Ο Δήμος Καρδίτσας συμμετέχει στο Social-Biking Challenge!

06/09/2019
image_print

Β. Τσιάκος: “Συμμετέχουμε για να στείλουμε πανευρωπαϊκό μήνυμα πρωτιάς στη χρήση του ποδηλάτου”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) οργανώνει φέτος από 16 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία έναρξης της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ) και για τρεις εβδομάδες το Social Biking Challenge, στοχεύοντας στην προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας και της χρήσης ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον μέσου μεταφοράς, του ποδηλάτου!

Ο Δήμος Καρδίτσας, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων ενθάρρυνσης της χρήσης του ποδηλάτου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε για την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (16-22 Σεπτεμβρίου) , δήλωσε συμμετοχή στην πρωτότυπη αυτή δράση της ΕΕ.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε σχετικά: “Ο Δήμος Καρδίτσας, ένας Δήμος που πάντα πρωτοπορεί στο χώρο του ποδηλάτου, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα τόσο μεγάλο πανευρωπαϊκό γεγονός. Συμμετέχουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να αξιοποιήσουν ακόμη περισσότερο το αγαπημένο μέσο μετακίνησης. Με τη σειρά μου καλώ τους συμπολίτες να στηρίξουν τη δράση για να στείλουμε πανευρωπαϊκό μήνυμα πρωτιάς του Δήμου μας στη χρήση του ποδηλάτου”.

Πληροφορίες για το Social Biking Challenge

Το Social Biking Challenge 2019 έχει τρία διαφορετικά σχήματα:

Ατομική συμμετοχή: Κάθε συμμετέχων παρακολουθεί τις διαδρομές του και κερδίζει πόντους για τα χιλιόμετρα που καλύπτονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Συμμετοχή ζεύγους: Κάθε συμμετέχων παρακολουθεί τις διαδρομές του και κερδίζει πόντους για τα χιλιόμετρα που καλύπτονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Κάθε συμμετέχων καλεί έναν φίλο ή βρίσκει έναν άλλο συμμετέχοντα (ήδη εγγεγραμμένο στην εφαρμογή) για να σχηματίσει ένα ζευγάρι.

Ομαδικό σχήμα: Κάθε συμμετέχων παρακολουθεί τις βόλτες του και κερδίζει πόντους για τα χιλιόμετρα που καλύπτονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Κάθε συμμετέχων καλεί τρεις φίλους ή βρίσκει τρεις συμμετέχοντες (ήδη εγγεγραμμένους στην εφαρμογή) για να οδηγούν σε ομάδες των τεσσάρων.

Βραβεία για τους ποδηλάτες
Δίνονται 30 Τυχαία Βραβεία σε τοπικό επίπεδο: Όσο περισσότερο ποδηλατεί ο συμμετέχων, τόσο περισσότερους πόντους κερδίζει. Στο τέλος κάθε φάσης, τα ονόματα των 10 νικητών επιλέγονται τυχαία και λαμβάνουν ένα βραβείο. Η πιθανότητα επιλογής του ατόμου είναι ευθέως ανάλογη με τον αριθμό των πόντων που συλλέγει.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες εγγραφής και συμμετοχής, επισκεφθείτε το site:

https://blogs.ec.europa.eu/eupolicylab/social-biking-challenge-2019/ είτε στο site του Δήμου: https://dimoskarditsas.gov.gr/

Οι λεπτομέρειες του Social Biking Challenge

Η πρόκληση θα συμπέσει με την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας EUROPEANMOBILITYWEEK, που θα διεξαχθεί παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού και θα τελειώσει στις 6 Οκτωβρίου. Το Social Biking Challenge 2019 στοχεύει στην ενθάρρυνση της ποδηλασίας ως κοινωνικής συνήθειας. Η πρόκληση προωθεί τη σωματική δραστηριότητα, τη χρήση ενός τρόπου βιώσιμης μεταφοράς (το ποδήλατο!), αλλά και την αύξηση του αριθμού των ατόμων που χρησιμοποιούν ποδήλατα στην Ευρώπη δημιουργώντας ένα δίκτυο ποδηλατιστών. Η πρόκληση βασίζεται στην εφαρμογή BikePrints, μια εφαρμογή παρακολούθησης για ποδηλάτες, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στις πλατφόρμες Google Play και AppleAppStore.
Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τις διαδρομές τους και να συμμετέχουν στο διαγωνισμό των τριών εβδομάδων στην πόλη τους, ενώ θα ανταγωνίζονται και άλλους συμμετέχοντες σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες μπορούν να ποδηλατούν μόνοι τους, σε ζευγάρια ή σε ομάδες, και να κερδίζουν πόντους με βάση την απόσταση που ταξιδεύουν. Και οι πόντοι τελικά θα μετατραπούν σε βραβεία.

Το Social Biking Challenge 2019 έχει τρία διαφορετικά σχήματα:

Ατομική συμμετοχή
Κάθε συμμετέχων παρακολουθεί τις διαδρομές του και κερδίζει πόντους για τα χιλιόμετρα που καλύπτονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Συμμετοχή ζεύγους
Κάθε συμμετέχων παρακολουθεί τις διαδρομές του και κερδίζει πόντους για τα χιλιόμετρα που καλύπτονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Κάθε συμμετέχων καλεί έναν φίλο ή βρίσκει έναν άλλο συμμετέχοντα (ήδη εγγεγραμμένο στην εφαρμογή) για να σχηματίσει ένα ζευγάρι. Σε αυτό το σχήμα, οι συμμετέχοντες μπορούν να κερδίσουν “πόντους μπόνους” δύο τύπων: “οι πόντοι κοινών διαδρομών” (1 χλμ. = 2 πόντοι) κερδίζονται όταν ένας συμμετέχων ακολουθεί τη διαδρομή του εταίρου του (όχι ταυτόχρονα) και “Πόντοι κοινής ποδηλασίας” (1χλμ = 3 πόντοι) κερδίζονται όταν το ζευγάρι βγαίνει σε μια διαδρομή μαζί (ταυτόχρονα).

Ομαδικό σχήμα
Κάθε συμμετέχων παρακολουθεί τις βόλτες του και κερδίζει πόντους για τα χιλιόμετρα που καλύπτονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Κάθε συμμετέχων καλεί τρεις φίλους ή βρίσκει τρεις συμμετέχοντες (ήδη εγγεγραμμένους στην εφαρμογή) για να οδηγούν σε ομάδες των τεσσάρων. Σε αυτό το στάδιο, οι συμμετέχοντες μπορούν να κερδίσουν “πόντους μπόνους ομάδας” δύο τύπων: “τα κοινά σημεία μπόνους διαδρομής” (1 km = 2 πόντοι) κερδίζονται όταν τουλάχιστον δύο συμμετέχοντες της ομάδας ακολουθούν την ίδια διαδρομή (όχι ταυτόχρονα) και ” cycling together bonus points” (1 χλμ. = 3 βαθμοί) κερδίζονται όταν τουλάχιστον δύο συμμετέχοντες της ομάδας ποδηλατούν μαζί (ταυτόχρονα).

Βραβεία για τους ποδηλάτες
30 Τυχαία Βραβεία σε τοπικό επίπεδο: Όσο περισσότερο ποδηλατεί ο συμμετέχων, τόσο περισσότερους πόντους κερδίζει. Στο τέλος κάθε φάσης, τα ονόματα των 10 νικητών επιλέγονται τυχαία και λαμβάνουν ένα βραβείο. Η πιθανότητα επιλογής του ατόμου είναι ευθέως ανάλογη με τον αριθμό των πόντων που συλλέγει.

7 βραβεία για τους καλύτερους ποδηλάτες σε τοπικό επίπεδο, ως εξής:

1 βραβείο για τον ποδηλάτη που καλύπτει τα περισσότερα χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια του επιμέρους σταδίου.
2 βραβεία για το ζευγάρι με τους περισσότερους “πόντους μπόνους” που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
4 βραβεία για τα μέλη του ομίλου με τους περισσότερους “πόντους μπόνους ομάδας” που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της “εβδομάδας” της πρόκλησης.
Αυτά τα 30 + 7 μεγάλα βραβεία θα παρασχεθούν και θα απονεμηθούν από τον Συντονιστή Τοπικής Κοινωνικής Ποδηλασίας.

7 ποδήλατα για τους καλύτερους ποδηλάτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως εξής:

1 ποδήλατο για τον ποδηλάτη που καλύπτει τα περισσότερα χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της πλήρους περιόδου τριών εβδομάδων.
2 ποδήλατα για το ζευγάρι με τους πιο πολλούς πόντους από το «ποδηλασία μαζί» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της πρόκλησης
4 ποδήλατα για τα μέλη της ομάδας με τα περισσότερα “σημεία μπόνους ομάδας” από την ποδηλασία μαζί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας “ομαδικό σχήμα” της πρόκλησης.
Αυτά τα βραβεία απονέμονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε τοπικό επίπεδο (δηλ. 7 βραβεία για ολόκληρη την Ευρώπη, όχι 7 βραβεία για κάθε τοπική πρόκληση) και θα παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα βραβεία θα αποσταλούν στους τοπικούς συντονιστές, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την απονομή τους στους νικητές. Οι 7 Ευρωπαίοι νικητές θα καλυφθούν επίσης (τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής) για να λάβουν ένα συμβολικό βραβείο στο Gala BeActive Awards στη Βουδαπέστη στις 18 Οκτωβρίου 2019.