Ολοκληρώθηκε το Σάββατο η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

16/03/2015
image_print

Σήμερα  Σάββατο στις 7:15 μ.μ. στο THESSALIKON GRAND η 10η  ημέρα
ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η 7η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. κ. Τιμοθέου, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασιλείου Τσιάκου, την παρουσία του Δημάρχου κ. Φώτη Αλεξάκου, αντιδημάρχων, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου συνεχίζεται και ολοκληρώνεται απόψε Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 στις 7:15 το βράδυ η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών. 

Μια μαγευτική μουσική βραδιά αναμένεται να απολαύσουν οι πολυπληθείς ακροατές της 7ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών, που κάθε βράδυ κατακλύζουν τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του THESSALIKON GRAND HOTEL.

Πέφτει σήμερα η αυλαία της 7ης Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του THESSALIKON GRAND HOTEL με εντυπωσιακές Χορωδίες, που αναμένεται να προσφέρουν ένα μεγάλο φινάλε.

Ο γνωστός παρουσιαστής της τηλεόρασης και παλαιός φίλος του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας, Αλέξης Κωστάλας, που είναι ο παρουσιαστής της 7ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, σαγηνεύει κυριολεκτικά τους χιλιάδες  ακροατές.  

Για δέκα (10 ) ημέρες η καρδιά της Σχολικής Χορωδιακής Μουσικής χτυπάει στην Καρδίτσα. Καθηγητές Μουσικής, Διευθυντές Σχολείων, παιδιά Δημοτικών, Γυμνασίων και  Λυκείων δίνουν ζωή σε ένα Θεσμό, που είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός Θεσμός του είδους με πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) εκτελεστές-χορωδούς-Μουσικούς.  

Οι Χορωδίες ερμηνεύουν σπάνια έργα αρχαίας Ελληνικής μουσικής, έργα της κλασσικής πολυφωνίας (Μεσαίωνα – Αναγέννηση), της Χρυσής Εποχής της Χορωδιακής Μουσικής και ειδικά του τιμώμενου προσώπου του  ακαδημαϊκού Θεόδωρου Αντωνίου.

Χιλιάδες Εκτελεστές – Χορωδοί δίνουν  το παρόν στην εντυπωσιακή σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων του THESSALIKON GRAND ενώ γονείς , καθηγητές και φιλόμουσοι κάθε βράδυ γεμίζουν ασφυκτικά την αίθουσα.

Κορυφώνεται σήμερα Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών με καταπληκτικές χορωδίες που θα προσφέρουν μια ανεπανάληπτη βραδιά στους ακροατές της αίθουσας εκδηλώσεως  του Thessalikon Grand Hotel. Ειδικά απόψε συμμετέχουν καταπληκτικές χορωδίες πολύ υψηλού επιπέδου, με γνωστούς και καταξιωμένους διευθυντές χορωδιών, που είναι από τα φαβορί για να αποσπάσουν και τα τρία (3) βραβεία του Φεστιβάλ.

 Με τιμώμενο πρόσωπο τον Ακαδημαϊκό και κορυφαίο –εν ζωή- έλληνα συνθέτη και μαέστρο πέφτει απόψε η αυλαία της 7ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας. Ο Θεόδωρος Αντωνίου μαζί με τον Αλέξη Κωστάλα και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Νίκο Ευθυμιάδη επισκέπτονται καθημερινά τις πρωινές ώρες σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συνομιλούν με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το βράδυ επίκεντρο τον εκδηλώσεων είναι το Thessalikon Grand Hotel και η ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΝΗ. 

Εντυπωσιάζει η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας με το πολύ υψηλό επίπεδο των χορωδιών που συμμετέχουν. Χορωδίες με διαφορετικό ύφος, με διαφορετικό ρεπερτόριο, με διαφορετικό ήχο προσφέρουν καταπληκτικές βραδιές.  Πλήθος κόσμου, χιλιάδες ακροατές έχουν κατακλύσει την μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Thessalikon Grand Hotel, η οποία αποδεικνύεται μικρή για μια τεράστια προσέλευση κοινού, που ξεπερνάει τις δυνατότητες της αίθουσας. Πάρα πολλοί  όρθιοι παρακολουθούν εντυπωσιακά χορωδιακά σύνολα, που συνθέτουν ένα μοναδικό πάζλ ηχοχρωμάτων.

Τελειώνει απόψε η 7ης Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας που πραγματοποιείται στην πόλη μας από 5 – 14 Μαρτίου 2015. Καταπληκτικές Χορωδίες, άριστα καταρτισμένες, με σοβαρή προετοιμασία ερμηνεύουν δύσκολα και απαιτητικά έργα από αρχαία Ελληνική Μουσική, Βυζαντινή Μουσική, Γρηγοριανό Μέλος έως και έργα του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και Σύγχρονης Μουσικής. Η παιδική φωνή κατάλληλα δουλεμένη αποθεώνεται κάθε βράδυ σε δίφωνα- τρίφωνα ακόμα και τετράφωνα τραγούδια σε ένα Φεστιβάλ που έχει ως στόχο να παρεμβαίνει στην ουσία της αισθητικής αγωγής.

Στόχος της διοργάνωσης  είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού.

Ήδη Μουσικά σύνολα και Χορωδίες Σχολείων, όπως του 5ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, του 18ο Γυμνασίου Αθηνών, του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας και των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά Καλαμάτας, αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών του Castellammare di Stabia (Νάπολι) Ιταλίας και στον Χορωδιακό Διαγωνισμό του NOVISAD (ΣΕΡΒΙΑ), αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. 

Από φέτος καθιερώνονται τα τρία (3) βραβεία “ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ”, που θα δοθούν στους τρεις (3) καλύτερους Διευθυντές Χορωδίας, που θα συμμετάσχουν με τις χορωδίες τους στην 7η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών.

Η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό και τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Η φετινή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Cipriano de Rore (1515-1565) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του, Antoine Brumel (1460-1515) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του, Alexander Glazunov (1865-1936) για τα 150 χρόνια από την γέννηση του και Jean Sibelius (1865-1957) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, των οποίων τα έργα τους καλούνται οι χορωδίες να ερμηνεύσουν.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και ο Δήμος Καρδίτσας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που αγγίζει την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό της περιοχής και της Ελλάδος.

Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, τα Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών αποτελούν μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία και με μεγάλη τουριστική προβολή της περιοχής και της χώρας μας, αφού είναι ο μοναδικός θεσμός του είδους  που υπάρχει στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Σήμερα Σάββατο 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015, 10η και τελευταία ημέρα της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών θα εμφανιστούν οι  παρακάτω χορωδίες:

  1. Η Χορωδία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Ξηντάρα.
  2. Η Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Αμπελιών Πέλλας και Πενταπλατάνου Πέλλας  υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Παπαδόπουλου.
  3. Η Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων υπό τη διεύθυνση της Ευφροσύνης Γαρδικλή.
  4. Η Χορωδία του 4ου Αθηναγόρειου Κέρκυρας και Δημοτικού Σχολείου Αλεπούς  υπό τη διεύθυνση της Πέλλης Κοντογούρη.
  5. Η Χορωδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων της Ρόδου << Ροδίων Παιδεία >>υπό τη διεύθυνση της Ευανθίας Κρητικού.
  6. Η Χορωδία του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών  υπό τη διεύθυνση της Ιωάννας Μιντιλογλίτη.
  7. Η Χορωδία της Παιδικής χορωδίας Ελασσόνας υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Μάτη.
  8. Η Χορωδία του 3ου Γυμνασίου Καρδίτσας υπό τη διεύθυνση της Μυρτώς Φούκα.

Το Κοινό Έργο της βραδιάς που θα ερμηνεύσουν όλες οι σχολικές Χορωδίες μαζί είναι το «ΓΝΕΦΕΙ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΟΥ» του Θεόδωρου Αντωνίου σε πρώτη εκτέλεση για δίφωνη επεξεργασία. Θα το διευθύνει η Suzana KOSTIC.

Ώρα έναρξης 7:15 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΘΕΟΝΗ φυσικό μεταλλικό νερό, Συνεταιρισμός  ΔΙΟΝΥΣΟΣ Α.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ,e-school ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, Ι.ΚΤΕΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ , GOODY΄S ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, HONDOS CENTER ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ –ΝΑΚΑΣ , mamma’s ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ,  ACS Courier, ΦΙΛΟΝΕΙΚΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.