Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας αποκτά τρία έργα ζωγραφικής του Νίκου Οικονομίδη

14/04/2022
image_print

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) αποδέχθηκε μία νέα, πολύ σημαντική δωρεά από τον κύριο Νίκο Οικονομίδη.

Ο Νίκος Οικονομίδης (1953) σπούδασε ζωγραφική στην Ελλάδα (στο εργαστήρι του Γ. Βογιατζή) και στην Αγγλία (στο Filton Technical College στο Μπρίστολ και στο Slade School of Fine Arts στο Λονδίνο). Έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές και έχει συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί σε 5 λευκώματα όπου η ζωγραφική του συνομιλεί με ποιητικά και άλλα κείμενα διαφόρων συγγραφέων. Έχει επίσης ασχοληθεί και με εικονογράφηση βιβλίων και εξωφύλλων βιβλίων. Ζει και εργάζεται στο Χαλάνδρι Αττικής.

Τα έργα που ο ζωγράφος επέλεξε για την πινακοθήκη μας είναι τα:

Τα έργα αυτά λειτουργούν σαν ένα χαρακτηριστικό δείγμα σημαντικών στιγμών της εικαστικής εργασίας του καταξιωμένου καλλιτέχνη. Το βλέμμα του εξετάζει διερευνητικά τα θέματά του (τοπία, περιστατικά από τον ιδιωτικό βίο, εσωτερικοί χώροι και νεκρές φύσεις). Εστιάζει στη μορφή, βλέπει την επιφάνεια αλλά και την εσωτερικότητάς της. Αποδίδει τον μετασχηματισμό της στην εξέλιξη του χρόνου. Την εντάσσει στο μεγάλο πλάνο και το μεγάλο βάθος πεδίου. Καταθέτει όψεις μιας πιο σύνθετης και πολύ-επίπεδης πραγματικότητας εμπλουτισμένης με όνειρα και εστιασμένης από εναλλακτικές οπτικές γωνίες θέασης. Σημεία και σύμβολα. Πολυχρωμία και ζεστές αποχρώσεις. Σχηματοποίηση, αφαιρετικότητα, γεωμετρική διαπραγμάτευση και παραμόρφωση. Αποσπασματικότητα αλλά και εσωτερική συνοχή. Στα έργα του συνυπάρχουν το ορατό, η μνήμη και η σκέψη. Διηγείται τις ιστορίες του με απόσταγμα ενδοσκόπησης, εσωτερικότητας και κριτικής προσέγγισης. Η ελλειπτικότητα της γραφής του δίνει συμπυκνωμένη πληροφορία που κινητοποιεί τις προσωπικές ερμηνείες των θεατών.

Τα έργα του εμπλουτίζουν την εικαστική συλλογή της πινακοθήκης με σύγχρονα σχόλια για το τοπίο και την καθημερινότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας θα ήθελε να ευχαριστήσει τον καλλιτέχνη που της εμπιστεύεται τα έργα του.

 

 

Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα

24410 79119, 24410 79937 & 24410 79982

pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr