“Η Μύρτις εμπνέει…” στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

05/02/2014
image_print

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7/2 και ώρα 8 μ.μ. η έκθεση έργων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που εμπεύστηκαν από το σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα και παραχώρησαν τις δημιουργίες τους για να υποστηρίξουν την έρευνα

????????Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) εγκαινιάζει την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, στις 8μ.μ. μία καινούρια έκθεση με τον τίτλο “Η Μύρτις εμπνέει….”.

Πρόκειται για ένα συλλογικό εικαστικό σχόλιο που πλαισιώνει την αντίστοιχη έκθεση “Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν” που μπορούμε να δούμε αυτή την περίοδο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας.

Σχεδόν σαράντα σύγχρονοι έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν σε σχετική έκκληση του επ. καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, η ερευνητική ομάδα του οποίου διεξήγαγε τις πολύτιμες έρευνες που φώτισαν κρίσιμες πτυχές της ιστορίας και επέτρεψαν την ανάπλαση του προσώπου της μικρής Μύρτιδος με την απροσδόκητη ιστορία: η εντεκάχρονη Αθηναία πέθανε κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, θάφτηκε σε έναν ομαδικό τάφο 150 ανθρώπων και σχεδόν 2500 χρόνια αργότερα -μετά τον αρχαιολογικό εντοπισμό και την εργαστηριακή ανάπλαση του προσώπου της- ξαναζωντανεύει· γίνεται φίλη και συνεργάτιδα του ΟΗΕ, μέσω του οποίου στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς τους ηγέτες της ανθρωπότητας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να σώσουν τα παιδιά από ασθένειες, όπως αυτή που σκότωσε και την ίδια πριν από πολλά χρόνια.

‘’Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως εσείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, δεν έχετε καμία δικαιολογία’’ λέει…

????????Η Μύρτις ενέπνευσε πολλούς σύγχρονους εικαστικούς δημιουργούς. Κάποιοι, επηρεασμένοι από το συγκεκριμένο αρχαιολογικό εύρημα, δημιούργησαν τα δικά τους έργα. Άλλοι επέλεξαν προϋπάρχοντα έργα τους που σχετίζονται με τους συμβολισμούς του θέματος. Όλοι τους τέλος παραχώρησαν τις δημιουργίες τους με σκοπό να υποστηρίξουν την ερευνητική εργασία για την ανάπλαση του αρχαίου DNA. Δημιουργήθηκε έτσι μια εικαστική συλλογή, από την οποία γεννήθηκε η έκθεση που -μετά από πολλούς σταθμούς- παρουσιάζεται τώρα και στην πόλη μας. Τα έργα αυτά κάποια στιγμή στο μέλλον θα δημοπρατηθούν και τα έσοδα θα αποδοθούν για την προώθηση του παραπάνω ερευνητικού έργου και μάλιστα για την ανάπλαση δύο ακόμη ατόμων, της Αυγής (από το σπήλαιο της Θεόπετρας και το 7000 π.Χ.) και της Ηδύλης (από τις Φερρές του 5ου αιώνα π.Χ.).

Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Όλγα – Μαρία Αγγελίδου, Πασχάλης Αγγελίδης, Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, Φανή Αϊνανζή, Βασίλης Αποστόλου, Νίνα Ασπέτα – Zωγραφίνα, Κατερίνα Βάγια, Στέλλα Βαμβακάρη, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Άννα Γρηγόρα, Μάνος Γρηγοριάδης, Ερμιόνη Δελή, Αριστοτέλης Δημητρίου, Ελένη Δραγάτη – Τζουγανάτου, Μαρίνα Καλοπαστά, Κατερίνα Κασσίνα, Απόστολος Κούστας, Μιχάλης Μαδένης, Πένη Μαναβή, Όλγα Μαράκου, Kατερίνα Mαρούδα, Ιβάν Μαστερόπουλος, Γιάννης Μητράκας, Νικολέτα Μοτζούκη, Ειρήνη Μπαδόλα, Δημήτρης Μυταράς, Χάρης Ξένος, Δημήτρης Παπαγρηγοράκης, Εμμανουέλα Πλατανιώτη, Ιωάννης Σερέτης, Ευανθία Σούτογλου, Αθανάσιος Σπηλιόπουλος, Κώστας Ι. Σπυριούνης, Μελίνα Σταυρίδου, Γιάννης Σταύρου, Γεράσιμος Στέρης, Βασιλική Συμεωνίδη, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Λίνα Τσίλαγα, Νίκος Φόρτωμας, Ιωάννα Φραγκούλη, Lisette Tardy, σπουδαστές του Ι.Ε.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, αλλά και μαθητές του Τοσίτσειου Δημοτικού Σχολείου.

Στα εγκαίνια θα παραστεί και θα προλογίσει την έκθεση ο κύριος Μανώλης Παπαγρηγοράκης, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 28η Φεβρουαρίου 2014.

Οι ώρες λειτουργίας είναι:

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη:                      9π.μ. – 1μ.μ. και 5μ.μ. – 8μ.μ.
Τετάρτη:                  9π.μ. – 1μ.μ.
Πέμπτη:                  9π.μ. – 1μ.μ.
Παρασκευή:            9π.μ. – 1μ.μ. και 5μ.μ. – 8μ.μ.
Σάββατο:                9.30π.μ. -1.30μ.μ.