Graphic Novel: ιστορίες και κώδικες

03/09/2023
image_print

«Graphic Novel: ιστορίες και κώδικες»

Ωραία graphic Novels δημιούργησαν τα παιδιά στις  Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ (Σελίδα στο Facebook: ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής, ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ).

Με αφορμή τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή «Ο θησαυρός της Βαγίας», από τις εκδόσεις Πατάκη και της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», από τις εκδόσεις Κέδρος, τα παιδιά ήρθαν κοντά σε μια μορφή τέχνης, που είναι πολύ κοντά στα comics, τα graphic novels.

Τα εμβληματικά αυτά μυθιστορήματα των δύο μεγάλων συγγραφέων (στις οποίες είναι αφιερωμένη ολόκληρη η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία), που με δική τους έγκριση, επανα-δημιουργήθηκαν ως graphic novels από τον ταλαντούχο δημιουργό κόμικ Κανέλλο Μπίτσικα (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Kanellos COB), το πρώτο, εκδόσεις Πατάκη και από τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση και τον κομίστας Δημήτρη Μαστώρο, το δεύτερο, εκδόσεις Μεταίχμιο, σεβόμενοι την ατμόσφαιρα και το πνεύμα των πρωτότυπων βιβλίων. Δύο graphic novels – φόρος τιμής από τους δημιουργούς νεότερων γενιών στα αγαπημένα κλασικά βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Επίσης είδαμε κι άλλα βιβλία που έγιναν κόμικς, όπως «το νησί των θησαυρών» του Robert Louis Stevenson, από τους David Chaouvel & Fred Simon, από τις εκδόσεις Πατάκη, αλλά και ορισμένα από τα κλασσικά εικονογραφημένα των εκδόσεων «Πεχλιβανίδη», που ήταν μία από τις πρώτες απόπειρες μεταφοράς βιβλίων σε graphic novels.

Έτσι τα παιδιά διάλεξαν αγαπημένα τους βιβλία και προσπάθησαν με ασπρόμαυρες, αλλά και πολύχρωμες εικόνες, με λίγα ή χωρίς λόγια να τα μετατρέψουν σε graphic novel. Οι δημιουργίες τους, αλλά κυρίως το κέφι και η διάθεσή τους να φτιάξουν κάτι διαφορετικό, πραγματικά μας εξέπληξαν και φυσικά μας χαροποίησαν αφάνταστα. Η ένατη τέχνη στα καλύτερά της!!!

Δευτέρα και Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η τελευταία δράση της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2023 και μετά θα ακολουθήσουν οι τελετές λήξης, σε όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες που συμμετείχαν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία. Τίτλος αυτής της τελευταίας δράσης «Έχω Δικαίωμα!». Ποιο δικαίωμά σου θα αγωνιζόσουν να υπερασπιστείς και μάλιστα δημόσια; Σε αυτό το εργαστήρι, παιδιά και έφηβοι εμπνέονται από τη ζωή και το έργο της Άλκης και της Ζωρζ, μαθαίνουν για την αξία της κοινωνικής δράσης και συμμετέχουν σε ένα debate μέσα στη βιβλιοθήκη για να υπερασπιστούν θέσεις και αξίες.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας ή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/gpNTmNS94HhY5FPMA.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «Κάνε μια αιώνια φιλία»!!!