Μεγάλη διημερίδα του συλλόγου των απανταχού Καρδιτσιωτών προς τιμή του καρδιτσιώτη πρωθυπουργού – στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα

22/11/2013
image_print

ΣΤΙΣ 7 ΚΑΙ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
(ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 60 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ «ΜΑΥΡΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ»

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ ανακοινώνει ότι το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Δεκεμβρίου 2013 θα οργανώσει μεγάλη διημερίδα προς τιμή του συμπατριώτη μας Καρδιτσιώτη Πρωθυπουργού και Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του «Μαύρου Καβαλάρη» (1953-2013).

Το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18.00’ θα ξεκινήσει η διημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για τη ζωή και το έργο του πολιτικού και στρατιωτικού Νικολάου Πλαστήρα με κεντρικούς ομιλητές, τους κ.κ. Στέλιο Παπαθεμελή, δικηγόρο-πρ. Υπουργό, Σαράντο Καργάκο, συγγραφέα-ιστορικό και Ιωάννη Παρίση, Υποστράτηγο ε.α-Δρα Πολιτικών Επιστημών. Σύντομες παρεμβάσεις θα κάνουν ο γιος του Υπασπιστή Παπαμαντέλου του Νικ. Πλαστήρα, κ. Δημήτριος Παπαμαντέλλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων, κ. Αντώνιος Οραήλογλου.   Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί ειδικό video, το οποίο θα επιμεληθεί το Τμήμα Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, με ιστορικά ντοκουμέντα από τη ζωή του «Μαύρου Καβαλάρη» και τη δράση του κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης, ο Καρδιτσιώτικος Χορευτικός Όμιλος Ελληνικής Παράδοσης «ΤΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς από τη γενέτειρα του Πλαστήρα, την Καρδίτσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διημερίδας, στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου θα λειτουργεί ειδική έκθεση με τα προσωπικά αντικείμενα του Νικολάου Πλαστήρα (όπλα, στολές, προσωπικό του γραφείο κλπ) καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από ολόκληρη τη ζωή του, τα οποία θα μεταφερθούν από το Δημοτικό & Λαογραφικό Μουσείο Καρδίτσας, το Μουσείο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας» του Μορφοβουνίου της Λίμνης Πλαστήρα αλλά και από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του συμπατριώτη μας, κ. Ηλία Παγανού για το σκοπό αυτό. Στο τέλος της πρώτης ημέρας της διημερίδας, θα δεξιωθεί ο Σύλλογος όλους όσους παρευρεθούν. Επίσημους χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ Ιερώνυμος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Κων/νος Παπαλός και ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, κ. Δημήτριος Τσιαντής.

Την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013, δεύτερη ημέρα της διημερίδας, θα πραγματοποιηθεί το πρωϊ στις 10.30 π.μ με κάθε επισημότητα η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών στον τάφο του Νικολάου Πλαστήρα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ Ιερώνυμος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, κ.κ Κυρίλλου. Ειδικό ένοπλο στρατιωτικό άγημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού καθώς και μπάντα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας θα αποδώσουν τιμές στον Μαύρο Καβαλάρη και η διημερίδα θα κλείσει με την κατάθεση στεφάνων.

Στην διημερίδα έχουν προσκληθεί να παραστούν όλες οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του Τόπου, όλοι οι φορείς που συνδέονται με τη ζωή και το έργο του Νικολάου Πλαστήρα (Πανεπιστήμια, ιστορικοί Σύλλογοι κλπ), οι εν ζωή συγγενείς του, καθώς και οι εκπρόσωποι όλων των Καρδιτσιώτικων, Θεσσαλικών και Μικρασιατικών σωματείων.

Γίνεται γνωστό ότι για όσους επιθυμούν να παρευρεθούν στην εκδήλωση από την Καρδίτσα, θα διατεθεί λεωφορείο, το οποίο θα αναχωρήσει από την Καρδίτσα την 7.12.2013. ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ, παρακαλώ να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 210/9016607 & 6972/111012 {κ. Βασιλική Τσιαπώκη-Υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών – ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ}

Η διημερίδα αυτή έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.


ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ:

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ WWW.MIKRASIATIS.GR


ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ


ΣΑΒΒΑΤΟ, 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 (ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)

18.00-18.30:    ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

18.30:  ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

19.00:  ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

Συντονιστής ο κ. Κων/νος Κουσαής, Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών

          «Ο Στρατιωτικός Νικόλαος Πλαστήρας»

          «Η στρατιωτική δράση του Νικολάου Πλαστήρα στη Μικρά Ασία»

          «Ο Πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας»

19.45:  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

          «Ο Νικόλαος Πλαστήρας και οι Μικρασιάτες»

          «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, Ο ΑΡΧΗΓΟΣ-Βιώματα του πατέρα μου Κώστα Παπαμαντέλλου και Υπασπιστών του Αρχηγού στην επανάσταση του 1922»

20.00:  ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

            (Τμήμα κινηματογραφικού αρχείου Πολεμικού Μουσείου Αθηνών)

20.20:  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ «ΤΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ»¨


ΚΥΡΙΑΚΗ, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 (Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)

10.30:  ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

11.00:  ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. Ιερωνύμου ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ & ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ, κ.κ. Κυρίλλου


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ

Γραφεία: οδός Κάνιγγος 9, ΑΘΗΝΑ (2ος όροφος)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210/8254304 * 6976/704654 * 210/3301370 *210/8254305 (φαξ)

Site: www.karditsiwtes.gr

E-mail: s.a.karditsiwtwn@gmail.com

Facebook: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ