14/12/2015
image_print

pinak-02ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ &
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
(Δ.Ο.Π.Α.Κ.)                                                              ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ pinak-03                                          
                                                                                 Καρδίτσα: 12. 12. 2015

διεύθυνση αλληλογραφίας: τ.θ.: 60
διεύθυνση πινακοθήκης: Β. Τζέλλα και Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα
τηλ.: 2441.0.79119 & 2441.0.79937
fax: 2441.0.79982 & 2441.0.42730
email: pinakothiki@dimosKarditsas.gov.gr
πληροφορίες: Μαρία Γιαννέλου

 

 

 

– η τέχνη ουδέν λέγει, ουδέν κρύπτει, αλλά σημαίνει… – Δημήτρης Ταλαγάνης: 50 χρόνια πορεία –

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2016, στις 8:00μ.μ. εγκαινιάζει μία καινούρια έκθεση που φέρει τον τίτλο η τέχνη ουδέν λέγει, ουδέν κρύπτει, αλλά σημαίνει… – Δημήτρης Ταλαγάνης: 50 χρόνια πορεία.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης (Τρίπολη, 1945) σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Έζησε επίσης στην Ιταλία και στην Γαλλία, πριν επιστρέψει το 1974 στην Ελλάδα. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική ασχολήθηκε και με την ζωγραφική, η οποία σταδιακά τον απορρόφησε.

pinakΗ καλλιτεχνική παραγωγή του διακρίνεται από ερευνητική διάθεση· ανατρέχει επίμονα στην αρχαία ελληνική, ελληνιστική και βυζαντινή ζωγραφική παράδοση. Ενστερνίζεται πολλά από τα διδάγματά τους, τα μεταπλάθει όμως μέσα από τα προσωπικά του φίλτρα. Εκκινεί συχνά από ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα· προβάλλει πάνω σε αυτά και στις ιδιαίτερες πτυχές τους σύγχρονους προβληματισμούς και τα προσεγγίζει από την ανθρωπιστική οπτική. Τα βλέπει σαν συγγενικά φαινόμενα που μοιράζονται τον πόνο, το πάθος και τις ανθρωπιστικές αξίες, διαδραματίζονται όμως σε διαφορετικά χωρο-χρονικά πλαίσια. Τον κατατρέχουν η διαρκής αναδρομή στη ιστορία, αλλά και η αγωνία για τα όσα συμβαίνουν σήμερα κι όσα έρχονται. Δημιουργεί ιδιότυπα εικαστικά περιβάλλοντα, όπου συνυπάρχουν μορφολογικά στοιχεία που προέρχονται από την έρευνά του και μέσα σε αυτά εντάσσει την προβληματική της σύγχρονης ζωής, τις ανησυχίες, τους φόβους, αλλά και τις παρεκκλίσεις της φαντασία και του ονείρου του.

Η περιπλανώμενη μαθητεία και ο συνακόλουθος βίος του έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του ως πολίτη του κόσμου, ευαίσθητου, πολιτικά και κοινωνικά συμμετοχικού που συστρατεύεται σε σκοπούς και στόχους που τον αφορούν ή που ενστερνίζεται η κοινότητα, στην οποία εντάσσεται. Ζει και καταγράφει τις αγωνίες της εποχής του και την ίδια στιγμή βουτά ερευνητικά στην ζωγραφική παράδοση άλλων περιόδων. Η ευαισθησία και η καθαρότητα της γραμμής, η χρωματική λιτότητα, η προτίμηση στην ανθρώπινη μορφή, η αγάπη προς τον άνθρωπο κι ο σεβασμός στις πανανθρώπινες και διαχρονικές αγωνίες του τον καθοδηγούν και σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν το αποτέλεσμα της εργασίας του.pinak-01

Η έκθεση η τέχνη ουδέν λέγει, ουδέν κρύπτει, αλλά σημαίνει… – Δημήτρης Ταλαγάνης: 50 χρόνια πορεία επιχειρεί μία πανοραμική εικόνα της καλλιτεχνικής παραγωγής του. Με αυτή την αναδρομή, με παλαιότερες και πιο πρόσφατες δημιουργίες του σταχυολογούμε τα θεματολογικά ενδιαφέροντα και τις μορφολογικές προτιμήσεις του. Έργα μεγάλων, αλλά και μικρότερων διαστάσεων, κυρίως ζωγραφικά, καμωμένα με πενάκι σε καμβά, καθώς και μία σειρά από τα ελάσματά του, όπου οι παραστάσεις του εκτελούνται πάνω σε σφυρήλατο έλασμα λευκού μετάλλου με εγχαράξεις στις λεπτομέρειες∙ η αναγλυφικότητα του υλικού και η ρυθμικότητα των περιγραμμάτων, μαζί με το μεταλλικό ανοιχτό γκρι χρώμα τους κυριαρχούν. Ο πόλεμος και η φρίκη του, η προσφυγική περιπέτεια, οι ανθρωπιστικές αξίες και η κοσμογονική διάσταση των θρησκευτικών επεισοδίων επανέρχονται κι αλληλοσυμφύονται. Στα εικαστικά του κράματα συνυπάρχουν οι θεματικές αφορμές του μαζί με συμβολικά και μεταφυσικά στοιχεία. Η όσμωση όλων αυτών συγκλίνει αβίαστα, φωτίζει και αναδεικνύει την οικουμενικότητα που ενυπάρχει στα ανθρώπινα δράματα.

διάρκεια έκθεσης: 18 Δεκεμβρίου 2015 – 23 Ιανουαρίου 2016
ωράριο λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9π.μ. – 1μ.μ. & 5μ.μ. – 8μ.μ.
Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8π.μ. – 2μ.μ.
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

 


prosklisi