«Οι Φτερωτές Διαδρομές συνάντησαν ….τις Θαλασσινές Διαδρομές και οι Χνουδωτές ….τις Ποιητικές Διαδρομές στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας»

22/07/2022
image_print

Συνεχίζονται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», στα πλαίσια της  Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Θαλασσινές διαδρομές στις Παιδικές Βιβλιοθήκες “Αγγελικής Βαρελλά” και
“Παυσιλύπου”. Τα παιδιά έφτιαξαν χάρτινα πολύχρωμα καραβάκια με κομμάτια – τάγκραμ και στη συνέχεια τα κολλήσαμε πάνω σ’ ένα χαρτόνι Α4. Στον εξωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης παίξαμε το κινητικό παιχνίδι “Τα ναυτάκια”. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες πιάνοντας γερά το ένα το χέρι του άλλου και το παιδί της ομάδας που κάθε φορά ακούει το όνομά του, τρέχει με φόρα προς την αντίπαλη ομάδα για να σπάσει τον κόμπο – ένωμα των χεριών τους.

Μικροί ποιητές έγιναν οι μικροί μας φίλοι της Παιδικής βιβλιοθήκης της συνοικίας “Λάκας Μαντζάρα”. Μέσα από ένα πουγκί, που περιείχε ζευγαράκια λέξεων μέσα από το βιβλίο,”Τα ψηλά βουνά”, τα παιδιά εξοικειώθηκαν στη δημιουργία μικρών ποιημάτων, από τα ζευγαράκια που τράβηξαν μέσα από το πουγκί και έγραψαν στίχους με ομοιοκαταληξία σε χρωματιστά χαρτάκια και έτσι φτιάξαμε το “δέντρο των ποιημάτων”.

Σαν τα διαβατάρικα πουλιά, τους ακούραστους ταξιδευτές και αέναους μετανάστες, ακολουθήσαμε τις πολύπλοκες φτερωτές διαδρομές δισεκατομμυρίων πουλιών, που οργώνουν τους ουρανούς κάθε φθινόπωρο , ακολουθώντας τον άνεμο. Μέσα από το πλούσιο υλικό των βιβλιοθηκών μας, τους χάρτες National Geographic για την αποδημία των πουλιών, τους οδηγούς της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας από τα βιβλία του Γιώργου Σφήκα για την Ελληνική Φύση εκδόσεων Πατάκη και το συναρπαστικό βιβλίο “Τα πουλιά” του Edward Brinkley εκδόσεις Ιριδα, ανακαλύψαμε στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δ.Δ. Αρτεσιανού τον θαυμαστό και πολύχρωμο κόσμο των πουλιών.. Τέλος, με ενθουσιασμό, μιμούμενοι τους φτερωτούς, ευφυείς αρχιτέκτονες, πλέξαμε περίτεχνες φωλιές , φτιάξαμε ταΐστρες για τα υπέροχα πουλιά.

Σέβομαι, νοιάζομαι, φροντίζω : αυτά τα μηνύματα στέλνουμε από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες σε όλους τους ανθρώπους που σέβονται την ίδια τη ζωή, την ύπαρξη. Η αγάπη προς τα ζώα, ακολουθεί το σεβασμό προς το δικαίωμα τους να υπάρχουν, για να απολαμβάνουμε οι άνθρωποι την ανεκτίμητη συντροφιά τους, τη ζεστασιά της ψυχής τους, την πίστη τους

Την Δευτέρα 25 Ιουλίου και την Τρίτη 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου». Θαλασσινές Διαδρομές . Τα παιδιά φτιάχνουν χάρτινα καραβάκια ταξιδεύουν μαζί τους σε μακρινές θάλασσες και αφηγούνται τις θαλασσινές τους διαδρομές, χαράσσοντας πορείες πάνω σε χάρτες.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα»: Διαδρομές στη φύση ..Τα παιδιά γνωρίζουν τη φύση μέσα από μυρωδιές, μαθαίνουν για τους σπόρους”ταξιδευτές” και αφηγούνται ιστορίες αυτών των διαδρομών.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη του «Δ.Δ. Παλαιοκκλησίου» : Γευστικές Διαδρομές….Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες της τεχνολογίας, της επιστήμης και της μηχανικής και πειραματίζονται με την παρασκευή γλυκισμάτων στη φύση δημιουργώντας έναν αυτοσχέδιο μηχανικά φούρνο.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη της συνοικίας «Αγίου Νικολάου» : Παραδοσιακές Διαδρομές….Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής, δημιουργούν τα δικά τους υφαντά και εξασκούν την τεχνική “kumihimo”φυιάχνοντας αναμνηστικά βραχιολάκια.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!