Με υψηλούς στόχους αρχίζει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

15/09/2020
image_print

Σήμερα με επίκεντρο την Κεντρική Πλατεία ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Με υψηλούς στόχους αρχίζει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Με υψηλούς στόχους και για τη φετινή χρονιά ο Δήμος Καρδίτσας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Η φετινή διοργάνωση έρχεται ως συνέχεια μιας πολύ πετυχημένης περυσινής εκδήλωσης η οποία οδήγησε σε πρωτιά της Καρδίτσας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ 3.134 πόλεων που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Η πρωτιά αυτή έφερε και τη βράβευση της πόλης σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο μέγαρο υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης εκτός από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες σύλλογοι και φορείς, εμπλέκοντας εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους δημότες, έχει και νέα επιτεύγματα να παρουσιάσει.

Ως σημεία κεντρικής αναφοράς θα πρέπει να αναφερθούν η καθιέρωση του «Ουράνιου Ποδηλάτη», έργο του αείμνηστου Καρδιτσιώτη ζωγράφου Παντελή Σαμπαλιώτη, ως επίσημο έμβλημα πλέον του Δήμου.

Ακόμη σημαντική είναι η προσπάθεια που ξεκίνησε και σύντομα ολοκληρώνεται, για την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κεντρικούς τομείς της πόλης στα 30 χιλ. ώρα. Το μέτρο έχει προφανή οφέλη τόσο στην διευκόλυνση και την ασφάλεια κίνησης πεζών και ποδηλάτων, όσο και στη μείωση ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Επίσης με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής εγκαθίσταται σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και μέτρησης μετεωρολογικών δεδομένων.

Ένα άλλο σημείο είναι η κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων. Ήδη ο ποδηλατόδρομος επί της Ηρώων Πολυτεχνείου προχωρά ενώ προγραμματίζονται και άλλοι όπως στη Δ. Λάππα.

Τέλος ο Δήμος Καρδίτσας πιστοποιήθηκε και επίσημα ως Δήμος υποστήριξης των υπαλλήλων του που χρησιμοποιούν ποδήλατο.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την αυριανή έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ( 16 – 22 Σεπτεμβρίου) ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πέρυσι καταφέραμε και κατακτήσαμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Ήταν μια πρωτιά που σηματοδότησε την εξωστρέφεια της πόλης και φυσικά χρειάστηκε πολύ και συστηματική δουλειά για να επιτευχθεί. Φέτος συνεχίζουμε εξίσου δυναμικά κάτω βέβαια από άλλες συνθήκες. Εχουμε πλέον ως επίσημο έμβλημα του Δήμου τον «Ουράνιο Ποδηλάτη». Επίσης σύντομα δημοπρατούμε την κατασκευή νέου ποδηλατοδρόμου επί της Ηρώων Πολυτεχνείου έργο για το οποίο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, για την ουσιαστική συμβολή στην κατασκευή του και φυσικά για την χρηματοδότηση του. Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο με επέκταση και στη Δ. Λάππα. Προχωρούμε λοιπόν με συγκεκριμένα βήματα στην κεφαλαιοποίηση της Ευρωπαϊκής πρωτιάς που κατακτήσαμε. Να τονίσω ακόμη ότι αποφασίσαμε ως Δημ. Συμβούλιο και προωθούμε τη μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ στο κέντρο της πόλης ενώ εγκαθιστούμε και σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εδώ είμαστε λοιπόν και με συγκεκριμένες ενέργειες αλλάζουμε την Καρδίτσα, σε μια σύγχρονη αλλά ταυτόχρονα φιλική προς τους δημότες της και προς το περιβάλλον πόλη».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Αγοραστός ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι το περιβάλλον είναι προτεραιότητα για την Περιφέρεια και προς αυτή την κατεύθυνση χρηματοδοτούνται μια σειρά έργων όπως είναι οι ποδηλατόδρομοι κ.α.».

Στη συνέντευξη τύπου εκτός των κκ. Τσιάκου και Αγοραστού παραβρέθηκαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Νούσιος, ο αντιδήμαρχος κ. Αριστ. Σπάνιας, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Θ. Θεοδωρόπουλος, η πρόεδρος της Τ.Κ. Καρδίτσας κ. Β. Γιαβάζη και η τοπική συντονίστρια σε θέματα κινητικότητας κ. Ν. Τζέλλου. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος προσέφερε στον Περιφερειάρχη συμβολικά ένα μπλουζάκι με το σήμα του «Ουράνιου ποδηλάτη» και μικρά αναμνηστικά.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά:

Τετάρτη 16/09/2020

Πρωί

Τελετή έναρξης

09.00-13.00 Θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία από το Τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.

11.00 18η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντικής Αιμοδοσίας με την επιμέλεια του Δήμου Καρδίτσας και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Καρδίτσας (ΔΟΠΑΚ), σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α), τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Καρδίτσας, το 3ο & 8ο Δημοτικό Σχολείο, το Θεοδωρίδειο Κέντρο «Ορίζοντες» και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Αφετηρία το σπίτι του Συλλόγου των Εθελοντών Αιμοδοτών Καρδίτσας στην οδό Λ.Σακελλαρίου και τέρμα η κεντρική πλατεία Ελευθερίας.

– Ομιλία και δημόσια υπογραφή της Χάρτας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας από το Δήμαρχο.

– Γνωριμία με τον EDGAR τη μασκότ της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

– Συμμετοχή του “SOS BEE” με περίπτερο στην κεντρική πλατεία με αναφορά στην ηλεκτροκίνηση και παρουσίαση της μασκότ “BEElectra”.

09.00-13.00 Ενημέρωση για την ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου σε δημοτικά σχολεία της Καρδίτσας, από τον υπεύθυνο υπάλληλο του Δήμου και τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας

13.00 «Ποδηλατώ με τον Δήμαρχο», ποδηλατοβόλτα των υπαλλήλων του Δήμου, με τον Δήμαρχο, καφές και συζήτηση στο Άλσος Παυσιλύπου.

Απονομή από τον Δήμαρχο, των βραβείων του πανελλήνιου διαγωνισμού «Με ποδήλατο στη δουλειά» στην ομάδα του Τμήματος Προμηθειών Υλικών, Εξοπλισμού, Υπηρεσιών, για την διάκρισή τους στο διαγωνισμό.

Απόγευμα

18.30 Ομαδική προπόνηση – αερόβια άσκηση και ενημέρωση για τα μυστικά του Μαραθωνίου δρόμου, στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, από τον Αθλητικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Δρομέων Καρδίτσας.

Πέμπτη 17/09/2020

Πρωί

08.30 Εθελοντική δράση της Κοινότητας Καρδιτσομαγούλας, διαμόρφωση και δενδροφύτευση της κεντρικής πλατείας, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Χώρων Πρασίνου της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου του Δήμου.

08.30 Επίσκεψη του Τμήματος ΣΤ1 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας και ξενάγησή του από τους υπευθύνους του μουσείου.

09.30 Επίσκεψη του Τμήματος ΣΤ2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας και ξενάγησή του από τους υπευθύνους του μουσείου.

8:45-10.00 Επίσκεψη Δημοτικών Σχολείων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου για μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής από τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου.

11.00 Επίσκεψη του 3ου Γυμνασίου Καρδίτσας στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας και ξενάγησή του από τους υπευθύνους του μουσείου.

10.00-13.00 Επίσκεψη 1ου κ 12ου Δημοτικού Σχολείου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου για μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής από τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου.

10.30 Θεματικές περιηγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας από τους υπευθύνους του Μουσείου, των παιδιών του Θεοδωρίδειου Κέντρου «Ορίζοντες» με θέμα «Προσεγγίσεις των τρόπων μεταφοράς και μετακίνησης στην αρχαιότητα, μέσα από τα ανασκαφικά ευρήματα».

10.00-13.00 Δημιουργία τοιχογραφίας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, θα πραγματοποιηθεί τοιχογραφία με βασική θεματική το ποδήλατο από τον Θωμά Καλλιάρα, καθημερινά επισκέψιμη τις ώρες αυτές.

10.00-20.30 Έκθεση παλαιών κλασσικών ποδηλάτων από τον Στέφανο Καλλιάρα και την Ομάδα κλασσικών ποδηλάτων Θεσσαλονίκης στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς.

Απόγευμα

15.00 – 19.00 Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Το ποδήλατο στην πόλη μου άλλοτε και τώρα» στο ΚΔΑΠ ΓΙΟΛΔΑΣΗ

18.00-20.00 Δράση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για παιδιά και ενήλικες για την προστασία και βιωσιμότητα της μέλισσας στο αστικό περιβάλλον.

Εθελοντές θα βρίσκονται στο περίπτερο “SOS BEE” στην κεντρική πλατεία με έντυπο υλικό αλλά και βιωματική παρουσίαση απλών τρόπων προστασίας της αστικής μέλισσας, π.χ. : «Αρωματικά φυτά, δημιουργία μελισσόκηπων κλπ.»

19.00 Συνάντηση και συζήτηση στο αναψυκτήριο του άλσους Παυσιλύπου, των Δημάρχων των Δήμων της Π.Ε. Καρδίτσας, σχετικά με τη δημιουργία δικτύου ποδηλατικών διαδρομών στην Π.Ε. Καρδίτσας και την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού. Ενημέρωση από τον Σπύρο Παπαγεωργίου εκπρόσωπο της Mbike, σχετικά με τη δημιουργία του δικτύου και τρόπων προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου.

Παρασκευή 18/09/2020

Πρωί

08.30 Δενδροφύτευση σε κοινόχρηστο χώρο από τους μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Χώρων Πρασίνου της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου του Δήμου.

08.30 Επίσκεψη του Τμήματος Ε1, του 1ου Δημοτικού Σχολείου στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας και ξενάγησή του από τους υπευθύνους της Πινακοθήκης.

10.00-12.00 Ιστορικός περίπατος για Άτομα με Αναπηρία από την κεντρική πλατεία Ελευθερίας ως την πλατεία Πλαστήρα και δημόσια συζήτηση στον αύλειο χώρο του αναψυκτηρίου του Παυσίλυπου με θέμα «Πόλη, πολιτισμός και προσβασιμότητα», από το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Νομαρχιακό Σωματείο Καρδίτσας ΑΜΕΑ, τον Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αναπηρία και το Θεοδωρίδειο Κέντρο Ορίζοντες.

Ομιλητές συζήτησης:

Βασίλης Τσιάκος, Δήμαρχος Καρδίτσας

Ηλίας Τσίγκας, Πρόεδρος Συλλόγου ΑΜΕΑ

Γιώργος Μάττας, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου Καρδίτσας

Βασίλης Τσιώνας, Πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών Καρδίτσας

Βασίλης Κωτούλας, Δρ. Ειδικής Αγωγής, Περιφερειακός Συντονιστής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

Χαρά Κανάρη, Δρ. Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Συντονισμός της συζήτησης από την επιστημονικά υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης Δήμου Καρδίτσας

10.00 – 12.00 Δράση για μαθητές με θέμα: «Εξερευνούμε μαζί με τα παιδιά τον μαγικό κόσμο των μελισσών» / Κατασκευή φωλιάς για άγριες μέλισσες, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Παυσιλύπου.

10.00 – 20.30 Έκθεση παλαιών κλασσικών ποδηλάτων από τον Στέφανο Καλλιάρα και την Ομάδα κλασσικών ποδηλάτων Θεσσαλονίκης στο αίθριο της Δημοτικής αγοράς.

10.00-13.00 Δημιουργία τοιχογραφίας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, θα πραγματοποιηθεί τοιχογραφία με βασική θεματική το ποδήλατο από τον Θωμά Καλλιάρα, καθημερινά επισκέψιμη τις ώρες αυτές.

11.00 -23.00 Έκθεση ηλεκτρικών δικύκλων από την Ηλεκτροκίνηση Μπακώσης.

Απόγευμα

16.00-18.00 Δράση για παιδιά στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του ΔΟΠΑΚ με τίτλο «Ανακαλύπτω τη μέλισσα στα ράφια της βιβλιοθήκης»

Τα παιδιά βρίσκουν βιβλία σχετικά με τη μέλισσα, συλλέγουν πληροφορίες, μαθαίνουν και συζητούν με εκπρόσωπο-εθελοντή της παιδαγωγικής ομάδας του “SOS BEE” για τους πολύτιμους επικονιαστές του πλανήτη μας.

16.00-20.00 Ποδηλατοβόλτα, ζωγραφική και χειροτεχνία στο ΚΔΑΠ Kαρδιτσομάγουλας, με θέμα τη μέλισσα, από εκπρόσωπο-εθελοντή της παιδαγωγικής ομάδας του “SOS BEE”.

17.00-20.00 Στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας, στίβος δεξιοτεχνίας με τη χρήση ποδηλάτου, για παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών από τα Κ.Δ.Α.Π. του Δήμου Καρδίτσας και το Τμήμα Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας. Ταυτόχρονη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση ποδηλάτου από τον υπεύθυνο υπάλληλο του Δήμου και τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας, με απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης.

18.00 Βόλτα με υδροποδήλατα και κανό – καγιάκ στη λίμνη Νικ. Πλαστήρα.

Σάββατο 19/09/2020

Πρωί

10.00-13.00 Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στο Παυσίλυπο, για παιδιά και όχι μόνο, με θέμα τη μέλισσα, από τη δημιουργική ομάδα των εθελοντών του “SOS BEE” και των Κ.Δ.Α.Π.. Μία δράση διασκέδασης και γνώσης.

10.00-20.30 Έκθεση παλαιών κλασσικών ποδηλάτων από το Στέφανο Καλλιάρα και την Ομάδα κλασσικών ποδηλάτων Θεσσαλονίκης στο αίθριο της Δημοτικής αγοράς

10.00-13.00 Δημιουργία τοιχογραφίας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, θα πραγματοποιηθεί τοιχογραφία με βασική θεματική το ποδήλατο από τον Θωμά Καλλιάρα, καθημερινά επισκέψιμη τις ώρες αυτές.

10.00-13.30 Στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας θα λειτουργεί περίπτερα ενημέρωσης των Πολιτών με διανομή έντυπου πληροφοριακού υλικού :

– Του Φιλοζωικού & Πολιτιστικού Σωματείου Διασώζω, σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για θέματα διαχείρισης δεσποζόμενων & αδέσποτων ζώων.

– Του “SOS BEE” με παρουσίαση του φορέα, του οράματος και τους τρόπους υλοποίησης των στόχων.

Απόγευμα

17.00 «Ο γύρος του κόσμου με ποδήλατο & γρίφο» στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας. Πρωτότυπος ποδηλατικός διαγωνισμός – γύρος πρόκληση, όπου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να λύσουνε γρίφο να περάσουνε στον επόμενο γύρο για να φτάσουν στο τέλος όπου θα κριθεί ο νικητής με βάση τον χρόνο. Συμμετοχή μεμονωμένων ατόμων και ομάδων (έως 10 ατόμων) ανεξαρτήτου ηλικίας, από το Νίκο Λάϊο εμπνευστή του διαγωνισμού και την υπεύθυνη του Δημοτικού Χορευτικού «Μαίρη Ιωαννίδου» του Δ.Ο.Π.Α.Κ..

Κυριακή 20/09/2020

Πρωί

10.00 – 13.00 Πρόσκληση γνωριμίας και βόλτα με τη μασκότ “BEElectra”. Όλοι στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας με τα πατίνια, ηλεκτροκίνητα και μη! “Πατινοβόλτα” στον πεζόδρομο Δ. Τερτίπη, από την κεντρική πλατεία Ελευθερίας, μέχρι το άλσος Παυσιλύπου με αρχηγό την “BEElectra”. Δράση για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και το σπουδαίο ρόλο της στη γρήγορη, ασφαλή και χωρίς ρύπους μετακίνηση στην πόλη μας.

10.00-20.30 Έκθεση παλαιών κλασσικών ποδηλάτων από το Στέφανο Καλλιάρα και την Ομάδα κλασσικών ποδηλάτων Θεσσαλονίκης στο αίθριο της Δημοτικής αγοράς

10.00-13.00 Δημιουργία τοιχογραφίας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, θα πραγματοποιηθεί τοιχογραφία με βασική θεματική το ποδήλατο από τον Θωμά Καλλιάρα, καθημερινά επισκέψιμη τις ώρες αυτές.

11.00 Ποδηλατώντας στην ιστορία της Καρδίτσας. Ξενάγηση με ποδήλατα σε σημεία ενδιαφέροντος της πόλης μας. Αφετηρία το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην ανατολική είσοδο της Καρδίτσας στο ύψος του αθλητικού πάρκου.

Απόγευμα

17:00 «Νέοι, τέχνη και 2 τροχοί». Εργαστήρι σύνθεσης , από μεταλλικά στοιχεία στο Αίθριο της Λαϊκής Αγοράς σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Καρδίτσας με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ιωάννη Παπαϊωάννου και τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας. Τη δράση οργανώνει το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι» του Δήμου Καρδίτσας.

Δευτέρα 21/09/2020

Πρωί

08:30 Δενδροφύτευση και δημιουργία βραχόκηπου, στον προαύλιο χώρο του Μουσικού Σχολείου, από τους μαθητές του, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Χώρων Πρασίνου της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου του Δήμου

08.30 Επίσκεψη του Τμήματος Ε2 του 14ου Δημοτικού Σχολείου στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας και ξενάγησή του από τους υπευθύνους της Πινακοθήκης.

09.00 -12.00 Καλλιτεχνική δράση Graffiti με θέμα «BEE CREATIVE» στο 8ο Νηπιαγωγείο από τη δημιουργική ομάδα των εθελοντών του “SOS BEE”, η οποία θα διακοσμήσει τον εξωτερικό τοίχο του Νηπιαγωγείου, με τη φιγούρα της “BEElectra”.

10.00 Μάθημα με θέμα «Κυκλοφοριακή αγωγή» σε τμήμα μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, από το Τμήμα Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας.

10.00-13.00 Δημιουργία τοιχογραφίας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, θα πραγματοποιηθεί τοιχογραφία με βασική θεματική το ποδήλατο από τον Θωμά Καλλιάρα, καθημερινά επισκέψιμη τις ώρες αυτές.

11.00 Ξενάγηση στο Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας από τους ασκούμενους και τους εθελοντές του Μουσείου, των μαθητών 6ου Γυμνασίου Καρδίτσας.

10.00 -12.00 Θεατρικό παιχνίδι με θέμα «Δικαίωμα στη διαφορετικότητα» για τα παιδιά του Θεοδωρίδειου Κέντρου «Ορίζοντες», από την παιδαγωγό θεάτρου Σύλβια Σινάνη και τις Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας.

Απόγευμα

17.00 -19.00 Δράση για παιδιά με τίτλο «Ανακαλύπτω τη μέλισσα στα ράφια της βιβλιοθήκης» θα πραγματοποιηθεί στην Παιδική Βιβλιοθήκη Παλαιοκκλησίου.

Τα παιδιά βρίσκουν βιβλία σχετικά με τη μέλισσα, συλλέγουν πληροφορίες, μαθαίνουν και συζητούν με εκπρόσωπο-εθελοντή της παιδαγωγικής Ομάδας του “SOS BEE” για τους πολύτιμους επικονιαστές του πλανήτη μας, σε συνεργασία με τους υπευθύνους της βιβλιοθήκης.

16.00 -20.00 Εκδηλώσεις των Κ.Δ.Α.Π. Δήμου Καρδίτσας

– Στο ΚΔΑΠ Αρτεσιανού θα γίνει

α) Προβολή ταινίας, με θέμα: « Το ποδήλατο στον Κινηματογράφο»

β) Βιβλίο δραστηριοτήτων με θέμα το ποδήλατο

γ) Μουσικό παραμύθι με θέμα τη βιώσιμη κινητικότητα.

– Στο ΚΔΑΠ Καρδιτσομαγούλας θα γίνει

Ποδηλατοβόλτα, ζωγραφική και χειροτεχνία με θέμα τη βιώσιμη κινητικότητα και τη μέλισσα, αλλά και γνωριμία με το επάγγελμα του μελισσοκόμου με παρουσία εθελοντή μελισσοκόμου του “SOS BEE”.

– Στο ΚΔΑΠ Προδρόμου θα γίνει

Βιωματική δράση για παιδιά από την παιδαγωγική ομάδα των εθελοντών του

“SOS BEE” για γνωριμία με το επάγγελμα του μελισσοκόμου και τη δημιουργία μελισσόκηπου.

Τρίτη 22/09/2020

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Πρωί

08.30 Δενδροφύτευση και συντήρηση της υπάρχουσας στον προαύλιο χώρο του 1ου & 6ου Γυμνασίου Καρδίτσας, από τους μαθητές του, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Χώρων Πρασίνου της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου του Δήμου.

8:45-10.00 Επίσκεψη μαθητών του 14ου Δημοτικού Σχολείου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου για μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής από τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου.

10.00 Μάθημα με θέμα «Κυκλοφοριακή αγωγή» σε τμήμα μαθητών του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, από το Τμήμα Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας.

10.00 – 14.00 «Χορεύοντας με τις μέλισσες – Ο χορός των μελισσών», δράση στον δρόμο με τους μαθητές του 11ο Νηπιαγωγείου Καρδίτσας και τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του ΔΟΠΑΚ.

10.00 Ξενάγηση των παιδιών του Θεοδωρίδειου Κέντρου «Ορίζοντες» στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας από τους υπευθύνους της Πινακοθήκης.

11.00 Ξενάγηση στο Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας από τους ασκούμενους και τους εθελοντές του Μουσείου, των μαθητών 4ου Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου Καρδίτσας.

Απόγευμα

Τελετή Λήξης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας του 2020 στην πλατεία Νικ. Πλαστήρα

17.30 Απογευματινή ποδηλατοβόλτα στους δρόμους της πόλης αφετηρία από την πλατεία Νικ. Πλαστήρα (διαδρομή : οδοί Γαρδικίου, Καποδιστρίου, Καμινάδων, Ιεζεκιήλ, Ηρ. Πολυτεχνείου, Νικηταρά, Καραϊσκάκη, Αλεβάδων, Σαμαροπούλου, Θεσσαλιώτιδος, Κουμουνδούρου, Υψηλάντου, πλατεία Νικ. Πλαστήρα). Στους ποδηλάτες θα μοιραστούν σφυρίχτρες και πολύχρωμα μπαλόνια με ήλιο.

19.30 Έναρξη τελετής λήξης, με σύντομη ομιλία του Δημάρχου κ. Βασιλείου Τσιάκου και χαιρετισμός των επίσημων καλεσμένων.

19.45 Βράβευση από το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλειο Τσιάκο, των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που προωθούν μηνύματα οικολογικής μετακίνησης στην πόλη μας.

20.00 Μοντέρνοι χοροί και Λαϊκό πρόγραμμα από το δημοτικό χορευτικό «Μαίρη Ιωαννίδου».- Χορευτικό δρώμενο για τον κορωνοϊό και pop modern χοροί.

20.10 Λαϊκοί χοροί.

20.20 Έθνικ χοροί bollywood.

20.30 Βράβευση δύο ποδηλάτων και κρανών, του διαγωνισμού «Ο γύρος του κόσμου με ποδήλατο και γρίφο».

20.40 Έθνικ χοροί bollywood.

20.50 Σόου με πυροτεχνήματα.

21.00 Ανάβουμε όλοι μαζί τα ιπτάμενα φαναράκια των ευχών και τα αφήνουμε να σηκωθούν στον ουρανό, κάνοντας όλοι μαζί μία ευχή.

21.10 Συναυλία με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Ευτυχία Μητρίτσα και τον δεξιοτέχνη καθηγητή μπουζουκιού Βαγγέλη Πετρινιώτη, με τη συμβολή του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας. Επίσης συμμετέχουν οι :

Δέσποινα Ψαθά κιθάρα – τραγούδι,

Αστέριος Τράκας βιολί,

Κωνσταντίνα Πετρινιώτη κρουστά – τραγούδι.

22.10 Λήξη συναυλίας.

Παράλληλα θα λειτουργούν περίπτερα ενημέρωσης των Πολιτών :

– Του Φιλοζωικού & Πολιτιστικού Σωματείου Διασώζω, σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για θέματα διαχείρισης δεσποζόμενων & αδέσποτων ζώων.

– Του “SOS BEE” με παρουσίαση του φορέα , του οράματος και τους τρόπους υλοποίησης των στόχων .

– Του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Καρδίτσας, σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για θέματα εθελοντικής αιμοδοσίας και δωρεάς μυελού των οστών.

– Του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, σχετικά με το σεβασμό και την αγάπη προς τη φύση, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.