Κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης

31/05/2023
image_print

Το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας, Δημόσιας Υγείας και ΑΜΕΑ του Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ), το 19ο Δημοτικό σχολείο και το 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας πραγματοποίησαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 η ψυχολόγος από την επιστημονική ομάδα του Προγράμματος ΤΕΒΑ , κα Τσιμάκου Μαρία, η Παιδαγωγός του Παραρτήματος Ρομά, κα Αμπαντζή Μάρθα, η Νοσηλεύτρια, κα Λούκα Βασιλική και η Κοινωνιολόγος, κα Βασίλογλου Βασιλική, επισκέφθηκαν το 19ο Δημοτικό Σχολείο, όπου έγινε παρουσίαση και ενημέρωση στις μικρές τάξεις του δημοτικού για την αναγνώριση των συναισθημάτων. Η ψυχολόγος μίλησε στα παιδιά για τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα, τονίζοντας πως η συναισθηματική νοημοσύνη και γενικά η συναισθηματική αγωγή παίζει μεγάλο ρόλο στην συνολική υγεία των παιδιών. Όποια κι αν είναι η ηλικία τους, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα συναισθήματα τους, να μπορούν να τα εκφράσουν, κερδίζοντας έτσι σημαντικές κοινωνικές αλλά και συναισθηματικές δεξιότητες. Μετά τη γόνιμη συζήτηση με τα παιδιά, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση της Παιδαγωγού του Παραρτήματος Ρομά.

Συνέχεια των παραπάνω, αποτέλεσε και η βιωματική δράση την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 στο 19ο Δημοτικό Σχολείο στα πλαίσια της Οικοψυχολογίας, καθώς οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν για την επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την επίδρασή του στην ψυχοσυναισθηματική υγεία. Μετά την εποικοδομητική συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος, δόθηκαν στους μαθητές κάθε τάξης γλαστράκια με λουλούδια , αναλαμβάνοντας την ευθύνη να τα φροντίζουν και να τα περιποιούνται.

Παράλληλα, την Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 διεξήχθη εκδήλωση/ ενημέρωση στο 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας με τίτλο «Άγχος πριν τις εξετάσεις και αντιμετώπισή του»  για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου, οι οποίοι έρχονται πρώτη φορά αντιμέτωποι με τη διαδικασία των εξετάσεων. Η εκδήλωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για τους μικρούς μαθητές, όπως φάνηκε από τη συμμετοχή τους σ’ αυτή με πολλές ερωτήσεις.

Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια του 19ου Δημοτικού Σχολείου, κα Μηλιώνη Σόφη, τη Διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου, κα Τζουνάκου Μαρία, τους εκπαιδευτικούς των δυο σχολείων για τη συνεργασία και τη φιλοξενία στους χώρους τους, καθώς και την ψυχολόγο του προγράμματος ΤΕΒΑ του Δήμου Καρδίτσας, κα Τσιμάκου Μαρία, για την πολύτιμη αρωγή τους στις συγκεκριμένες δράσεις!

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Καρδίτσας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.