Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2022

17/06/2022
image_print

«Διαδρομές ανάγνωσηςάκουσε, δες, μάθε, γέλα»

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2022

Ξεκινάνε για μια ακόμη χρονιά, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι Καλοκαιρινές δραστηριότητες, που 10 χρόνια ασταμάτητα (ακόμη και τα καλοκαίρια του covid) κρατάνε το ενδιαφέρον των παιδιών για το διάβασμα και τα ωθούν σε πρωτότυπες δημιουργικές δραστηριότητες.

Οι πρώτες δράσεις θα είναι μέσα από το πολύ ωραίο πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας με τίτλο «Σημειωματάρια Τέχνης», με εργαστήρια που περιλαμβάνουν δράσεις εικαστικών, ζωγραφικής και φωτογραφίας και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών.

Επίσης θα παρουσιάσουμε τα «Αμέτρητα», ένα πρόγραμμα από τον Εκδοτικό Οίκο «Ίκαρο», που πατάει στο θαυμάσιο παραμύθι της Μαρίας Αγγελίδου, με εικονογράφηση του Βασίλη Σελιμά.

Από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (που μέλος τους είναι και οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας), θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους για να υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους φίλους τους, να διαβάσουν παλιές και καινούργιες ιστορίες, να εμπνευστούν, να εξερευνήσουν, να παίξουν με τη φύση, και μέσα από πρωτότυπες δράσεις να ανακαλύψουν νέες διαδρομές ανάγνωσης.

Με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσηςάκουσε, δες, μάθε, γέλα!», η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας επανέρχεται με ιδέες και θεματικές που θα μας φέρουν κοντά σε αγαπημένα μας μέρη, πρόσωπα, βιβλία αλλά και στα προσωπικά μας σημεία αναφοράς.

Βασικό βιβλίο αφόρμησης για τα εργαστήρια που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα κείμενο ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία και παιδαγωγική, πάντα επίκαιρο και «ζωντανό». Οι δράσεις συνδέονται με ένα κεφάλαιο/απόσπασμα το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα με νεότερη/σύγχρονη βιβλιογραφία, ενώ οι δραστηριότητες αφορούν σε παιχνίδια που θα υλοποιηθούν στη βιβλιοθήκη ή τον περιβάλλοντα χώρο της, βασισμένα σε τέσσερις άξονες: τη φύση, το νερό, τον ουρανό και τον άνθρωπο. Κάθε εργαστήριο θα αποτελεί και μια νέα διαδρομή για τα παιδιά που θα συμμετέχουν. Έτσι διαμορφώνονται λογοτεχνικές διαδρομές, ποιητικές διαδρομές, μουσικές διαδρομές, τοπικές διαδρομές, κ.ά.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», «Αγίου Νικολάου» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα από τα σημειωματάρια τέχνης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Frida Kalo». Σκοπός του εργαστηρίου, να γνωρίσουν τα παιδιά το έργο και τη ζωή της Φρίντα Κάλο και να εκφραστούν εικαστικά με τη δημιουργία προσωπογραφιών και άλλων εικόνων, ακολουθώντας την τεχνική της.

Ενώ στις παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά» και «Παυσιλύπου», θα προσπαθήσουμε μαζί με τα παιδιά να μετρήσουμε… τα αμέτρητα!!! Ένα ωραίο και έξυπνο παραμύθι της Μαρίας Αγγελίδου με εικονογράφηση του Βασίλη Σελιμά, από τις εκδόσεις Ίκαρος, θα γίνει η αιτία, να μετρήσουμε πολλά και διάφορα μέσα κι έξω από τις παιδικές βιβλιοθήκες.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!