21/05/2015
image_print

Να επαναλειτουργήσει η Σχολή Αστυφυλάκων στην Καρδίτσα
Ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιαν. Πανούση ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος

Την επαναλειτουργία του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων της Καρδίτσας ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιαν. Πανούση ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης 21/5 ο Υπουργός στο Δημαρχείο Καρδίτσας.

Τον κ. Πανούση συνόδευαν οι βουλευτές κ.κ. Νικ. Μιχαλάκης και Σπ. Λάππας, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Αν. Μαυρόπουλος, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης, o Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Ταξίαρχος Νικόλαος Γιαννέλος, ο Αστυνομικός Δ/ντης Καρδιτσας κ. Βασ. Καραπιπέρης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας κ.Δημ. Σακελλαρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, αλλά η συζήτηση επεκτάθηκε και σε γενικότερα ζητήματα, με τον κ. Πανούση να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής, καθώς και για τα Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην πόλη μας.

Το υπόμνημα του Δημάρχου Καρδίτσας

Στο υπόμνημα που επέδωσε στον κ. Πανούση ο Δήμαρχος Καρδίτσας αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στο Δήμο Καρδίτσας θέλω να θέσω υπόψη σας το αίτημα της επαναλειτουργίας του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας Το Τμήμα ιδρύθηκε με το Π.Δ. 164/92 και λειτούργησε για πρώτη φορά το Μάιο 2003. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 4 στρεμμάτων, με δυνατότητα φιλοξενίας και εκπαίδευσης 200 – 250 ατόμων.
Ο Δήμος Καρδίτσας θέλοντας να στηρίξει τη λειτουργία της Σχολής προχώρησε σε παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων για τις ανάγκες επέκτασης των εγκαταστάσεων και εκπαίδευσης των δοκίμων, ενώ καθολική ήταν η υποστήριξη προς το Τμήμα και των άλλων τοπικών φορέων.
Τον Ιούνιο του 2009 ανακοινώθηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων Καρδίτσας, προκαλώντας τότε αναταραχή και άμεσες αντιδράσεις από τους πολιτικούς φορείς του νομού μας, με αποτέλεσμα να αρθεί τάχιστα η απόφαση. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, με την ολοκλήρωση των σπουδών των τελευταίων σπουδαστών της σχολής και την ορκωμοσία τους τον Οκτώβριο του 2012, ανεστάλη η λειτουργία του Τμήματος.
Τότε, το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ως λόγους τη μείωση διασποράς των εκπαιδευτικών τμημάτων στη χώρα, (διατηρήθηκαν μόνο τα αντίστοιχα Τμήματα στην Κομοτηνή και το Διδυμότειχο) την εξασφάλιση ομοιομορφίας στην εκπαίδευση, καλύτερο διοικητικό έλεγχο και τέλος εξασφάλιση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων.
Να σημειωθεί οτι λόγω της κεντροβαρικής θέσης του, αλλά και του υψηλού επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης, το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας αποτελούσε  μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας του την πρώτη επιλογή των υποψηφίων, οι οποίοι εισάγονταν με την υψηλότερη βαθμολογία έναντι των άλλων Τμημάτων.
Θεωρούμε ότι η επαναλειτουργία του Τμήματος πέρα από την πολυεπίπεδη  συνεισφορά του στην τοπική κοινωνία θα εξυπηρετούσε και τις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης των νέων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ,.
Σε περίπτωση που η επαναλειτουργία του Τμήματος δεν βρίσκεται μέσα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θεωρούμε οτι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως Κέντρο Εκπαίδευσης  – Μετεκπαίδευσης για τα εν ενεργεία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, παράλληλα με την μεταστέγαση της  Αστυνομικής Δ/νση Καρδίτσας, η οποία σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο κτήριο.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας και καθώς η κυβέρνηση εξετάζει τη  δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών σε όλη τη χώρα, για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται από τα σύνορα της χώρας θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να μην ληφθούν αποφάσεις που θα θέσουν προ τετελεσμένων γεγονότων την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Η χωροθέτηση των Κέντρων θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου της Κυβέρνησης με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, και με όρους και προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την μέγιστη κοινωνική συναίνεση και αποδοχή, αλλά και θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την εθνική ασφάλεια.  

 Με τιμή
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας

 Φώτης Αλεξάκος