20/03/2015
image_print

Το περασμένο Σάββατο βράδυ
ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ 7ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ!
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

xorodiako-festivalΟλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, που πραγματοποιήθηκε από 5-14 Μαρτίου 2015 στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του THESSALIKON GRAND HOTEL.

Πλημμύρισε το THESSALIKON GRAND από Χορωδίες, γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικούς και φίλους της Χορωδιακής Μουσικής που ήλθαν  για να απολαύσουν και να χειροκροτήσουν τα παιδιά, τους πραγματικούς πρωταγωνιστές – καλλιτέχνες της Συνάντησης. Χιλιάδες ακροατές κατέκλυσαν την τεράστια αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου επί ένα δεκαήμερο δημιουργώντας ρεκόρ προσέλευσης κοινού!

Έπεσε το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, αργά το βράδυ, η αυλαία της 7ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών με τη συμμετοχή 4.500 Χορωδών – Εκτελεστών και χιλιάδων ακροατών που απόλαυσαν μια τεράστια  διοργάνωση.

Για δέκα (10 ) ημέρες η καρδιά της Σχολικής Χορωδιακής Μουσικής χτυπούσε στην Καρδίτσα!!!

Μια μεγάλη Διοργάνωση – Θεσμός πια για την Καρδίτσα το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής με 4.500 εκτελεστές-μουσικούς-χορωδούς από τα μεγαλύτερα του κόσμου έφτασε στο τέλος ανανεώνοντας την συνάντηση για την επόμενη χρονιά. Οι φίλοι της ποιοτικής μουσικής είχαν μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια Χορωδιακή πανδαισία με πρωταγωνιστές παιδιά Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Εκατοντάδες μαθητές δούλεψαν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν αυτό το σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν από 5 έως 14 Μαρτίου 2015 στο χώρο του THESSALIKON GRAND. Η άριστη συνεργασία Διευθυντή, Συλλόγου Διδασκόντων και εξειδικευμένου και δυναμικού Καθηγητή Μουσικής απέδειξε ότι μπορεί να γίνουν θαύματα στο σχολείο.

Οι Χορωδίες ερμήνευσαν σπάνια έργα αρχαίας Ελληνικής μουσικής (Μεσομήδη), έργα της κλασσικής πολυφωνίας (Μεσαίωνα – Αναγέννηση), της Χρυσής Εποχής της Χορωδιακής Μουσικής και ειδικά του Cipriano de Rore (1515-1565) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του, Antoine Brumel (1460-1515) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του, Alexander Glazunov (1865-1936) για τα 150 χρόνια από την γέννηση του και Jean Sibelius (1865-1957) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, τους οποίους φέτος τιμά όλος ο Χορωδιακός κόσμος και στους οποίους ήταν αφιερωμένο το Φεστιβάλ.

Η φωνή , η κατάρτιση και η προσωπικότητα του Αλέξη Κωστάλα ο οποίος ήταν ο παρουσιαστής της 7ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών γοήτευσε τους Καρδιτσιώτες και τους χιλιάδες επισκέπτες της Καρδίτσας.

Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που έφτασε στην έβδομη (7η) του διοργάνωση τιμήθηκε ο διάσημος Έλληνας Μαέστρος, Συνθέτης, Πανεπιστημιακός Δάσκαλος στο Boston University, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, του οποίου ερμηνεύτηκαν πολλά έργα, μετά από εργαστηριακή-κοινή δουλειά των χορωδιών υπό τη διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και του ίδιου.

Τεσσερις χιλιάδες πεντακόσιοι (4.500) περίπου εκτελεστές ήρθαν στην Καρδίτσα από 5 έως 14 Μαρτίου 2015.

Μετά από εφτά (7) χρόνια ο θεσμός έχει εκτοξευθεί σε πανευρωπαϊκά επίπεδα λόγω και της μεγάλης συμμετοχής Σχολικών Χορωδιών, αλλά και  της επισκεψιμότητας, τουριστικής προσέλευσης από άλλες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού.

Πολλές Σχολικές Χορωδίες δημιουργήθηκαν ειδικά για να λάβουν μέρος στη Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.

Πρόκειται για κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική χροιά με πρωταγωνιστές, μαθητές των Δημοτικών και των Γυμνασίων όλης της  χώρας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές συναυλίες και Φεστιβάλ του Εξωτερικού.

Η μεγάλη αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από την   Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων,  η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας  (Περιφέρεια Θεσσαλίας)  και   ο Δήμος Καρδίτσας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στα πλαίσια του 33ου  Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό του Νομού Καρδίτσας και τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή και μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΘΕΟΝΗ φυσικό μεταλλικό νερό, Συνεταιρισμός  ΔΙΟΝΥΣΟΣ Α.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ,e-school ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, Ι.ΚΤΕΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ , GOODY΄S ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, HONDOS CENTER ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ –ΝΑΚΑΣ , mamma’s ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ,  ACS Courier, ΦΙΛΟΝΕΙΚΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.