«Κάζιμιρ Μαλέβιτς, στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.!»

23/08/2019
image_print

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο διάσημο Ουκρανό ζωγράφο Κάζιμιρ Μαλέβιτς, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, συνεχίστηκαν την Πέμπτη 22 Αυγούστου, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, με τίτλο «Δράσεις κι Αντιδράσεις για ήσυχα και … ανήσυχα παιδιά»!!!

Στην Παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Νικολάου”, διαβάσαμε το βιβλίο του Δημήτρη Χασάπη «Ζωγραφίζω όπως… ο Μαλέβιτς και μαθαίνω για τα τετράπλευρα γεωμετρικά σχήματα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είπαμε για τη ζωή και το έργο του διάσημου ζωγράφου που θεωρήθηκε ιδιαίτερα πρωτοποριακός για την εποχή του, μάθαμε για τα είδη των γεωμετρικών σχημάτων και μετά με μολύβια, χάρακες και διαβήτες, κανονικούς ή αυτοσχέδιους, τα παιδιά έφτιαξαν τις δικές τους δημιουργίες, πάνω στην τεχνική του Ουκρανού καλλιτέχνη!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Λακας Μαντζαρα”. Μέσα από το βιβλίο του Δημήτρη Χασάπη “Ζωγραφίζω όπως…… ο Μαλεβιτς και μαθαίνω τα τετράπλευρα γεωμετρικά σχήματα”, τα παιδιά έμαθαν για τα γεωμετρικά σχήματα και με πολύχρωμα χαρτιά, που ήταν δωρεά από τα καταστήματα ΙΚΕΑ, δημιούργησαν πίνακες αυτού του διάσημου ζωγράφου με ρόμβους, κύκλους, ορθογώνια και πολλά άλλα σχήματα.

Μαθηματικά μέσα από την τέχνη, με τετράπλευρα και γεωμετρικά σχήματα ,είχαμε στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου». Ζωγραφίσαμε όπως…ο Κάζιμιρ Μαλέβιτς, ο Ουκρανός πρωτοποριακός ζωγράφος, που πρότεινε νέες απόψεις για την τέχνη, αξιοποιώντας έννοιες της γεωμετρίας. Τα μαθηματικά υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και μπορούμε να τα προσεγγίσουμε με πολλούς άλλους τρόπους εκτός από την αποστήθιση.

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα του 2ου κύκλου των καλοκαιρινών «δράσεων και αποδράσεων» και το μεγάλο αφιέρωμα σε γνωστούς ζωγράφους, σε τρεις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα:

Στην Παιδική βιβλιοθήκη “Παυσιλύπου” – Ζωγραφίζω όπως ο Μαλιέβιτς. Από τη σειρά βιβλίων του Δημήτρη Χασάπη «Μαθαίνω να ζωγραφίζω όπως…», ασχολούμαστε με το διάσημο Ουκρανό ζωγράφο Μαλιέβιτς, μαθαίνουμε για τη ζωή του, το έργο του και με έξυπνους τρόπους, μαθαίνοντας ταυτόχρονα τετράπλευρα γεωμετρικά σχήματα, ζωγραφίζουμε αντίγραφα των έργων του!

Και στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίας Παρασκευής» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Ζωγραφίζω όπως ο Έσερ. Από τη σειρά βιβλίων του Δημήτρη Χασάπη «Μαθαίνω να ζωγραφίζω όπως…», ασχολούμαστε με τον διάσημο Ολλανδό ζωγράφο Έσερ, μαθαίνουμε για τη ζωή του και με έξυπνους τρόπους ζωγραφίζουμε αντίγραφα των έργων του!

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!