Η Αρχαία Ελλάδα μέσα από τα κυκλαδικά ειδώλια και τα βασικά συναισθήματα!!!

02/07/2019
image_print

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, σε τρεις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η 2η εβδομάδα των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» τα παιδιά γνώρισαν τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Διαβάσαμε το βιβλίο “Άνθρωπος η Βιολί” της Μαρίνας Πλάτη και της Ελένης Μάρκου και μάθαμε για τα ειδώλια και τα μέταλλα που υπάρχουν στην μουσειοσκευή.

Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε σελιδοδείκτες – ειδώλια, βάφοντας με χρωματιστές κιμωλίες….Και τέλος πλάσαμε με πλαστελίνη διαφορά ειδώλια..

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», ένας μικρός πελεκάνος, ο Νικηφόρος, ήρωας του βιβλίου της Ελένης Γερουλάνου «Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα: με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια» από τις εκδόσεις «Πατάκη», επισκέφτηκε το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης και γνώρισε μέσα από τα εκθέματά του και την εξαιρετική εικαστική παρέμβαση του Αρχιτέκτονα και Ζωγράφου Φίλιππου Φωτιάδη μερικά από τα πιο έντονα συναισθήματα των ανθρώπων και περισσότερο των μικρών παιδιών.

Τα παιδιά αφού μαγεύτηκαν από τα μοναδικής ομορφιάς ειδώλια, με έξυπνους τρόπους έφτιαξαν πίνακες ζωγραφικής με βάση τα κυκλαδικά ειδώλια και έβαλαν τη δική του μοντέρνα πινελιά πάνω σ’ αυτά. Έπειτα με αφορμή το πολύ ωραία ο βιβλίο της Σοφίας Γιαλουράκη «Τα Κυκλαδικά ειδώλια ζωντανεύουν» απ’ τις εκδόσεις Νέοι Ακρίτες, έπαιξαν αστεία παιχνίδια κίνηση και έκφρασης!!!

Κάποιες γνωστές και άγνωστες πτυχές της καθημερινής ζωής της αρχαίας Αθήνας, δραστηριότητες οικογένειας, θρησκευτικές, κοινωνικές όπως ο γάμος και η σημασία του, η ανατροφή και μόρφωση των παιδιών, οι δουλειές του σπιτιού, τα συμπόσια γνωρίσαμε σήμερα στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου».

Μέσα από το βιβλίο του Θανάση Κωστάκη “Ματιές στη ζωή των Αρχαίων” κατανοήσαμε το θαύμα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Αρκετές σύγχρονες εικόνες της ζωής μας σχετίζονται άμεσα με τις αντίστοιχες της Αρχαίας Ελλάδας.

Τη Τρίτη 2 Ιουλίου η δράση μεταφέρεται σε άλλες 3 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα:

στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» – «Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα». Μιλάμε για την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών στο σχολείο, τα ωδεία, τα γυμναστήρια. Πως παντρεύονταν, πως γεννιόταν τα παιδιά, πως μεγάλωναν. Κλπ.

στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» Κυκλαδικά ειδώλια – Κυκλαδικός Πολιτισμός. Μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό από το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης. Περιλαμβάνει οπτικοαουστικό και έντυπο υλικό, καθώς και αντίγραφα των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της Κυκλαδικής Συλλογής του Μουσείου, μαρμάρινα αγγεία και ειδώλια.

Με αυτή τη μουσειοσκευή τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή στα νησιά των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν, δηλαδή στην προϊστορία. Τι ήταν ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, η καθημερινή ζωή των κατοίκων, οι ασχολίες τους, πώς έφτιαχναν τα σκεύη τους, τι είναι τα κυκλαδικά ειδώλια.

και στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου»: Ο Νικηφόρος μαθαίνει τα συναισθήματα μέσα από τα Κυκλαδικά ειδώλια. Μέσα από ένα πρωτότυπο πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης και το πολύ όμορφο βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου, τα παιδιά βγάζουν τα συναισθήματά τους σε ομοιώματα Κυκλαδικών ειδωλίων.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!