07/06/2013
image_print

Στο αμφιθέατρο του Περιφερειακού Κέντρου Βάμβακος Θεσσαλίας (1ο χλμ. Καρδίτσας-Μητρόπολης) στην Καρδίτσα

DSC04172Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Βάμβακος Θεσσαλίας-Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ», διοργανώνουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 και ώρα 9:30 π.μ. σημαντική ημερίδα με θέμα «ΒΑΜΒΑΚΙ: Αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού-Προοπτικές της καλλιέργειας». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Περιφερειακού Κέντρου Βάμβακος Θεσσαλίας (1ο χλμ. Καρδίτσας-Μητρόπολης) στην Καρδίτσα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

♦ 09:30-09:45 π.μ. Προσέλευση
♦ 09:45-10:00 π.μ. Χαιρετισμοί
♦ 10:00-10:20 π.μ. Προοπτική-Οργάνωση της βαμβακοκαλλιέργειας

Εισηγητής: Δρ Μωχάμεντ Νταράουσε, Γεωπόνος, Προϊστάμενος και Επιστημονικός Υπεύθυνος των Κέντρων Βάμβακος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας,

♦ 10:20-10:40 π.μ. Η Ενίσχυση του Βαμβακιού στην Ε.Ε.-Η Νέα ΚΑΠ 2014-2020

Εισηγητής: Βασίλειος Μερέας, Γεωπόνος, Προϊστάμενος Τμήματος Βάμβακος Δν/σης Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας ΥΠ.Α.Α.Τ.

♦ 10:40-11:00 π.μ. Πράσινο σκουλήκι – Οδηγίες αντιμετώπισης

Εισηγητής: Δρ Ζώης Ζαρταλούδης, Εντομολόγος, ΚΕΠΠΥΕΛ Ν. Μουδανιών

♦ 11:00 π.μ. Ερωτήσεις-Συζήτηση

Προσκαλούνται όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Καρδίτσας να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των ομιλητών και να συμμετάσχουν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα ακολουθήσει. 


Πληροφορίες: Περιφερειακό Κέντρο Βάμβακος Θεσσαλίας

Δρ Νταράουσε Μωχάμεντ

Τηλ. 2441079926, κιν.6977997324
 


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

???????????????????????????????Kυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην πόλη μας, στο Δήμο Καρδίτσας, σε μια περιοχή που αγωνίζεται σκληρά, όπως όλη η χώρα, να βγει από την κρίση και να βρει ξανά τον αναπτυξιακό βηματισμό της.

Το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας που φιλοξενεί σήμερα τις εργασίες αυτής της σημαντικότατης ημερίδας, είναι ένα από τα λίγα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Νομός μας… Ένα ισχυρό “όπλο” που με τις κατάλληλες κινήσεις και πολιτικές αποφάσεις μπορεί να μετατραπεί άμεσα σε πολύτιμο εργαλείο δράσης στον πρωτογενή τομέα και δυναμικό πυρήνα ανάκαμψης της Θεσσαλίας.

Είναι πολύ θετικό ότι το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μελέτησε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Κέντρου και έχει αναπτύξει μία αξιοσημείωτη θετική κινητικότητα για την πολυπόθητη αξιοποίησή του.

Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των παρεχόμενων Υπηρεσιών προς τους βαμβακοπαραγωγούς μας.

Η σημερινή ημερίδα αποτελεί αναμφισβήτητα χαρακτηριστική έκφανση του ουσιαστικού υποστηρικτικού ρόλου που μπορεί να παίξει το Κέντρο στην κοινή προσπάθεια προώθησης νέων πρακτικών στην βαμβακοκαλλιέργεια.

Ώς Δήμος Καρδίτσας θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να γίνουν οι απαραίτητες στοχευμένες δράσεις προκειμένου να κάνουμε τους αγρότες μας να βγουν επιτέλους από το “καβούκι” τους.

Όμως αυτή την ώρα, θα ήθελα να έβλεπα περισσότερους βαμβακοπαραγωγούς στην αίθουσα, διότι η ενημέρωσή τους είναι βασική παράμετρος για την εφαρμογή ενός νέου ολοκληρωμένου σχεδίου προώθησης του βαμβακιού μας, με έμφαση στην οργάνωση της παραγωγής, την περιβαλλοντική προστασία, την ποιότητα και την πιστοποίηση του προϊόντος.

Οι Δήμοι οφείλουμε να προγραμματίζουμε παρεμβάσεις και να δραστηριοποιούμαστε για την στήριξη του αγροτικού τομέα, αλλά οι δυνατότητές μας πλέον είναι περιορισμένες. Η Πολιτεία  όμως θα πρέπει ν' αποδείξει έμπρακτα την υποστήριξή της υλοποιόντας σημαντικά έργα που θα βοηθήσουν την αγροτική ανάπτυξη 

Σε ότι αφορά  στις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων που λαμπρύνουν με την παρουσία τους την πόλη μας, θα είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσες, διότι η αντιμετώπιση του πράσινου  σκουληκιού και οι προοπτικές του βαμβακιού στη νέα ΚΑΠ αποτελούν ζητήματα που απασχολούν έντονα τους αγρότες του νομού Καρδίτσας. Ιδιαίτερα οι προσβολές βαμβακοκαλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι, την τελευταία τριετία έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη στην περιοχή μας και δυστυχώς οι εκτιμήσεις του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου μας είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για το φετινό καλοκαίρι, λόγω του ήπιου χειμώνα που πέρασε.   

Το βαμβάκι είναι μία καλλιέργεια από την οποία ζουν χιλιάδες νοικοκυριά, στο Νομό μας. Είναι ένα προϊόν κατεξοχήν εξαγώγιμο. Χρέος μας, λοιπόν, είναι να το στηρίζουμε με κάθε τρόπο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις επιστημονικές δομές και προσφέροντας στους καλλιεργητές τις βοήθειες που χρειάζονται.