Μετά από 47 χρόνια «επιστρέφει» την ιδιαίτερη πατρίδα του ο ήρωας Θωμάς Κουκούλης

09/12/2021
image_print

Στον Αγ. Θεόδωρο το μεσημέρι του Σαββάτου με στρατιωτικές τιμές η τελετή ταφής των οστών του Καρδιτσιώτη ΕΛΔΥΚάριου

Με στρατιωτικές τιμές επιστρέφουν το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου μετά από 47 χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα τον Αγ. Θεόδωρο του Δήμου Καρδίτσας, τα οστά του ήρωα ΕΛΔΥΚάριου Θωμά Κουκούλη, έφεδρου Ανθυπασπιστή Πεζικού. Η τελετή θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου και ώρα 12 και θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγ. Θεοδώρου στην Κεντρική πλατεία του χωριού. Στη συνέχεια θα γίνει η ταφή των οστών του καρδιτσιώτη ήρωα στο κοιμητήριο του χωριού. Η όλη εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους όσοι θέλουν να μετέχουν (είτε εκπροσώπους φορέων είτε πολίτες) γίνεται με την ευθύνη του Ελληνικού Στρατού ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του Δήμου Καρδίτσας που παρέχει όποιες διευκολύνσεις του ζητήθηκαν.

Υπενθυμίζουμε ότι τα λείψανα του Θωμά Κουκούλη επέστρεψαν στην Ελλάδα πριν από μερικές εβδομάδες μαζί με τα λείψανα άλλων έξι ηρώων. Είχε προηγηθεί η ταυτοποίηση τους, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής.

Ποιος ήταν ο Θωμάς Κουκούλης

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου τιμούμε μια θλιβερή επέτειο για τον Ελληνισμό, μια τραγωδία που τον σημάδεψε βαθύτατα. Στις 20 Ιουλίου του 1974 πριν από 47 χρόνια, οι τουρκικές ορδές εισέβαλαν στην Κύπρο αποβιβάζοντας στρατεύματα στην Κερύνεια.

Οι στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) και η Κυπριακή Εθνοφρουρά πολέμησαν ηρωικά υπερβάλλοντας πολλές φορές τους εαυτούς τους. Η Κύπρος βίωνε τις δραματικότερες στιγμές του σύγχρονού βίου της. Οι στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ πολέμησαν σαν λιοντάρια απέναντι στους βάρβαρους εισβολείς.

Ανάμεσα στους Έλληνες της μητροπολιτικής Ελλάδας ήταν και ο στρατιώτης Θωμάς Κουκούλης από τον Άγιο Θεόδωρο Καρδίτσας. Οι μάχες με τους Τουρκους στρατιώτες ήταν αλλεπάλληλες. Ο Κουκούλης πολεμούσε με σθένος μην εγκαταλείποντας ούτε εκατοστό την θέση του. Οι σφαίρες σφύριζαν πάνω από τo κεφάλι του.

Μέσα στον χαλασμό εκείνου του καυτού Ιουλίου μια σφαίρα έκοψε το νήμα της ζωής του παλληκαριού από την Καρδίτσα, περνώντας τον ταυτόχρονα στο πάνθεον των ηρώων του Ελληνισμού, φορώντας του τα αθάνατα φτερά της δόξας. Ήταν 21η Ιουλίου του 1974 όταν έπεφτε νεκρός ο Θωμάς Κουκούλης, αφήνοντας τα κόκαλα του στην γη της Κύπρου, όπως και εκατοντάδες άλλοι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι ποτίζοντας με το αίμα τους το αιώνιο δένδρο της Ελευθερίας του Ελληνισμού.