μας, ευχαριστούμε για ακόμη φορά και σας για την στήριξή σας και την παρουσία σας εδώ
.” κατέληξε ο κ. Αλεξάκος, για να ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί των επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων.

Ο κ. Κων. Παπαλός

Ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Κων. Παπαλός υπογράμμισε οτι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για την διοικητική ανασυγκρότηση και την οικονομική εξυγίανση του Δήμου και κατάφερε  να μειώσει σημαντικά το χρέος, σε σημείο που ο Δήμος Καρδίτσας με τα οικονομικά του στοιχεία να θεωρείται πλέον βιώσιμος.

Δεσμεύθηκε επίσης οτι η δημοτική παράταξή του θα σταθεί αρωγός στη προσπάθεια της νέας Δημοτικής Αρχής.

“Η στάση μας θα είναι απολύτως υπεύθυνη. Σε αποφάσεις και πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής που θα λαμβάνονται με όρους και προυποθέσεις μέλλοντος και θα στοχεύουν σε μια δυνατή Καρδίτσα, με ανθρώπινο πρόσωπο και ισχυρό αυτοδιοικητικό πόλο για την ευρύτερη περιοχή θα είμαστε πάντοτε αρωγοί. Θα ασκούμε  όμως έντονη κριτική όταν οι αποφάσεις θα αφορούν εφήμερες εντυπώσεις και όχι το μέλλον.” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλός ευχόμενος καλή θητεία στην νέα Δημοτική Αρχή.

Ο κ. Β. Βαρελάς

Ο  κ. Β. Βαρελάς στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων οτι η παράταξή του θα αγωνιστεί με στόχο να καταστεί ο Δήμος Καρδίτσας “πυλώνας αντίστασης των δημοτών στη βάρβαρη επίθεση που δέχονται ενάντια στα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους που με σκληρούς αγώνες εδώ και δεκαετίες κατέκτησαν”.
Υπογράμμισε επίσης οτι “ Σε μια Δημοτική Αρχή που θα προτάσσει την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και θα εφαρμόζει πολιτικές αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, που θα προσπαθεί να μετατρέψει τις δυσκολίες της καθημερινότητας σε ελπίδα και προοπτική, που θα συμβάλλει ώστε να σταματήσει η περαιτερω διάλυση και οικονομική αφαίμαξη των ΟΤΑ, που θα αντιστέκεται στο ξεπούλημα της εθνικής κυριαρχίας και της δημοτικής περιουσίας, που θα προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και που θα υψώνει ασπίδα υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής και της δικαιοσύνης, είμαστε αποφασισμένοι ως εκλεγμένοι και ως Δημοτική Κίνηση Καρ.Πό.Σ να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρεί απέναντί της με σκληρή κριτική, αλλά και μπροστάρηδες στον αγώνα του Καρδιστιώτικου λαού, όταν αυτός θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί τα δικαιώματά του.”
τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρελάς.

Ο κ. Ευαγ. Λέμας

Ο κ. Ευαγ. Λέμας χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την ημέρα για το Δήμο Καρδίτσας καθώς, όπως είπε , “ είναι μια μέρα, όπου δίνουμε όλοι μας ένα όρκο ευθύνης και η αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα που θα γεννήσει μια νέα ελπίδα για το Δήμο και τους συνδημότες μας. Είναι γεγονός οτι διάγουμε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση θεσμών και αξιών. Ο Δήμος μας θα κληθεί να πάρει πολύ σημαντικές  αποφάσεις για διάφορα ζητήματα. Ελπίζω η κρίση να μην αποτελέσει άλλοθι για κανέναν.” Στη συνέχεια ο κ. Λέμας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια, διάλογος και δημοκρατία στην λειτουργία των οργάνων του Δήμου, ενώ αναφερόμενος στους βασικούς άξονες της προσπάθειας που θα πρέπει να καταβληθεί απ' όλους την επόμενη πενταετία έδωσε έμφαση στους τομείς των οικονομικών του Δήμου, της Πρόνοιας και της μέριμνας για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
“Εμείς θα ασκούμε καλοπροαίρετη κριτική στη Δημοτική Αρχή με την προυπόθεση οτι θα διαχειρίζεται τα θέματα του Δήμου με γνώμονα το συμφέρον όλων. Δεν υπάρχουν πολιτικές φιλίες παρά μόνον πολίτες.” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέμας.

Ο κ. Β. Κρανιάς

Ο κ. Β. Κρανιάς επισήμανε οτι ο λαός βιώνει καθημερινά μια σκληρή πραγματικότητα ως απόρροια των εφαρμοζόμενων πολιτικών της συγκυβέρνησης και της Ευρωπαικής Ένωσης “Η Λαϊκή Συσπείρωση, με τις δυνάμεις που της έδωσε ο λαός της Καρδίτσας θα παλέψει μέσα στο Δημοτικό και στα Τοπικά Συμβούλια, να εμποδίσει μέτρα και αποφάσεις σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας και θα αποκαλύπτει τους σκοπούς της ασκούμενης απο την πλειοψηφία πολιτικής, όπως και την πολιτική των άλλων παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Έχουμε προτάσεις για μέτρα ανακούφισης για τους δημότες και θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, μέσα και έξω απο τα όργανα, για να αναπτυχθεί κίνημα, για να ισχυροποιηθεί η συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων – των εργατών, των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας που της έχουν σβήσει το μέλλον, όλων αυτών που πλήτονται βάναυσα απο την αντιλαϊκή πολιτική – που θα ανατρέψει νόμους και πολιτικές που οδηγούν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση και να πάρει ο λαός αυτό που του ανήκει.
Αυτό λοιπόν που δηλώνουμε σήμερα, είναι ότι υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού μέσα και έξω απο τα όργανα διοίκησης του Δήμου.
” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ηλ. Σχορετσανίτης

Ο κ. Ηλ. Σχορετσανίτης τόνισε οτι ο ίδιος και η δημοτική του κίνηση θα έχουν πάντα την πορτα τους ανοιχτή στους δημότες για να είναι η φωνή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα ασκήσουμε εποικοδημητική κριτική και θα είμαστε αρωγοί σε κάθε καλή προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής. Παράλληλα θα προσπαθούμε να αναδεικνύουμε ζητήματα που αφορούν το Δήμο, αλλά και την γενικότερη πολιτική που ασκείται” τόνισε χαρακτηριστικά.