Οι Φτερωτές Διαδρομές συνάντησαν ….τις Θαλασσινές Διαδρομές, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας

19/07/2022
image_print

Συνεχίζονται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», στα πλαίσια της  Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Οι Φτερωτές Διαδρομές είχαν την τιμητική τους στις Παιδικές Βιβλιοθήκες “Δ.Δ. Παλαιοκκλησίου”και στην συνοικία “Αγ. Νικολάου” .Σαν τα διαβατάρικα πουλιά, τους ακούραστους ταξιδευτές και αέναους μετανάστες, ακολουθήσαμε τις πολύπλοκες φτερωτές διαδρομές δισεκατομμυρίων πουλιών, που οργώνουν τους ουρανούς κάθε φθινόπωρο , ακολουθώντας τον άνεμο. Μέσα από το πλούσιο υλικό των βιβλιοθηκών μας, τους χάρτες National Geographic για την αποδημία των πουλιών, τους οδηγούς της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας από τα βιβλία του Γιώργου Σφήκα για την Ελληνική Φύση εκδόσεων Πατάκη και το συναρπαστικό βιβλίο “Τα πουλιά” του Edward Brinkley εκδόσεις Ιριδα, ανακαλύψαμε τον θαυμαστό και πολύχρωμο κόσμο των πουλιών.. Τέλος, με ενθουσιασμό, μιμούμενοι τους φτερωτούς, ευφυείς αρχιτέκτονες, πλέξαμε περίτεχνες φωλιές , φτιάξαμε ταΐστρες για τα υπέροχα πουλιά.

Θαλασσινές διαδρομές και στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας Λάκας Μαντζάρα. Τα παιδιά έφτιαξαν χάρτινα πολύχρωμα καραβάκια με κομμάτια – τάγκραμ και στη συνέχεια τα κολλήσαμε πάνω σ’ ένα χαρτόνι Α4. Στον εξωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης παίξαμε το κινητικό παιχνίδι “Τα ναυτάκια”. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες πιάνοντας γερά το ένα το χέρι του άλλου και το παιδί της ομάδας που κάθε φορά ακούει το όνομά του, τρέχει με φόρα προς την αντίπαλη ομάδα για να σπάσει τον κόμπο – ένωμα των χεριών τους.

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγγελικής Βαρελλά» και «Παυσιλύπου» Θαλασσινές Διαδρομές . Τα παιδιά φτιάχνουν χάρτινα καραβάκια ταξιδεύουν μαζί τους σε μακρινές θάλασσες και αφηγούνται τις θαλασσινές τους διαδρομές, χαράσσοντας πορείες πάνω σε χάρτες.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα»: Ποιητικές Διαδρομές….Τα παιδιά παίζουν με λέξεις, πειραματίζονται με την ομοιοκαταληξία, γράφουν τα δικά τους ποιήματα και δημιουργούν όλοι μαζί μια ποιητική συλλογή εμπνευσμένη από την φύση.

Στις Παιδικές Βιβλιοθήκες «Δ.Δ. Παλαιοκκλησίου» και «Δ.Δ. Αρτεσιανού» : Χνουδωτές Διαδρομές. Τα παιδιά καλλιεργούν την αγάπη και τον σεβασμό για τα ζώα και φτιάχνουν πολύχρωμα, αυτοσχέδια γατόσπιτα για τους αδέσποτους φίλους της βιβλιοθήκης, της γειτονιάς, της πόλης τους!

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!