Ολοκληρώνεται η κατασκευή του πεζοδρόμου Αβέρωφ

27/12/2013
image_print

Αισθητικές οι παρεμβάσεις που απομένει να γίνουν, ενώ ιδιαίτερο χαρακτήρα προσδίδουν στο χώρο τα “Γλυπτά παιχνίδια με νεολιθικά σύμβολα” της γλύπτριας τοπίου κ. Νέλλας Γκόλαντα

Ολοκληρώνονται το προσεχές διάστημα οι εργασίες για την αποπεράτωση του έργου «Κατασκευή κεντρικών πεζοδρόμων» που αφορά τον πεζόδρομο της οδού Αβέρωφ.
Το χώρο των εργασιών επισκέφθηκαν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός και ο Αντιδήμαρχος Έργων και Πολεοδομίας- Περιβάλλοντος κ. Φιλ. Κωτούλας, συνοδευόμενοι από την μελετήτρια του έργου κ. Ανθ. Καραμούζη και την επιβλέπουσα κ. Μ. Δημητρακοπούλου, όπου είχαν συνεργασία με τον εκπρόσωπο της αναδόχου Κοινοπραξίας “Τριανταφύλλου Β- Τσιμογιάννης Η” και διαπίστωσαν την πρόοδο των εργασιών, που εκτελούνται στο τμήμα από τη διασταύρωση Καραϊσκάκη μέχρι την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ειδικότερα μετά την αποπεράτωση των εργασιών τοποθέτησης των υλικών, με τα οποία είναι στρωμένη η επιφάνειά του, απομένουν μόνο εργασίες που αφορούν τις αισθητικές παρεμβάσεις που θα προσδώσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον πεζόδρομο που ενώνει το κτήριο- σύμβολο της πόλης, τη Δημοτική Αγορά με το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ο κ. Παπαλός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός οτι ολοκληρώνεται ένα έργο, που η παρούσα Δημοτική Αρχή παρέλαβε ημιτελές και με πολλά προβλήματα, τα οποία χρειάστηκε πολύ προσπάθεια και συνεχείς ποαρεμβάσεις για να ξεπεραστούν.
Υπενθυμίζεται οτι το έργο κατασκευάζεται, σύμφωνα με την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς τυχόν τροποποιήσεις της μελέτης στην παρούσα φάση, θα είχαν σαν συνέπεια τόσο την απένταξη του έργου από το πρόγραμμα χρηματοδότησης ΘΗΣΕΑΣ, όσο και την επιστροφή των κονδυλίων που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται οτι η κατασκευή του έργου συνεχίζεται με ανάδοχο την Κ/ξια «Τριανταφύλλου Β. – Τσιμογιάννης Η.» κατ΄εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3669/2008,  έπειτα από την έκπτωση της Κοινοπραξίας που είχε αναλάβει αρχικά το έργο. Το συμφωνητικό ύψους 225.601,15€ υπογράφτηκε στις 31-10-2012 και έγινε η  εγκατάσταση του νέου αναδόχου.

“Γλυπτά παιχνίδια με νεολιθικά σύμβολα”

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ολοκληρώθηκε και τοποθέτηση των 4 μεταλλικών γλυπτών που φιλοτέχνησε στο πλαίσιο του έργου η γλύπτρια  τοπίου κ. Νέλλα Γκόλαντα και πλέον απομένει η τοποθέτηση του φωτισμού που θα αναδεικνύει τα διάτρητα σύμβολα και η εγκατάσταση του συντριβανιού.
Η κ. Γκόλαντα επισημαίνει σχετικά με τα μεταλλικά γλυπτά της που τοποθετήθηκαν στον πεζόδρομο:
Η γειτνίαση με το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης της Καρδίτσας μου έδωσε το έναυσμα για τα 4 “γλυπτά παιχνίδια με νεολιθικά σύμβολα” για να συνδέσω αισθητικά και συμβολικά τον πεζόδρομο του Μουσείου με το ευρύτερο κέντρο της πόλης ώστε οι επισκέπτες και ιδιαιτέρως τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν και να επικοινωνήσουν με τον ιστορικό πλούτο του τόπου. Νεολιθικά σύμβολα χαράξαμε επίσης και στη Γλυπτή Κατασκευή με Νερά της Κεντρικής Πλατείας, όπου στοχεύουν στην ανάδυση του αρχαιλογικού και ιδιαιτέρως του νεολιθικού περιβάλλοντος της πόλης, καθώς είναι ήδη γνωστές 26 νεολιθικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. Σχετικά στοιχεία και εκθέματα βρίσκονται στο γειτνιάζον Αρχαιολογικό Μουσείο.”