Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων και η υγιεινή διατροφή, στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας

12/07/2019
image_print

Τις διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων είχαν τη χαρά να γνωρίσουν τα παιδιά τριών παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, την Πέμπτη 11 Ιουλίου και να μιλήσουν για τις δικές τους διατροφικές προτιμήσεις, τα αγαπημένα τους φαγητά και φυσικά να μάθουν κάποια πράγματα για την υγιεινή διατροφή, στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, με τίτλο «Δράσεις και… αποδράσεις, για ήσυχα και … ανήσυχα παιδιά».

Η διατροφή ήταν το θέμα μας στην Παιδική Βιβλιοθήκη της συνοικίοας “Λάκας Μαντζάρα”. Τα παιδιά έμαθαν την πυραμίδα των τροφών, τι πρέπει να τρώνε,ποιες ώρες,με ποια συχνότητα μαζί με την διατροφολόγο Βάλια Δεληγιάννη. Ζωγραφίσαμε την δική μας “διατροφούλα”με τροφές από την πυραμίδα και το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής. Τέλος, παίξαμε το “φιδάκι της διατροφής”, το παιχνίδι της υγιεινής διατροφής.

Ο θεός του κρασιού και του αμπελιού, Διόνυσος πέρασε σήμερα από την Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιοκκλησίου με τους πιστούς ακόλουθους, την εύθυμη παρέα από τις Μαινάδες, τους Σατύρους τα πνεύματα του δάσους, χορεύοντας με εκστατική μανία και παρέσυρε και τους πιστούς φίλους της βιβλιοθήκης σε ξέφτρενο χορό. Η ιστορία του κρασιού αρχίζει πριν 7000 χρόνια και από τότε συνδέθηκε με μυστηριακά έθιμα και τελετές και δημιούργησε μια κουλτούρα γιορτής σε μας τους Ελληνες. Το σταφύλι και το κρασί, το σιτάρι και το ψωμί, η ελιά και το λάδι αποτελούν τρεις ιερες τροφές στον τόπο μας.Το αμπέλι βέβαια δεν έθρεψε το λαό σε δύσκολες ιστορικές περιόδους, δεν χόρτασε παιδιά, όμως ρίζωσε στη ζωή μας από παράδοση, από κουλτούρα, από ανάγκη ή μεράκι.

Τι έτωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες;Ψάρι ή κρέας;Πώς κάθονταν στο τραπέζι;Τι έτρωγαν τα παιδιά για πρωινό;Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Νικολάου” τα παιδιά έμαθαν για τις διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων. Μιλήσαμε για την πυραμίδα της διατροφής και είδαμε τις 8 μεγάλες κατηγορίες τροφών. Τα παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις παιχνιδιών σχετικά με το που ανήκουν κάποια τρόφιμα και στο τέλος έβγαλαν τα μπολάκια τους με δημητριακά, τα κουλούρια, τα κέικ, τα ροφήματά τους, τα παστέλια και τα σουσαμοπιτάκια που τους κεράσαμε, κάναμε όλοι μαζί ένα πλούσιο και σχετικά…..υγιεινό πρωινό…

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, ολοκληρώνεται και ο κύκλος της διατροφής στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και πιο συγκεκριμένα:

Στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίας Παρασκευής» και «Παυσιλύπου» – Διατροφή και υγεία. Τα παιδιά μαθαίνουν για τις κατηγορίες των τροφών, ποιες πάνε μαζί και ποιες όχι, τι πρέπει να τρώνε, ποιες ώρες με ποια συχνότητα. Πως έτρωγαν αντίστοιχα και τι τα παιδιά της Αρχαίας Ελλάδας; και φέρνουν στη βιβλιοθήκη το πρωινό τους!!!

Η διατροφή άλλοτε και τώρα…

και Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» – Καρποί της Ελληνικής γης (Ελιά, Σταφύλι)

Τα τρία βασικά προϊόντα της Ελληνικής γης. Μύθοι και πραγματικότητες γύρω από αυτά. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα τρία βασικά προϊόντα της Ελληνικής γης και το ρόλο τους από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!