Η εθελοντική αιμοδοσία σώζει ζωές

15/09/2016
image_print

Η Καρδίτσα υποδέχθηκε τη “Φλόγα της Αγάπης” της 14ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων και φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών

Το αίμα σώζει ζωές, το αίμα σώζει ζωές …” βροντοφώναξαν εθελοντές αιμοδότες και μαθητές σχολείων της πόλης που συμμετείχαν στην 14η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων και φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών, συνοδεύοντας τη “Φλόγα της Αγάπης” και τους λαμπαδηδρόμους της από τα γραφεία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καρδίτσας ως την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Εκεί την υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των τοπικών αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου, ενώ υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου έγινε η αφή του ειδικού βωμού στην εξέδρα που είχε στηθεί γι' αυτό το σκοπό.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο π. Παν. Καλλιώρας μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Τιμόθεου και εξαίροντας την πράξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απασχόλησης & Εμπορίου κ.Ορ. Ψαχούλας υπογράμμισε οτι η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τέτοιες προσπάθειες που αναδεικνύουν την αξία του εθελοντισμού και ιδιαίτερα της εθελοντικής αιμοδοσίας που είναι προσφορά ζωής προς τον συνάνθρωπο.

Την αξία του εθελοντισμού και ειδικότερα της εθελοντικής προσφοράς αίματος που είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σε έναν άλλο συνάνθρωπο, εξήρε στον χαιρετισμό του και ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Ψημμένος καλώντας όλους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Ο Πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Β. Βαρελάς χαρακτήρισε την εθελοντική αιμοδοσίας ύψιστη προσφορά προς τον συνάνθρωπο υπογραμμίζοντας οτι “το αίμα δεν κατασκευάζεται, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται, παρά μόνο χαρίζεται”.

Η γιατρός Επιμελήτρια Α' του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Ευαγ. Παπαδημητρίου τόνισε μεταξύ άλλων οτι η Λαμπαδηδρομία αποτελεί έναν αποδοτικό τρόπο ενίσχυσης της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας και προσέλκυσης νέων αιμοδοτών εκφράζοντας την ελπίδα σταδιακά η χώρα μας να καταστεί αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Ειδικότερα για το νομό μας η κ. Παπαδημητρίου τόνισε οτι οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα φτάνουν τις 6.500 μονάδες κι ο αριθμός των αιμοληψιών που γίνονται στη Μονάδα του Νοσοκομείου ανέρχεται σε 5.500 κάτι που σημαίνει οτι καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών.

Τη χαρά και την ικανοποίησή του για την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση των φορεών και των πολιτών της Καρδίτσας στην προσπάθεια της ΠΟΣΕΑ να διαδώσει το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας εξέφρασε και ο εντεταλμένος εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας για την Λαμπαδηδρομία στη Θεσσαλία κ. Απ. Πανταζώνας .

Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καρδίτσας κ. Δημ. Καβάλας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη να αποκτήσει ο νομός μας κινητή μονάδα αιμοδοσίας καθώς και την σημασία της ενημερωσης και της ευαισθητοποίησης των μαθητών των σχολείων.

Να σημειωθεί οτι από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι στο χώρο της Κεντρικής Πλατείας είχε σταθμεύσει κινητή μονάδα αιμοληψίας, όπου πολλοί συμπολίτες έδωσαν αίμα.

Ο Δήμος Καρδίτσας ευχαριστεί όλους τους φορείς που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της 14ης Λαμπαδηδρομίας, οι οποίοι είναι: