Μια εβδομάδα αφιερωμένη στο ποδήλατο

07/04/2016
image_print

11-17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016: ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
«ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ»

Ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Γραφεία Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. και Δ.Ε. και τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας, προχωρά στη διοργάνωση ενός φιλόδοξου προγράμματος εκδηλώσεων, το οποίο έχει στο επίκεντρό του το ποδήλατο.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας αφιερωμένης στο ποδήλατο περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία του ποδηλάτου από τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας, έκθεση ζωγραφικής, ενημέρωση των μαθητών/τριών των μεγάλων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων καθώς και των Γυμνασίων και Λυκείων. Περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα το ποδήλατο και μια διήμερη έκθεση ποδηλάτου με εκθέματα των επιχειρηματιών της πόλης που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ποδηλάτου. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη διεξαγωγή μαζικής ποδηλατοδρομίας εντός της πόλης της Καρδίτσας.

Η έμφαση στη φετινή σειρά εκδηλώσεων θα δοθεί στην ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Στόχο της εκδήλωσης αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων κυρίως χρηστών του ποδηλάτου, ώστε να αναδειχθούν τα πολλαπλά οφέλη της ασφαλούς ποδηλατοκίνησης καθώς και η ανάγκη τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Καθοριστικός προς αυτή την κατεύθυνση είναι τόσο ο ρόλος των δημοτών όσο και των επαγγελματιών του χώρου του ποδηλάτου. Περπάτημα, ποδήλατο και γενικότερα ανθρώπινη παρουσία στο δρόμο είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Είμαστε παρόντες όταν νιώθουμε ότι ανήκουμε στην πόλη, τη νοιαζόμαστε και την αγαπάμε, όταν νιώθουμε μέρος και συμμέτοχοι στο αστικό γίγνεσθαι. Βγαίνοντας στο δρόμο δηλώνουμε ανοικτοί, διαθέσιμοι για επικοινωνία, διαφανής, κοινωνικοί, γινόμαστε μέρος της πόλης.

Ως Δημοτική Αρχή στοχεύουμε ξεκάθαρα σε πολιτικές που ενισχύουν την ταυτότητα του δημότη και το αίσθημα μας ότι ανήκουμε αλλά και αποτελούμε το περιβάλλον της πόλης μας. Το να επιμένουμε να περπατάμε, να αθλούμαστε ή να κάνουμε ποδήλατο στις κάποιες φορές εχθρικές συνθήκες του δρόμου, αποτελεί μια ειρηνική επιλογή που χαρακτηρίζεται από ευγένεια και πολιτισμό.

Στη βάση αυτού του πλαισίου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Τη διοργάνωση στηρίζουν το Τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου.

Σημαντικός είναι ο ρόλος των δραστήριων εθελοντικών φορέων που υποστηρίζουν το συνολικό εγχείρημα αλλά ιδιαιτέρως την ποδηλατική διαδρομή της 17ης Απριλίου και έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του προγράμματος. Οι φορείς αυτοί είναι το Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Καρδίτσας, η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, οι Πρόσκοποι Καρδίτσας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Καρδίτσας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), ο Σύλλογος Μοτοσυκλετιστών Καρδίτσας (ΣΜΟΚ), η Ομάδα Διάσωσης Ν. Καρδίτσας και η Λέσχη εκτός Δρόμου Αυτοκινήτων 4Χ4 Ν. Καρδίτσας.

Μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Εμπορικοί χορηγοί της ποδηλατοδρομίας είναι οι επιχειρήσεις:

Μετά το τέλος της ποδηλατάδας θα ακολουθήσει στην Κεντρική Πλατεία κλήρωση ποδηλάτων και διαφόρων αξεσουάρ ποδηλάτου, τα οποία είναι προσφορά των επιχειρήσεων:

Το ποδήλατο απαιτεί την ύπαρξη μιας ισορροπημένης κουλτούρας. Η χρήση του ειδικού κράνους, ο επαρκής φωτισμός του ποδηλάτου τις νυχτερινές ώρες, ο σεβασμός στις σημάνσεις των δρόμων και στους φωτεινούς σηματοδότες είναι μόνο μερικά από αυτά που θα βιώσουμε κατά τη σειρά εκδηλώσεων Ημέρες Ποδηλάτου ώστε να δικαιώσουμε την πανελλήνια φήμη της πόλης μας στον τομέα αυτό.