23/11/2016
image_print

Βιβλιοπαρουσίαση το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ. στο Παυσίλυπο
 «ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΙΝΕΡΟΛΟ» χρονικό αντίστασης και μαρτυρίου της Σεπτέμβριος 1943 Δεκέκβριος 1944
Επιμνημόσυνη δέηση στον οικισμό Νεράϊδας την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ωρα 11π.μ

Το ιστορικό βιβλίο  «ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΙΝΕΡΟΛΟ» χρονικό αντίστασης και μαρτυρίου της, Σεπτέμβρης 1943, Δεκέμβρης 1944, του συγγραφέα Αλεξάνδρου Χαράλαμπου, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 π.μ στο Παυσίλυπο. 

Είναι ένα βιβλίο με αντικειμενική ματιά και βασισμένο σε ντοκουμέντα, πηγές και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών : στα γεγονότα εκείνης της περιόδου που διαδραματίστηκαν σε όλη την Θεσσαλία: Βόλος, Πήλιο, Λάρισας, Τρίκαλα, Πύλη, Καππά  Μουζακίου, Περτούλι, οροπέδιο Νεβρόπολης  (λίμνης Πλαστήρα) Σάικα, Καρπενήσι, από το Ε.Α.Μ., τον ΕΛ.ΑΣ την βρετανική αποστολή, τον Στρατηγό Στέφανο Σαράφη του ΕΑΜ, τον καπετάνιο ιππικού Μίμη Μπουκουβάλα, τον ιταλό Στρατηγό Infante και ιταλούς αξιωματικούς.

Το βιβλίο αποτελεί ύμνο και θύμηση της μεγαλοσύνης της Ελληνικής φυλής και των κατοίκων της ορεινής ζώνης των Αγράφων και του πεδινού τμήματος του νομού, που προστάτεψαν και διέσωσαν χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες και αξιωματικούς μετά την επίθεση των Γερμανών στη Νευρόπολη 27 Νοεμβρίου έως 3 Νοεμβρίου 1943, που είχαν προσχωρήσει στις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης μετά την ανακωχή της Ιταλίας,  παρότι είχαν περάσει τα πάνδεινα την περίοδο της κατοχής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου • Ώρα 11.30 π.μ. ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ • ΚΑΡΔΙΤΣΑ

• Καλωσόρισμα από τους: κ. Αλεξάκο Φώτη, Δήμαρχο Καρδίτσας και κ. Ευθυμιάδη Νίκο, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Παν/μίων.

• Παρουσίαση του βιβλίου του Αλεξάνδρου Χαράλαμπου «ΜΕΡΑΡΧΙΑ PINEROLO Χρονικό αντίστασης και του μαρτυρίου της» (Σεπ. 1943 – Δεκ. 1944)       

Συντονιστής: Τσαντήλας Βασίλης, Πρόεδρος ΕΑΧ, π. Δήμαρχος Ιτάμου

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

• Αφηγήσεις από όσους έζησαν τα γεγονότα

• Στην εκδήλωση θα εμφανιστεί η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Kαρδίτσας – Κων/νος  Ευθυμιάδης σε ελληνικά και ιταλικά τραγούδια.

• Στον χώρο θα λειτουργεί φωτογραφική έκθεση από την παρουσία της Ιταλικής Μεραρχίας Pinerolo και την Εθνική Αντίσταση στο χώρο της Θεσσαλίας και των Αγράφων.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου • Ώρα 11.00 π.μ.

Μνημείο Πινερόλο • Είσοδο Οικισμού Νεράιδας

του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

• Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των υπερχιλίων νεκρών της Μεραρχίας Pinerolo

•Κατάθεση στεφάνων από:

 •Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων Ιταλίας και Ελλάδας

 •Ενός λεπτού σιγή

Για τις εκδηλώσεις συνεργάζονται η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών ,Ο Δήμος Καρδίτσας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελληνοϊταλικής Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων και στηρίζεται από την περιφέρεια Θεσσαλίας –Περιφερειακή  Ενότητα Καρδίτσας και τελεί υπο την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και Φαναριοφερσάλων.  Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα μεριμνά για τον εξωραϊσμό και την προστασία του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου.

Λεζαντα 1 Οι Στρατηγοί Σαράφης του ΕΑΜ και Ινφάντε της PINEROLO συζητούν στην έδρα του Κ.Σ.Α. στο Περτούλι (φωτογραφία από το αρχείο ΑΣΚΙ)

Λεζάντα 2 Το μνημείο PINEROLO στη Νεράιδα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα 

pinerolo pinerolo-01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ «PINEROLO»

Το ιστορικό πρωτόκολλο συνεργασίας Εθνικής Αντίστασης & Ιταλών 11 Σεπτεμβρίου 1943

Το 1943 η Ιταλία συνθηκολογεί με τους συμμάχους. Οι διάσπαρτες Ιταλικές δυνάμεις συνεργάτες των Γερμανών, βρέθηκαν στο δίλλημα τι να κάνουν. Στην Κεφαλονιά αντιστάθηκαν στους Γερμανούς και σχεδόν εκτελέστηκαν στο σύνολο τους.

Η Μεραρχία «Pinerolo», της Θεσσαλίας με 12.000 άνδρες δύναμη και πλήρως εξοπλισμένη, με Διοικητή τον Στρατηγό Infante, μετά από διαβουλεύσεις με την ηγεσία της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ε.A.M., αποφάσισε να προσχωρήσει στους Έλληνες από το να παραδοθεί στους Γερμανούς με αβέβαιο το μέλλον, αφού θα έπρεπε να συνεχίζει να μάχεται ή θα κατέληγε στα στρατόπεδα αιχμαλωσίας της Γερμανίας.

Η προσχώρηση της Μεραρχίας «Pinerolo» στις δυνάμεις του Ε.Α.Μ., προσέδωσε μεγάλη δύναμη, αφού όλος ο εξοπλισμός της Ιταλικής μονάδας πέρασε στα χέρια των μαχόμενων Ελλήνων καθώς και η μονάδα ιππικού της Αόστης, από την οποία συγκροτήθηκε η θρυλική ταξιαρχία ιππικού του Θεσσαλικού Κάμπου.

Η Μεραρχία, στρατοπέδευσε στον οικισμό της Νεράιδας (ύψος 1200μ) πάνω από το οροπέδιο της Νεβρόπολης όπου λειτουργούσε το πρώτο αντάρτικο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Ευρώπη (σήμερα Λίμνη Πλαστήρα). Η απουσία καταλυμάτων, ο σκληρός Χειμώνας και η αδυναμία τροφοδοσίας των ανδρών της Μεραρχίας, επέφεραν αρκετές απώλειες. Στο νεκροταφείο που είχαν οι Ιταλοί, ανάρτησαν πινακίδα όπου ανεγράφετο « Νεκροταφείο υπερχιλίων Ιταλών».

Οι Ελληνικές δυνάμεις, αντιστάθηκαν στους Γερμανούς κατά την επίθεση τους στη Νεβρόπολη (27-29 Νοεμβρίου 1943) και προστάτευσαν τους Ιταλούς της «Pinerolo», τους οποίους στη συνέχεια διαμοίρασαν σε οικογένειες των κατοίκων της περιοχής Αγράφων για καλύτερες συνθήκες επιβίωσης.

Μετά την απελευθέρωση, ένα καράβι που μετέφερε άνδρες της «Pinerolo» στην Ιταλία, τορπιλίστηκε έξω από την Κέρκυρα και χάθηκαν αρκετοί ιταλοί.

Στον χώρο του Νεκροταφείου των Ιταλών, δεν υπάρχει τίποτα σήμερα που να θυμίζει αυτά τα γεγονότα. Το 1956, η Ιταλική Κυβέρνηση έκανε την αποκομιδή των οστών, χωρίς κάποιος φορέας Ελλάδας ή της Ιταλίας να κατασκευάσει κάτι στη μνήμη των νεκρών Ιταλών. Η Ένωση Αγραφιώτικων χωριών ν. Καρδίτσας, που ανέδειξε το γεγονός, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ανέγερση ενός μνημείου για τους νεκρούς Ιταλούς της Μεραρχίας «Pinerolo».To μνημείο ανεγέρθηκε τελικά το 2009, χάρις στην αμέριστη βοήθεια των Δήμων Νεβρόπολης Αγράφων (Δήμαρχος Φώτης Παπαντώνης) και Ιτάμου (Δήμαρχος Βασίλης Τσαντήλας), ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη των νεκρών Ιταλών και της ισχυρής Ελληνοϊταλικής φιλίας και συνεργασίας των λαών μας.

Σήμερα ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα προστατεύει και εξωραΐζει το Μνημείο της Μεραρχίας “PINEROLO”.

pinerolo pinerolo-01 pinerolo-02 pinerolo-03