26/05/2015
image_print

Το Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" στα πλαίσια μιας ευρύτερης ενημέρωσης των δημοτών μας για το έργο και τη λειτουργία ενός εξέχοντος χώρου φιλοξενίας και φροντίδας μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Καρδάμυλα της Χίου, τη Μαθητική Στέγη «Το Σπίτι της Μαρίας». Το Κέντρο αυτό, που φέρει το όνομα της εμπνεύστριας και οραματίστριας του, λειτουργεί υπό την οργανωτική φροντίδα και οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης», το οποίο ιδρύθηκε από τον Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο και την οικογένειά του, στη Χίο το 2008.

Βασικός σκοπός της Στέγης είναι να προσφέρει στους φιλοξενούμενους μαθητές (προσεκτικά επιλεγμένους με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια) το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για την εκπαιδευτική τους πρόοδο και πλατύτερη δυνατή καλλιέργεια, την ανάδειξη της αριστείας και, πάνω από όλα, τη σφυρηλάτηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, στηριγμένης σε αρχές και αξίες. Σταθερό μέλημά μας είναι «Το Σπίτι της Μαρίας» να αποτελέσει μία υποδειγματική Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού, όπως ακριβώς το (οραματίσθηκε η Μαρία, ο Καπετάνιος και η Οικογένεια του. Η οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, οι παιδαγωγικές ομιλίες και συναφείς δραστηριότητες και η συμμετοχή σε αθλητικά και κοινωνικά προγράμματα αποτελούν βασικά εργαλεία για την προώθηση των ανωτέρω στόχων.

Η Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων φιλοξενεί κάθε σχολικό έτος 20-22 αγόρια, τα οποία φοιτούν στα διδακτήρια (Γυμνάσιο – Γενικό Λύκειο — Επαγγελματικό Λύκειο) των Καρδαμύλων Χίου. Για την σχολική χρονιά, η οποία αρχίζει τον προσεχή Σεπτέμβριο, η Στέγη θα δεχθεί 8 έως 10 νέα παιδιά στη θέση αυτών που αποφοιτούν με τη λήξη της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου.

Οι βασικές προϋποθέσεις για την υποβολή σχετικής αίτησης ενδιαφέροντος είναι δύο:
α) ο μαθητής να πρόκειται να φοιτήσει τον Σεπτέμβριο 2015 στις Τάξεις Β' ή Γ' Γυμνασίου και Α' ή Β' Λυκείου (Γενικού ή Επαγγελματικού) και
β) ο μαθητής να έχει προαχθεί για την επόμενη σχολική χρονιά με βαθμό τουλάχιστον 16.

Η επιλογή των μαθητών γίνεται από ειδική επιτροπή εκπαιδευτικών μετά από μελέτη του φακέλου της αίτησης κάθε ενδιαφερομένου και μετά από σχετική συνέντευξη με τον μαθητή και τους γονείς του.

Προσδοκώντας η φιλόξενη και ζεστή αγκαλιά της Στέγης να αποτελέσει φάρο ελπίδας και στήριξης για οικογένειες και πολλά υποσχόμενους μαθητές, θα εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως εάν και εσείς, με το κύρος που διαθέτετε και την δυνατότητα προσέγγισης του ευρύτερου κοινού, συμβάλατε στην ενημέρωση των συμπολιτών σας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε παιδιά που αξίζουν να επιδιώξουν, μέσα από το «Σπίτι της Μαρίας», την περαιτέρω πρόοδο τους και την δημιουργία συνθηκών για μιά πετυχημένη σταδιοδρομία.

Προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων είναι η 20η Ιουλίου 2015 είτε ιδιοχείρως, είτε ταχυδρομικά στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Μ. Λιβανού 51, 82100 Χίος. Πληροφορίες στη Γραμματεία του Ιδρύματος στο τηλέφωνο 22710-82777.


Διεύθ. Αλ/φίας: Μιχαήλ Λιβανού 51, 82 100 Χίος, Τ.θ. 119, 82 100 Χίος
Τηλ:22710 82777, Fax:22710 81979,
www.mariatsakosfoundation.gr
Email: contact@mariatsakosfoundation.gr