Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας υποδέχεται το Αϊβαλί του Soloup

27/09/2016
image_print

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) υποδέχεται το Αϊβαλί του Soloup· την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016, στις 8 μ.μ. παρουσιάζει το ομώνυμο graphic novel και την έκθεση του εικονογραφικού του υλικού.

Το Αϊβαλί αποτελεί μία περιήγηση στον τόπο και στην ιστορία της ομώνυμης πόλης των μικρασιατικών παραλίων. Είναι ένα αφηγηματικό παζλ για μία τραγική πτυχή της σύγχρονης ιστορίας και το τραύμα της προσφυγιάς· συνδυάζει αφηγήσεις πολύ γνωστών αϊβαλιωτών συγγραφέων (Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη, Αγάπης Βενέζη – Μολυβιάτη και Αχμέτ Γιορουλμάζ), διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων του συγγραφέα, σελίδες από την επίσημη εθνική και διεθνή ιστορία, μνήμες και σκέψεις προσφύγων 1ης, 2ης και 3ης γενιάς προερχόμενων και από τους 2 γειτονικούς λαούς κι όλα αυτά ενταγμένα μέσα σε ένα comic, όπου η εικονογράφηση αποτελεί την προσωπική πρόσληψη και σχολιασμό του Soloup.

Η έκδοση του βιβλίου συνοδεύεται από μία ενδιαφέρουσα έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται σχέδια και προσχέδια πρωτότυπα, αλλά και σε εκτυπώσεις, καθώς επίσης και πλούσιο τεκμηριωτικό υλικό: φωτογραφίες, carts postal, γκραβούρες, έγγραφα κ.ά. – καρπός όλα τους της επίμονης έρευνας του καλλιτέχνη.

Το Αϊβαλί έχει ήδη ταξιδέψει σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας (Μουσείο Μπενάκη, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Χανιά, Βόλο, Λάρισα, Πάτρα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Σητεία, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη…) και στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και Τουρκία). Παρουσιάστηκε σε διεθνή φεστιβάλ και απέσπασε από την Ακαδημία των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς το βραβείο καλύτερου κόμικ και καλύτερου σεναρίου για το 2015. 

Είναι ένα σημείο σύγκλησης των κόμικς, της ιστορίας, των βιωματικών αναφορών ανθρώπων καταγόμενων από τα μικρασιατικά παράλια, των περιηγήσεων και της λογοτεχνίας που στις μέρες μας αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη φόρτιση μέσα στις συνθήκες έξαρσης του προσφυγικού ζητήματος.

Ο Soloup (γεν. 1966) έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αθήνα) και είναι διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Μυτιλήνη). Έχει δημοσιεύσει κόμικς, comic strip και γελοιογραφίες σε αρκετά περιοδικά και εφημερίδες (ενδεικτικά: Βαβέλ, Γαλέρα, Βήμα της Κυριακής, Goal news, 6 μέρες, Σχεδία κ.ά.) και από το 2005 εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα το Ποντίκι. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 13 προσωπικά άλμπουμ και έχει επίσης εικονογραφήσει αρκετά εκπαιδευτικά, παιδικά και λογοτεχνικά βιβλία. Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ελληνικά comics Αντανακλάσεις ιδεών στις σελίδες των κόμικς· το βιβλίο αυτό αποτελεί καρπό της πολύχρονης επιστημονικής έρευνάς του για τα σύγχρονα ελληνικά κόμικς. Το Αϊβαλί είναι το πρώτο του μεγάλο graphic novel.

 

Στην παρουσίαση του βιβλίου θα βρίσκεται και ο συγγραφέας που θα συζητήσει και θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση.

Για ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη (τηλ.: 2441.0.79119 & 2441.0.79937 και email: pinakothiki@dimosKarditsas.gov.gr)

 

εγκαίνια: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, 8:00 μ.μ.

διάρκεια: 30. 9  27. 10. 2016

ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9π.μ. – 1μ.μ. & 6μ.μ. – 9μ.μ.

   Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8π.μ. – 2μ.μ.

   Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

———————————————————————————————————————————–

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Δ.Ο.Π.Α.Κ.)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

διεύθυνση αλληλογραφίας: τ.θ.: 60

διεύθυνση πινακοθήκης: Β. Τζέλλα και Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα

τηλ.: 2441.0.79119 & 2441.0.79937

email: pinakothiki@dimosKarditsas.gov.gr

πληροφορίες: Μαρία Γιαννέλου