25/08/2017

Η Χιονάτη, ζωγραφίζει με κουκίδες, τα σημεία του Ορίζοντα, στην 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017

image_print

Με άλλες τρεις όμορφες δράσεις συνεχίστηκε, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, που υλοποιείτε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», τα παιδιά έμαθαν για τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, το Βορρά, το Νότο, την Ανατολή και τη Δύση.

Μέσα από τα βιβλία «Εξερευνητές του Αρχαίου κόσμου» και «Εξερευνητές του κόσμου, από τις εκδόσεις «Μοντέρνοι Καιροί», αλλά και από το υπέροχο βιβλίο του Robert L. Stevenson «Το νησί των θησαυρών», από τις εκδόσεις Ερευνητές, έμαθαν πως ταξίδευαν οι πρώτοι θαλασσοπόροι και έμποροι και ποια ήταν τα μέσα που τους βοηθούσαν στον προσανατολισμό τους.

Φτιάξαμε μια πυξίδα με φελλό, βελόνα και λίγο νερό σ’ ένα κουπάκι παγωτού και μετά με τις κανονικές πυξίδες της βιβλιοθήκης δωρεά από το Future Library, παίξαμε ένα παιχνίδι χαμένου θησαυρού και προσανατολισμού, με πολλές εκπλήξεις και απρόοπτα που ενθουσίασε τα παιδιά!!!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα», τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα διαφορετικό τρόπο αφήγησης του παραμυθιού, με σημεία και σύμβολα, με τον τρόπο της εικαστικού Warja Lavater. Ξεκινώντας την αφήγηση του παραμυθιού και στη συνέχεια προβάλλοντας εικόνες, με χρωματιστά σχέδια και σημεία, αφήνοντας έτσι τα παιδιά να σκεφτούν ποιο σημείο της ιστορίας αφηγείται η εικόνα. 

Στο τέλος, τα παιδιά σχεδίασαν μόνα τους πάνω σε μεγάλο χαρτί το παραμύθι σύμφωνα με τα αντίστοιχα σημεία. Πλήθος χρωμάτων και συμβόλων κυριάρχησαν στην Βιβλιοθήκη.!!!

Το κίνημα του Πουαντιγισμού και την τεχνική με κουκίδες του Γάλλου ζωγράφου Ζώρζ Σερά γνώρισαν τα παιδιά στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου».

Ο Σερά πίστευε πως τα ζεστά χρώματα εκφράζουν θετικά συναισθήματα, ενώ τα ψυχρά χρώματα τα αρνητικά, τα παιδιά βέβαια έβγαλαν τα δικά τους δημιουργικά ένστικτα κι έφτιαξαν αριστουργήματα!!!

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου, ολοκληρώνεται η 1η εβδομάδα του 2ου κύκλου της Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, με όμορφες δράσεις στις παρακάτω βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής», η Χιονάτη και τα σημεία. Αφήγηση της ιστορίας με τον τρόπο της εικαστικού Warja Lawater.

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού», από σημείο σε σημείο.

Ενώνουμε σημεία στο χώρο και φτιάχνουμε μικρές και μεγάλες τρισδιάστατες κατασκευές!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», Οι φάροι σημεία στη θάλασσα. Οι φάροι αφηγούνται ιστορίες τρικυμίας, καταιγίδων, ναυαγίων. Φτιάχνουμε έναν όμορφο φάρο και γράφουμε ποιήματα με αφορμή τις ιστορίες της θάλασσας που θ’ ακούσουμε!!!

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!


xionati xionati-01 xionati-02