Κορυφώνεται σήμερα η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

13/03/2015
image_print

Σήμερα  Παρασκευή στις 7:15 μ.μ. στο THESSALIKON GRAND η 9η  ημέρα
ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η 7η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Κορυφώνεται σήμερα Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών με καταπληκτικές χορωδίες που θα προσφέρουν μια ανεπανάληπτη βραδιά στους ακροατές της αίθουσας εκδηλώσεως  του Thessalikon Grand Hotel. ειδικά απόψε συμμετέχουν καταπληκτικές χορωδίες πολύ υψηλού επιπέδου, με γνωστούς και καταξιωμένους διευθυντές χορωδιών, που είναι από τα φαβορί για να αποσπάσουν και τα τρία (3) βραβεία του Φεστιβάλ.

Με τιμώμενο πρόσωπο τον ακαδημαϊκό και κορυφαίο –εν ζωή- έλληνα συνθέτη και μαέστρο συνεχίζεται η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας. Ο Θεόδωρος Αντωνίου μαζί με τον Αλέξη Κωστάλα και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Νίκο Ευθυμιάδη επισκέπτονται καθημερινά τις πρωινές ώρες σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συνομιλούν με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το βράδυ επίκεντρο τον εκδηλώσεων είναι το Thessalikon Grand Hotel και η ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΝΗ.  Εντυπωσιάζει η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας με το πολύ υψηλό επίπεδο των χορωδιών που συμμετέχουν. Χορωδίες με διαφορετικό ύφος, με διαφορετικό ρεπερτόριο, με διαφορετικό ήχο προσφέρουν καταπληκτικές βραδιές.  Πλήθος κόσμου, χιλιάδες ακροατές έχουν κατακλύσει την μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Thessalikon Grand Hotel, η οποία αποδεικνύεται μικρή για μια τεράστια προσέλευση κοινού, που ξεπερνάει τις δυνατότητες της αίθουσας τις πρώτες μέρες του Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας. Πάρα πολλοί  όρθιοι παρακολουθούν εντυπωσιακά χορωδιακά σύνολα, που συνθέτουν ένα μοναδικό πάζλ ηχοχρωμάτων.

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η 7ης Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας που πραγματοποιείται στην πόλη μας από 5 – 14 Μαρτίου 2015. Καταπληκτικές Χορωδίες, άριστα καταρτισμένες, με σοβαρή προετοιμασία ερμηνεύουν δύσκολα και απαιτητικά έργα από αρχαία Ελληνική Μουσική, Βυζαντινή Μουσική, Γρηγοριανό Μέλος έως και έργα του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και Σύγχρονης Μουσικής. Η παιδική φωνή κατάλληλα δουλεμένη αποθεώνεται κάθε βράδυ σε δίφωνα- τρίφωνα ακόμα και τετράφωνα τραγούδια σε ένα Φεστιβάλ που έχει ως στόχο να παρεμβαίνει στην ουσία της αισθητικής αγωγής.

Κεντρικό πρόσωπο του Φεστιβάλ ο κορυφαίος εν ζωή, Έλληνας Συνθέτης και Μαέστρος, Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, του οποίου κάθε βράδυ παρουσιάζεται και μία διαφορετική σύνθεση, γραμμένη ειδικά για το Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Την 7η Διεθνή Συνάντηση παρουσιάζει η μεγαλύτερη προσωπικότητα του χώρου και ένα σημαντικό πνευματικό κεφάλαιο της Ελλάδος, ο Αλέξης Κωστάλας.

Η παιδική φωνή, η παιδική λογοτεχνία και ποίηση, συνθέσεις για σχολικές- παιδικές χορωδίες αποτελούν το επίκεντρο της 7ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών.

Η γλυκύτητα της κατάλληλα διαμορφωμένης παιδικής φωνής σε συνάρτηση με την κατάρτιση του καθηγητού μουσικής και την άριστη συνεργασία της διεύθυνσης του σχολείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δείχνει ότι μπορούν να γίνουν εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά και μουσικά θαύματα.  

Στόχος της διοργάνωσης  είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού.

Ήδη Μουσικά σύνολα και Χορωδίες Σχολείων, όπως του 5ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, του 18ο Γυμνασίου Αθηνών, του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας και των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά Καλαμάτας, αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών του Castellammare di Stabia (Νάπολι) Ιταλίας και στον Χορωδιακό Διαγωνισμό του NOVISAD (ΣΕΡΒΙΑ), αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. 

Από φέτος καθιερώνονται τα τρία (3) βραβεία “ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ”, που θα δοθούν στους τρεις (3) καλύτερους Διευθυντές Χορωδίας, που θα συμμετάσχουν με τις χορωδίες τους στην 7η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών.

Νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες, ενενήντα (90) μουσικών συνόλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό άρχισαν να έρχονται στην πόλη της Καρδίτσας συμμετέχοντας  σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό και τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Η φετινή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Cipriano de Rore (1515-1565) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του, Antoine Brumel (1460-1515) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του, Alexander Glazunov (1865-1936) για τα 150 χρόνια από την γέννηση του και Jean Sibelius (1865-1957) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, των οποίων τα έργα τους καλούνται οι χορωδίες να ερμηνεύσουν.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και ο Δήμος Καρδίτσας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που αγγίζει την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό της περιοχής και της Ελλάδος.

Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας.

Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, τα Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών αποτελούν μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία και με μεγάλη τουριστική προβολή της περιοχής και της χώρας μας, αφού είναι ο μοναδικός θεσμός του είδους  που υπάρχει στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Απόψε η Παρασκευή 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015, 9η ημέρα της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών περιλαμβάνει τις παρακάτω χορωδίες:

  1. Η Χορωδία του Νέου Σχολείου Αργολίδας υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Νόνη  .
  2. Η Χορωδία του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Ηρακλή Παναγόπουλου.
  3. Η Σχολική Χορωδία & Ορχήστρα Γυμνασίου Πολυκάστρου υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Αποστόλου.
  4. Η Χορωδία του 7ου Γυμνασίου Πάτρας υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Γεωργαλή.
  5. Η Χορωδία του Γυμνασίου-Λυκειακές Τάξεις Λειψών υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Βαιοπούλου.
  6. Η Χορωδία του Γυμνασίου Άνοιξης Αττικής  υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Μάθο.
  7. Η Χορωδία του Αρσάκειου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Αναστασίας Γκίνη.
  8. Η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βέροιας υπό τη διεύθυνση της Ελένης Νατσάκου.
  9. Η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου υπό τη διεύθυνση της Άννας Πανοπούλου.

Το Κοινό Έργο της βραδιάς που θα ερμηνεύσουν όλες οι σχολικές Χορωδίες μαζί είναι το «ΜΟΙΡΟΛΟΙ» του Θεόδωρου Αντωνίου σε πρώτη εκτέλεση . Θα το διευθύνει ο Νίκος ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ.

Ώρα έναρξης 7:15 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΘΕΟΝΗ φυσικό μεταλλικό νερό, Συνεταιρισμός  ΔΙΟΝΥΣΟΣ Α.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ,e-school ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, Ι.ΚΤΕΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ , GOODY΄S ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, HONDOS CENTER ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ –ΝΑΚΑΣ , mamma’s ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ,  ACS Courier, ΦΙΛΟΝΕΙΚΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.