24/04/2013
image_print

Σε συνέντευξη τύπου σήμερα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής παρουσίασαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 2ης Εαρινής Γιορτής.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Λάμπρος Τσιούκης δήλωσε ευχαριστημένος για την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον για την εαρινή γιορτή και τόνισε η επιτυχία της προσπάθειας θα καθιερώσει την εαρινή γιορτή.

mpazar-tsioykis-001"Ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 2ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης που διοργανώνεται από την Οικόσφαιρα, την Περιφερειακή Ενότητα, το Δήμο Καρδίτσας,  θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πέρυσι, αγκαλιάστηκε από τους Καρδιτσιώτες,“ρίζωσε” και αποδίδει καρπούς.

Αυτό πιστοποιείται από το ενδιαφέρον των ντόπιων και ξένων εκθετών- βιοκαλλιεργητών για τη συμμετοχή τους στη 2η διοργάνωση που πραγματοποιείται στην πόλη μας, στον αίθριο χώρο της Δημοτικής Αγοράς το τριήμερο 26, 27 και 28 Απριλίου, αλλά και των ευαισθητοποιημένων σε θέματα περιβάλλοντος δημοτών που ζητούσαν να έχει αυτή η προσπάθεια συνέχεια και αυτό κάνουμε, παρά τις  δυσκολίες. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη χρήση των δημοσίων χώρων, καθώς και στο ρόλο της Δημοτικής Αγοράς  ως ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης.

Βασικός στόχος  της διοργάνωσης είναι η  ευαισθητοποίηση όλων μας πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και η συνειδητοποίηση της ανάγκης να στραφούμε στους βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας και παραγωγής προϊόντων που προορίζονται για τη διατροφή μας.

Είναι πιστεύουμε καιρός να κατανοήσουμε ότι η φύση απαιτεί το σεβασμό και την προστασία μας, γι’ αυτό και πρέπει να εγκαταλείψουμε λογικές και πρακτικές που οδηγούν στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την εξάντληση των φυσικών πόρων για την παραγωγή προϊόντων υποβαθμισμένης ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Είναι ώρα να επιστρέψουμε σε τρόπους καλλιέργειας και παραγωγής που χρησιμοποιούνταν από τους προγόνους μας, οι οποίοι οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι σε σχέση με μας διαχειρίζονταν το φυσικό τους περιβάλλον με μεγαλύτερη σύνεση και αυτοέλεγχο, τηρώντας το  Αρχαιοελληνικό «μέτρο».

Θέλω να ευχαριστήσω ως Πρόεδρος και ως υπεύθυνος του Δήμου Καρδίτσας δημόσια όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τον μεγάλο τους ζήλο και την άριστη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας των εκδηλώσεων, καθώς και όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές, χωρίς την αρωγή των οποίων δεν θα ήταν εύκολο να υλοποιηθεί η αρχική ιδέα της διοργάνωσης.

Καλώ τους συμπολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις της Εαρινής Γιορτής της Φύσης  που πιστεύουμε οτι θα καταξιωθεί ως ένας θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας."

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει Παρασκευή 26 Απριλίου 2013.


Παρασκευή 26/4mpazar-tsioykis-002
ΠΡΩΙ
10:00 :  Έναρξη λειτουργίας της Εκθεσιακής Αγοράς (στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς)
11:00 – 13:00 : Επισκέψεις σχολείων, γνωριμία με τα βιολογικά προϊόντα της Εκθεσιακής Αγοράς, συζητήσεις των παιδιών με τους βιοκαλλιεργητές και τους χειροτέχνες
11:30   «Μάχη φρούτων και λαχανικών», Οικολογικό δρώμενο από μαθητές της ΣΤ τάξης του 14ου Δημ. Σχολείου με την καθοδήγηση των δασκάλων: Σεραφείμ Ασκητή & Αθανάσιου Παπαγιάννη
ΑΠΟΓΕΥΜΑ
19.00 – 20.00 : «Πως οργανώνουμε και πως καλλιεργούμε βιολογικά τον κήπο μας» – Ομιλία από τον κ. Σωκράτη Βασιλάκο, Γεωπόνο – Βιοκαλλιεργητή
20:00 – 20:30 : «Όταν συναντάται η ορειβασία με τη φωτογραφία» – Προβολή φωτογραφιών από κοινή εξόρμηση του ΕΟΣΚ και της ΛΕΦΚΚ
20:30 – 21:00 : Τζαζ σύνολο και σύνολο κρουστών από το Μουσικό Γυμνάσιο και το Πολυφωνικό Ωδείο Καρδίτσας
21.00 : Εγκαίνια της 2ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης, με μικρό μπουφέ
21:20 – 23:00 :  Συνέχεια της μουσικής βραδιάς με ρεμπέτικη και έντεχνη μουσική από το Μουσικό Γυμνάσιο και το Πολυφωνικό Ωδείο Καρδίτσας

Σάββατο 27 Απριλίου
ΠΡΩΙ
11.00 – 12.00 : «Πλαστός, Μπατζίνα, Στριφτό»: Ξαναανακαλύπτουμε τα «έξυπνα» σνακς της καραγκούνικης μαγειρικής. Εργαστήριο από τις κυρίες  Τασούλα Κοσκινιώτη,  Βούλα Ρίζου, Λόλα Βολοτοπούλου, Τούλα Αποστολοπούλου, Βούλα Κουκόσια, Βαγγελιώ Σκούρα, μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων
11.00 – 12.00 : Δραματοποίηση Παραμυθιού με αφήγηση και κιθάρα, από την κ. Αφροδίτη Τσιώλη, θεατρολόγο και τον Γιώργο Τσιάλα, μουσικό.
 12:00 – 13:00 : «Για τα συμπτώματα της ανεργίας υπάρχει μόνο μια θεραπεία : η εύρεση εργασίας» – Ομιλία από την  κ. Ιφιγένεια Ψαρρή, Ψυχοθεραπεύτρια, ειδικευμένη στην ομαδική θεραπεία και κοινωνιομετρία.
13.00 – 13.30: «Μπορεί η συνεργασία μέσα από συλλογικά σχήματα να αποτελέσει απάντηση στην κρίση;» – Ομιλία από τον κ. Βασίλη Μπέλλη, Δ/ντή της ΑΝ.ΚΑ.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ
19:00 – 21:00 : Συμπόσιο με θέμα «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ».
Πιο αναλυτικά :
19:00 – 19:05 : Εισαγωγή στο θέμα από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Λάμπρο Τσιούκη.
19:05 – 19:15 : Εισήγηση από την κ. Μαρία Παπαστεργίου, Αρχιτέκτονα, με θέμα «Η σημασία του κτιρίου της Δημοτικός Αγοράς Καρδίτσας ως σύγχρονου μνημείου και οι θεσμικές δεσμεύσεις που απορρέουν από το καθεστώς  προστασίας του»
19:15 – 19:22 :  Εισήγηση από την  κ. Ρίκη Κοτσαμπάση, Αρχιτέκτονα, με θέμα «Μια γενική αποτίμηση της κατάστασης του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας δεκαπέντε χρόνια μετά την αναστήλωσή του»
19:22 -19:32 : Εισήγηση από τον κ. Αριστοτέλη Τσόγκα, Γεωπόνο, με θέμα: «Εξυπηρέτησε η Δημοτική Αγορά Καρδίτσας τον ρόλο της ως εμπορικού και πολιτιστικού πόλου της Καρδίτσας ή το αίτημα παραμένει ανοιχτό;»
Τοποθετήσεις  των παρισταμένων
19:32 – 19:47 : Εισήγηση από την κ. Μυρτώ Τσιτσινάκη, Πολιτικό Μηχανικό, με θέμα «Ανάπλαση της Παλαιάς Ηλεκτρικής οι βασικές επιλογές της μελέτης»
19:47 -19:54 Εισήγηση από τον κ. Ευάγγελο Κατσαρό, Πολιτικό Μηχανικό, με θέμα : «Το πρόβλημα βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς δημόσιων κτιρίων ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού: η μελέτη για την εφαρμογή πράσινης στέγης στην Πινακοθήκης Καρδίτσας»
Τοποθετήσεις  των παρισταμένων
Θα ακολουθήσει διάλογος στον οποίο θα κληθούν να λάβουν μέρος θεσμικοί και κοινωνικοί εταίροι και τον οποίο θα συντονίζει η δημοσιογράφος της ΕΡΑ κ. Φρόσω Παύλου.
Η εκδήλωση θα έχει τη μορφή Συμποσίου, με την αρχαία ελληνική έννοια, αφού στους συνδαιτυμόνες θα προσφερθούν κρασί και αρτύματα.
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ: Τσίβου Ευαγγελία,  Κατσαρός Ευάγγελος, Τσόγκας Αριστοτέλης
21:00 : Το 15ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης στη 2η Εαρινή Γιορτή της Φύσης, από την Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας
21:00 – 21:30 : «Το παλατάκι των Αορίων» του Βασίλη Παναγιωτακόπουλου (22’
21:30 – 22:45 : «Οι Αθάνατοι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης» των Γιώργου Μουστάκη και Νίκου Λαμπάτ 75’

Κυριακή 28 Απριλίου
ΠΡΩΙ
11.00 – 12.00 : «Σπιτική Μερέντα με χαρουπάλευρο και άλλα υλικά» – Εργαστήρι από την κ. Χρυσάνθη Πετεινάρα – Βασιλάκου
12.00 – 13.00 : « Εργαστήριο κηπουρικής και  ανθοκομίας για παιδιά»
13.00 – 13.30: «Κατασκευή κοσμημάτων από σπόρους» – Εργαστήρι από τον κ. Κώστα Γίδαρη.
ΑΠΟΓΕΥΜΑ
19.00 – 20.00 : «Εργαστήρι δημιουργικής ραφής»  (έξυπνες και δημιουργικές μεταποιήσεις ρούχων κ.α.) από την κ. Μιχαέλα Βόβες
20:00 – 21:00 : «Οι φίλοι της Εαρινής Γιορτής δημιουργούν το λογότυπό της» Δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία και το σχεδιασμό λογότυπου της Εαρινής Γιορτής της Φύσης
21:00 : Το 15ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης στην Εαρινή Γιορτή της Φύσης, από την Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας
21:00 – 22:00 : «Εργαστήρι αιώνων» του Βαγγέλη Ευθυμίου 48’
23:00 : «Εξάντας : ο θησαυρός της Κασσάνδρας» του Γιώργου Αυγερόπουλου 58’
 
Παράλληλες δράσεις
Σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργούν επίσης στον όροφο του αιθρίου της αγοράς :
Α) Έκθεση Φωτογραφίας της ομάδας Template Life στον όροφο της Δημ. Αγοράς με τίτλο «√ανθρωπος». Η εικαστική ομάδα Template Life μας προσκαλεί να «ταξιδέψουμε» με τη δική της ματιά αισιοδοξίας, μέσα από εικόνες που παραθέτουν την απαράμιλλη και άρρηκτη συνύπαρξη Ανθρώπου – Φύσης. Συμμετέχουν οι : Σοφία Αντωνίου, Στέλλα Γιακουμάτου, Μαριαλένα Κουτεντάκη, Ράνια Μανασή, Γιώργος Μπογδάνης, Γεωργία Οικονόμου, Μάρθα Παπαχρήστου, Μυρτώ Παντέλογλου, Αγγελική Παληογεώργου, Άννα Παπαθεοδώρου-Μανέτα, Χριστιάνα Πετουσάκη, Νάντια Πούλιου, Πέλα Σκινιώτη, Εβίτα Ταχατάκη, Κατερίνα Τσεβά, Μαρία Φουρουντζοπούλου, Ειρήνη Χλαχλά
Β) Έκθεση ζωγραφικής με έργα εμπνευσμένα από την Δημ. Αγορά και την χρήση της. Συμμετέχουν οι εικαστικοί Αντωνόπουλος Ι., Βάλλας Δ., Δουμανά Λ., Καημενοπούλου Χ. Κοτρώτσιος Α., Κουκόσια Α., Κυρίτση Φ. Νικολάου Κ. Σχιζοδήμου Π. Τσόγκας Α.
Τα ζωγραφικά έργα έχουν ποραχωρηθεί από τους δημιουργούς στην Εαρινή Γιορτή και θα δημοπρατηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
Μουσικά θέματα γραμμένα για τη φύση και το περιβάλλον θα ακούγονται στις δραστηριότητες του τριημέρου υπό την επιμέλεια της κ. Μάρης Παπαποστόλου.

Χορηγοί: ΥΠΑΑΤ, ΕΝ.ΔΗ.ΚΑ.
ΚΤΗΜΑ ΦΙΛΙΑΣ για την προσφορά κρασιού στο Συμπόσιο