Κυκλαδικά ειδώλια, αρχαία Ελλάδα και συναισθήματα

03/07/2019
image_print

Τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα και τα κυκλαδικά ειδώλια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Τρίτη 2 Ιουλίου τα παιδιά της πόλης μας, σε τρεις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.

Γέμισε η Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Λάκας Μαντζάρα” με Κυκλαδικά ειδώλια. Διαβάσαμε το βιβλίο “Άνθρωπος και Βιολί” της Μαρίνας Πλατή και της Ελένης Μάρκου και γνωρίσαμε τα ειδώλια και τα μέταλλα που υπάρχουν στην μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Μ’ αυτή τη μουσειοσκευή τα παιδιά μαθαίνουν πως ήταν η ζωή στα νησιά των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν.. Δημιουργήσαμε σελιδοδείκτες ειδώλια, βάφοντας με χρωματιστές κιμωλίες. Και τέλος, γνωρίσαμε στο χάρτη τα νησιά των Κυκλάδων, τοποθετώντας τα παιδιά τα ειδώλια στα αντίστοιχα νησιά.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», μεταφέρθηκε ο Νικηφόρος, ένας μικρός πελεκάνος, ήρωας του βιβλίου της Ελένης Γερουλάνου «Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα: με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια» από τις εκδόσεις «Πατάκη», ο οποίος μέσα από τα κυκλαδικά ειδώλια και την εξαιρετική εικαστική παρέμβαση του Αρχιτέκτονα και Ζωγράφου Φίλιππου Φωτιάδη φανέρωσε στα παιδιά, μερικά από τα πιο έντονα συναισθήματα των ανθρώπων και περισσότερο των μικρών παιδιών.

Τα παιδιά αφού μαγεύτηκαν από τα μοναδικής ομορφιάς ειδώλια, με έξυπνους τρόπους έφτιαξαν πίνακες ζωγραφικής με βάση τα κυκλαδικά ειδώλια και έβαλαν τη δική του μοντέρνα πινελιά πάνω σ’ αυτά. Έπειτα με αφορμή το πολύ ωραία ο βιβλίο της Σοφίας Γιαλουράκη «Τα Κυκλαδικά ειδώλια ζωντανεύουν» απ’ τις εκδόσεις Νέοι Ακρίτες, έπαιξαν αστεία παιχνίδια κίνηση και έκφρασης, στο πάρκο του Παυσιλύπου!!!

Είναι εύκολο να μυηθούμε στον πολιτισμό των αρχαίων προγόνων μας, μελετώντας τα συγγράμματα, πηγαίνοντας στα μουσεία, διαβάζοντας τα αγγεία, τα σύμβολα που στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας» Αγίου Νικολάου», νιώσαμε περήφανοι σίγουρα που είμαστε Έλληνες, γνωρίσαμε μέσα από πολύτιμα βιβλία την σημασία της Ηθικής και της Αρετής, αξίες που δίδαξε και ο Χριστός αργότερα.

Μιλήσαμε και συγκρίναμε την αγωγή των παιδιών στην Αθήνα και τη Σπάρτη τη δωρεάν παιδεία, τους καλούς τρόπους και τις σχολικές τιμωρίες. Τα μαθήματα που διδάσκονταν ,η σκληραγωγία και γενικά το μεγάλωμα των παιδιών είναι για μας πολύτιμος οδηγός.

Η δραστηριότητα σήμερα ήταν η κατασκευή μιας ασπίδας, ένα όπλο αλλά και σύμβολο άμυνας σε ότι μας απειλεί.. Μάθαμε για το Μαίανδρο το αρχαίο ελληνικό σύμβολο της νίκης ,της ενότητας, του Απείρου και της Αιώνιας ζωής. Υπάρχει σε αγγεία, ναούς, γλυπτά ,πανοπλίες. Είναι το σχήμα του δρόμου της Αρετής και Κακίας του μυθικού Ηρακλή. Χαιρετηθήκαμε με τη χειρώνειο λαβή, σύμβολο υπέροχο πως αν ενώσουμε τα χέρια μας με του άλλου τότε μόνο νικάμε και είμαστε αδιάσπαστοι.

Τη Τετάρτη 3 Ιουλίου οι δράσεις συνεχίζονται σε άλλες 3 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα:

στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» – Ο Νικηφόρος μαθαίνει τα συναισθήματα μέσα από τα Κυκλαδικά ειδώλια. Μέσα από ένα πρωτότυπο πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης και το πολύ όμορφο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου, τα παιδιά βγάζουν τα συναισθήματά τους σε ομοιώματα Κυκλαδικών ειδωλίων.

στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – «Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα». Μιλάμε για την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών στο σχολείο, τα ωδεία, τα γυμναστήρια. Πως παντρεύονταν, πως γεννιόταν τα παιδιά, πως μεγάλωναν. Κλπ.

και στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά»: Κυκλαδικά ειδώλια – Κυκλαδικός Πολιτισμός. Μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό από το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης. Περιλαμβάνει οπτικοαουστικό και έντυπο υλικό, καθώς και αντίγραφα των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της Κυκλαδικής Συλλογής του Μουσείου, μαρμάρινα αγγεία και ειδώλια.

Με αυτή τη μουσειοσκευή τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή στα νησιά των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν, δηλαδή στην προϊστορία. Τι ήταν ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, η καθημερινή ζωή των κατοίκων, οι ασχολίες τους, πώς έφτιαχναν τα σκεύη τους, τι είναι τα κυκλαδικά ειδώλια.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!