Ο Δήμος Καρδίτσας με 3 νέους στην Πορτογαλία για εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+

29/11/2018
image_print

Διεθνής εκπαιδευτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 20 – 25 Νοεμβρίου 2018 στο Πορτιμάο (Portimão) της Πορτογαλίας

Ο Δήμος Καρδίτσας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πανευρωπαϊκό δίκτυο DYPALL, που προωθεί την ανάπτυξη της συμμετοχής των νέων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί συνδιοργανωτή εταίρο του πρόσφατα εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “Youth Democracy Academy”.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 και θα διαρκέσει για 24 μήνες. Οργανώνεται σε 3 διαφορετικές φάσεις: Προπαρασκευαστική φάση, Εφαρμογή, Αξιολόγηση & συνέχεια.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, πραγματοποιήθηκε στις 20 – 25 Νοεμβρίου 2018 στο Πορτιμάο (Portimão) της Πορτογαλίας διεθνής εκπαιδευτική συνάντηση των οργανισμών εταίρων που περιλάμβανε συντονιστές εκπροσώπους των εταίρων και νέους από κάθε συμμετέχουσα χώρα, ηλικίας 17-20 ετών, οι οποίοι μέσω μεθόδων μη τυπικής εκπαίδευσης (Informal training), δούλεψαν πάνω σε:

Ανάπτυξη ιδεών εκστρατείας GOTV (Get Out The Vote)

Aνάλυση της προσέλευσης των ψηφοφόρων σε 12 χώρες της ΕΕ και λόγους για τους οποίους οι νέοι απέχουν από την ψηφοφορία στις ευρωπαϊκές εκλογές

Eυαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τη σημασία της συμμετοχής τους στη χάραξη πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενθάρρυνση των πρώτων ψηφοφόρων (first voters) να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές.

To Δήμο Καρδίτσας εκπροσώπησαν 3 νέοι που δήλωσαν συμμετοχή στη σχετική δημόσια πρόσκληση με συντονιστή εκπρόσωπο του Δήμο τον Αντιδήμαρχο Ψηφιακής Πολιτικής, Καινοτομίας & Δράσεων Νεολαίας κ. Βασ. Κουρκούνα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, από τη νέα χρονιά, θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις και σε τοπικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα έχει τους ακόλουθους κύριους στόχους:

– Να κατανοήσουν οι νέοι πώς η δημοκρατία λειτουργεί σήμερα εστιάζοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Να κατανοήσουν οι νέοι τα αντιπροσωπευτικά και συμμετοχικά σχήματα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.

-Να ενθαρρύνουμε τους νέους για συμμετοχή στο στάδιο της επανεξέτασης του υπάρχοντος δημοκρατικού συστήματος και να προτείνουμε νέες και καινοτόμες μορφές συμμετοχής.

-Να ενισχύσει την ανάπτυξη νέων υπέρμαχων των ευρωπαϊκών αξιών και του Ευρωπαϊσμού.

-Να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων στις ευρωπαϊκές εκλογές και την προσέλευση των πρώτων ψηφοφόρων.

-Να δημιουργήσει χώρο για διάλογο μεταξύ των νέων και των υπεύθυνων για τη λήψη των αποφάσεων.