24/12/2018

Η εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Γούλα για τον απολογισμό – ισολογισμό 2017 του Δήμου Καρδίτσας

image_print

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καρδίτσας κ. Γ. Γούλας στη συζήτηση του απολογισμού- ισολογισμού 2017 που έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20/12 τόνισε τα εξής:

Συζητάμε σήμερα τον απολογισμό του 2017, του Δήμου μας που αποτυπώνει τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόσαμε, ως Δημοτική Αρχή.
Ο Απολογισμός είναι από τις κορυφαίες διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου για αυτό ο νομοθέτης προβλέπει να γίνεται σε μοναδική για το σκοπό αυτό συνεδρίαση, όπου και επικυρώνεται με την ψήφιση του.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Οι πολίτες της Καρδίτσας με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και ο Δήμαρχος μου ανέθεσε την πολιτική ευθύνη σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα όπως είναι τα οικονομικά του Δήμου.

Το 2015 ως Δημοτική Αρχή ενημερωθήκαμε για τα μεγέθη την πραγματική εικόνα των οικονομικών του Δήμου μας,και διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής.

Στρατηγικά , προέκυψαν δύο στόχοι.
Ο πρώτος ήταν να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, πάντα με την νομιμότητα και τη διαφάνεια, και να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου.
Ο δεύτερος ήταν να εξοικονομήσουμε ή να αυξήσουμε τους πόρους για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων.

Σαν Δημοτική αρχή θέσαμε ως προτεραιότητα την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου έτσι ώστε στο τέλος της θητείας μας να παρουσιάσουμε ένα δήμο, νοικοκυρεμένο γνωρίζοντας ακριβώς πόσα είναι αυτά που μας οφείλουν και πόσα είναι αυτά που εμείς οφείλουμε. Και ξεκινήσαμε ακριβώς από αυτό. Πόσα τελικά μας οφείλουν.

Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην οργάνωση, για να κάνουμε το Δήμο μας ισχυρό και οικονομικά ανεξάρτητο.
Το 2015 και το 2016, έγινε, προσπάθεια εξυγίανσης και σταθεροποίησης των οικονομικών του Δήμου Καρδίτσας. Οφείλω να αναγνωρίσω τις προσπάθειες από την Αντιδήμαρχο κ. Σωτηρία Μπακαλάκου για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα
Είμαστε σήμερα εδώ για να τεκμηριώσουμε όλα αυτά μέσω των αριθμών μέσω των οικονομικών αποτελεσμάτων και των οικονομικών μεγεθών.
Οι προσπάθειες μας στον συνεχή έλεγχο τόσο των εσόδων όσο και των εξόδων, και η αξιοποίηση τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γιατί σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Δήμος Καρδίτσας είναι από τους λίγους δήμους σε όλη την Ελλάδα που μπορεί και εκτελεί έργα με ίδιους πόρους.
Θέλουμε ο δημότης να γνωρίζει που πάει το κάθε ευρώ που πληρώνει μέσα από διαφανείς διαδικασίες και να έχει τη δυνατότητα να μας ασκήσει, γόνιμη κριτική αλλά και να υποβάλλει τις δικές του προτάσεις.

Έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η οποιαδήποτε διαδικασία να γίνεται με διαφανή τρόπο:
και να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.
Σύμφωνα με τους οικονομικούς πίνακες ο απολογισμός του Δήμου Καρδίτσας έχει ως εξής :
Τακτικά & έκτακτα έσοδα

βεβαιωθέντα 45.726.111,69

εισπραχθέντα 35.945.274,33

Υπόλοιπο για είσπραξη 9.780.837,36
Ενέργειες που έγιναν για τα έσοδα μέσα στο 2017:
● Προχωρήσαμε στη μηχανογράφηση του συνόλου των εσόδων & εξόδων του Δήμου.
● Έγινε διασταύρωση για την σωστή απόδοση του τέλους Παρεπιδημούντων και εκδιδομένων λογαριασμών και βεβαιώθηκαν οι αποκλίσεις που προέκυψαν από τον έλεγχο.
● Συγκεντρώθηκαν οι εκκρεμότητες παρελθόντων ετών και η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε στην βεβαίωση και είσπραξη τους.
● Ασχοληθήκαμε πραγματικά και ουσιαστικά με την ακίνητη περιουσία του Δήμου και την σωστή αξιοποίηση της.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, τα στοιχεία και οι αριθμοί δείχνουν την πραγματική εικόνα.
Από την αρχή της θητείας μας ζήσαμε και ζούμε καθημερινά σχεδόν το φαινόμενο των δικαστικών αγωγών και κατασχετηρίων που έρχονται από το παρελθόν και παραπέμπουν στα έργα και τις ημέρες του χθες.

Οι πληρωμές των τιμολογίων του έτους όλες οι προμήθειες του Δήμου έχουν τακτοποιηθεί. Τα εντάλματα που δεν θεωρήθηκαν από τον επίτροπό είναι ελάχιστα, αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση δαπάνης ακολουθείται η νόμιμη οδό.
Η βελτίωση της θέσης του Δήμου χρόνο με το χρόνο είναι ορατή.
Πέρα από τα στοιχεία του απολογισμού του 2017, επισημαίνω και την πολύ καλή εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2018.
Να υπενθυμίσω ότι η προσπάθεια ανάταξης και εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου Καρδίτσας έγινε σε μια περίοδο που υπήρξε επιβολή της τραπεζικής αργίας και τα capital control.
Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Καρδίτσας είναι πλεονασματικός, και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία οφείλεται στην υλοποίηση για πρώτη φορά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τα οικονομικά του Δήμου, στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, στην επίτευξη των στόχων αλλά και στην συνειδητοποίηση των πολιτών.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι.
Όλα αυτά τα στοιχεία , δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Είναι μια κορυφαία καινοτομία και πράξη διαφάνειας της δημοτικής αρχής που θα έχει και συνέχεια.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Η Καρδίτσα προχωρά μπροστά.
Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, παρά την αρνητική συγκυρία.
Ο Δήμος Καρδίτσας βάζει στόχους και τους πετυχαίνει.
Η εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου, μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε έργα με ίδιους πόρους, έργα που βελτιώνουν την εικόνα της Καρδίτσας μας για την καθημερινότητα των πολιτών.
Μας έδωσε επίσης τη δυνατότητα να αισθανθούμε ασφαλείς για τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου Καρδίτσας, να μην κινδυνεύουμε να τεθούμε σε επιτήρηση. Όλα αυτά έγιναν με σχέδιο. Με δουλειά. Με διαρκή παρακολούθηση. Με νοικοκυριό. Με μια λέξη που πάντα πρέπει να θυμούνται όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα: Με ευθύνη. Σε αυτό το δρόμο, το δρόμο της ευθύνης θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε.