04/02/2021
image_print

Καταθέτει σχετική πρόταση στο «Αντώνης Τρίτσης» – Β. Τσιάκος: Στόχος μας η συνολική ανάπλαση που θα αλλάξει την όψη όλης της νότιας πλευράς της πόλης

Ένα μεγάλο που έργο που θα αλλάξει όλη τη νότια πλευρά της πόλης  προωθεί η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας. Ειδικότερα στην προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα έρθει προς συζήτηση και σχετική έγκριση, η εισήγηση που ετοίμασε η Δ/νση Προγραμματισμού σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Καρδίτσας για την  υποβολή πρότασης στο «Αντώνης Τρίτσης» η οποία θα αφορά διαμόρφωση σε πάρκο του χώρου του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη.

Η πρόταση περιλαμβάνει δυο υποέργα. Το πρώτο σχετίζεται με τη εκπόνηση της μελέτης και τη χρηματοδότηση της και το δεύτερο αφορά την κατασκευή του έργου.

«Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα υποβάλλουμε στο «Τρίτσης» και θέλω να πιστεύω ότι θα εγκριθεί. Σε κάθε περίπτωση θα αναζητήσουμε κάθε δυνατότητα που θα μας δοθεί ώστε να προχωρήσει αυτό το τόσο μεγάλο έργο. Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα αλλάξει όλη τη νότια πλευρά της πόλης. Μάλιστα θα έρθει να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ολοκλήρωση του νότιου περιφερειακού και την ανάπλαση του Παλέρμου που προωθούμε άμεσα» δηλώνει ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος.

Στοιχεία της πρότασης

 Η υλοποίηση της πράξης «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΛΟΥΜΑΚΗ», αφορά στην αξιοποίηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη, συνολικού εμβαδού 55.518 τ.μ., που βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο της πόλης και έχει ένα δυναμικό ανάπτυξης με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Η αξιοποίησή του θα δημιουργήσει ένα νέο πόλο έλξης για τους κατοίκους και θα δώσει χώρο σε νέες δραστηριότητες και εμπειρίες που θα διαμορφώσουν τη μετέπειτα εικόνα της πόλης.

Η έκταση βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης. Συνορεύει νότια με την περιφερειακή οδό και με το συγκρότημα των λαϊκών πολυκατοικιών, ανατολικά με μια από τις κύριες αρτηρίες της πόλης, την οδό Κουμουνδούρου (Χαριλάου Φλωράκη), η οποία αποτελεί έξοδο της πόλης προς την περιοχή του Σμοκόβου, βόρεια με το υπό ανέγερση Διοικητήριο των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και την οδό Δημοκρίτου και δυτικά με το συγκρότημα των λαϊκών πολυκατοικιών και την οδό Σαμαροπούλου. Επίσης, βρίσκεται κοντά στο πάρκο Παλέρμο και στο Σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Η περιοχή γύρω από το οικόπεδο έχει κύρια χρήση κατοικίας, κυρίως με τριώροφες οικοδομές.

Το οικόπεδο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Καρδίτσας από το Ταμείο Εθνικής άμυνας. Περιλαμβάνει τα κτίσματα Κτίριο Α, Κτίριο Β, Κτίριο Γ, Κτίριο Δ, Κτίριο Ε καθώς και κάποια ερειπωμένα μικρά κτίσματα που θα κατεδαφιστούν. Η προηγούμενη χρήση των κτηρίων ήταν στρατόπεδο, μαγειρείο, γραφεία και αποθήκες πυρομαχικών του στρατού. Επίσης στο βορειοδυτικό άκρο του οικοπέδου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη του Δήμου Καρδίτσας και στο δυτικό άκρο του οικοπέδου υπάρχει παιδική χαρά εμβαδού 902τ.μ.. Ο περιβάλλων χώρος των κτιρίων είναι ελεύθερος και αραιοφυτεμένος και σε ένα τμήμα του έχει γίνει οργανωμένη δενδροφύτευση. Στο εσωτερικό του οικοπέδου δημιουργείται μια φυσική διαίρεση λόγω της διέλευσης ενός παλιού «αύλακα». Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 55.518 τ.μ.

Εικόνα 1: Υφιστάμενες κτίρια και χρήσεις του οικοπέδου

Το αντικείμενο της πράξης διακρίνεται σε ακόλουθα δύο υποέργα :

 

Υποέργο 1 Σύνταξη Μελετών του Περιβάλλοντος Χώρου και των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου Λουμάκη
Υποέργο 2 Κατασκευαστικό Έργο Ανάπλασης Περιβάλλοντος Χώρου και των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου Λουμάκη

Υποέργο 1

Το πρώτο υποέργο αφορά στην σύνταξη μελετών ωρίμανσης (οριστικές και μελέτες εφαρμογής) για τον περιβάλλοντα χώρο και τα υφιστάμενα κτίρια, τα οποία θα διατηρηθούν και θα αξιοποιηθούν με νέες χρήσεις εντός της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη.

Από τα υφιστάμενα κτίρια, θα κατεδαφιστούν τα Δ, Ε και θα αξιοποιηθούν τα Κτίρια Α, Β και Γ με συνολικό εμβαδό επανάχρησης υφιστάμενων κτιρίων 693,17 τ.μ.

Ο Δήμος Καρδίτσας, έχοντας ως στόχο την οπτική και χρηστική αναβάθμιση της περιοχής και του αστικού τοπίου, από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, λειτουργική, τεχνική και περιβαλλοντική, προκήρυξε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών.

Οι μελετητές της παρούσας πράξης οφείλουν να ακολουθήσουν την μελετητική κατεύθυνση του 1ου Βραβείου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Δύναται να ληφθούν υπόψη ύστερα από έγγραφη τεκμηρίωση των μελετητών, προτάσεις παρεμβάσεων ανάπλασης και των υπολοίπων δύο (2) Βραβείων καθώς και των τριών (3) προτάσεων εξαγοράς, πάντα με την σύμφωνη γνώμη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας.

Κατά την μελέτη ανάπλασης της πράξης θα δοθεί έμφαση :