04/09/2019

«Για φαντάσου… τα βιβλία μπερδεύτηκαν με τις φιγούρες του θεάτρου σκιών, στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.!»

image_print

Συνεχίστηκαν τη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, σε τρεις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι καλοκαιρινές δραστηριότητες που οργάνωσαν και υλοποιούν οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ., αλλά και μία δράση (η τελευταία για φέτος) που εντάσσεται στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2019 που υλοποιεί και φέτος η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» τα βιβλία, οι εικόνες, οι τίτλοι, τα κείμενα, μπερδεύτηκαν μεταξύ τους και τα παιδιά ήταν αυτά που ανέλαβαν το δύσκολο έργο να συναρμολογήσουν τα κομμάτια ενός διαφορετικού και δύσκολου, αλλά διασκεδαστικού παζλ.

Αγαπημένοι συγγραφείς όπως η Αγγελική Βαρελλά, η Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, η Μαρία Αγγελίδου, ο Rene Goscinny, o Jeff Kinney, κ.α. παρέλασαν μπροστά από τα μάτια των παιδιών, τα οποία μετά από πολύ προσπάθεια κατάφεραν κι έβαλαν σε τάξη τα εξώφυλλα και τους τίτλους, τις εικόνες και τα κείμενα κι έφτιαξαν με κλωστές και σπάγκο τη δική τους όμορφη και μοναδική βιβλιοδεσία!!!

«Καραγκιοζοτρεχάματα» στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα», τα παιδιά άκουσαν για τη ζωή του Καραγκιόζη, από πού ξεκίνησε, ποιο ήταν το τέλος του αλλά και πως έφτασε στα μέρη μας.

Στη συνέχεια, διαβάσαμε το βιβλίο «Καραγκιόζης, το μεγάλο φαγοπότι» του Β. Χατζηβασιλείου, από τις εκδόσεις Πατάκη, αναλαμβάνοντας το κάθε παιδί να ερμηνεύσει ένα πρόσωπο από το βιβλίο.

Τέλος, τα παιδιά έφτιαξαν φιγούρες του καραγκιόζη, της Αγλαΐας και του κολλητήρι!!!

«Ο Καραγκιόζης δάσκαλος» ήρθε σήμερα στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» και ξεσήκωσε τα παιδιά με τις αγριοφωνάρες του, λέγοντας πως δεν θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία….

Ο αγαπημένος ήρωας του Θεάτρου Σκιών Καραγκιόζης με την παρέα του , είναι κληρονομιά πολύτιμη που δεν πρέπει να χαθεί και αξίζει γιατί ο ήρωας αυτός είναι ο καθρέφτης της γνήσιας Ελληνικής ψυχής.

Τα παιδιά της βιβλιοθήκης έφτιαξαν τις φιγούρες του θεάτρου σκιών και τις έδωσαν ζωή σε μια παράσταση γεμάτη γέλιο και χαρά..

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, συνεχίζονται οι καλοκαιρινές δραστηριότητες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, ενώ σε δύο παιδικές βιβλιοθήκες, ολοκληρώνονται οι καλοκαιρινές δράσεις, με το παρακάτω πρόγραμμα :

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» – Ταξιδεύοντας στον κόσμο. Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, όπου μαθαίνουμε την ιστορία διάσημων μνημείων του κόσμου, αλλά και φαγητών, σημαίες χωρών και φυσικά ποδοσφαιρικές ομάδες!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» – Κουκλοθέατρο με δαχτυλοκουκλάκια. Κατασκευάζουμε με χαρτόνια ή άλλα υλικά τη δική μας σκηνή, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και στη συνέχεια φτιάχνοντας δικά μας δαχτυλοκουκλάκια με χαρτιά, πανιά ή άλλα υλικά και δίνουμε παράσταση στους γύρω μας.

Στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Φως και σκιά – Καραγκιοζοτρεχάματα. Μια μικρή αναφορά στο θέατρο σκιών, από πού ξεκίνησε, πως έφτασε στα μέρη μας, πως γεννήθηκε ο Καραγκιόζης, κλπ.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!