Ηλεκτρικά ποδήλατα σε επιχειρήσεις του κέντρου της πόλης

21/09/2021
image_print

Μέσα από καινοτόμο – πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Καρδίτσας

Ηλεκτρικά ποδήλατα σε επιχειρήσεις του κέντρου της πόλης

Ο Δήμος Καρδίτσας, μέσω του δικτύου “POLIS” που αφορά πόλεις και περιφέρειες με καινοτόμες μετακινήσεις, εγκρίθηκε και συμμετέχει στο πρότζεκτ SURF (Βιώσιμη Αστική Εμπορευματική Μεταφορά), με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιβαλλοντικής Άμυνας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ζώνης χαμηλών εκπομπών ρύπων για εμπορευματικές μεταφορές (Zero Emission ZonesFreights) εντός της πόλης. Το πρότζεκτ είναι “στιγμιαίο”, δηλαδή θα εφαρμοστεί για 3-5 μήνες, ενώ θα προκύψουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η πρόταση του Δήμου Καρδίτσας περιλαμβάνει μια κεντρική ζώνη καθοριζόμενη από τις οδούς Ιεζεκιήλ- Α. Παπανδρέου – Υψηλάντου και Ηρώων Πολυτεχνείου. Επιλεγμένα καταστήματα θα χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ποδήλατα για τη μεταφορά των προϊόντων τους, ενώ υπάρχει χιλιομετρητής για να γνωρίζουμε το ποσό του διοξειδίου του άνθρακα που αποφεύγουμε.

Σε πρώτη φάση τα ποδήλατα θα χρησιμοποιηθούν από 4 επιχειρήσεις του κέντρου και μετά το πέρας 2 μηνών θα παραδοθούν σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής προκειμένου να εξοικειωθούν με την ηλεκτροκίνηση και να την επικοινωνήσουν στο κοινό της πόλης μας.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας το απόγευμα του Σαββάτου, 18 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης, o Δήμος Καρδίτσας παρέδωσε τα 4 ηλεκτρικά ποδήλατα του SURF project στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων της “Ζώνης Χαμηλών Ρύπων”.

Εκ μέρους του Δήμου παρέστησαν ο εντεταλμένος σύμβουλος για ευρωπαϊκά και εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα κ. Ηλίας Σχορετσανίτης, η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρδίτσας κ. Βάνα Γιαβάζη και η υπεύθυνη δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας κ. Βούλα Σδρόλια.

Σημαντική η συμμετοχή του κ. Ηλία Ράπτη που προμήθευσε τα 100% ελληνικά ηλεκτρικά ποδήλατα, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας τους για την ασφαλή και αποτελεσματική τους οδήγηση και απάντησε σε ερωτήματα. Ακολούθησε μια δοκιμαστική βόλτα, ενώ από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου τα ποδήλατα κυκλοφορούν κανονικά καταγράφοντας χιλιόμετρα μηδενικών ρύπων.