«Για φαντάσου… μικρά ξυπνήματα, ταξίδια με το νου και παιχνίδια με βιβλία, στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.!»

29/08/2019
image_print

Συνεχίστηκε και τη Τετάρτη 28 Αυγούστου στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2019, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε περίπου 100 βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και τίτλο «Για φαντάσου…».

Για φαντάσου… τα κείμενα και οι εικόνες, οι ήρωες και οι τίτλοι να ξέφευγαν από τα βιβλία! Κάτι τέτοιο συνέβη στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική βαρελλά», όπου τα βιβλία, οι εικόνες και οι τίτλοι μπερδεύτηκαν μεταξύ τους και τα παιδιά ανέλαβαν το δύσκολο έργο να συναρμολογήσουν τα κομμάτια του παζλ και να φέρουν τη τάξη ξανά.

Με υπομονή σύνδεσαν τα κομμάτια των βιβλίων μεταξύ τους, τα κόλλησαν σε χαρτιά, έβαλαν σε σειρά τις σελίδες, τις εικόνες, τους τίτλους και τα εξώφυλλα και μετά τα έφτιαξαν ένα μικρό βιβλίο μια κι έκαναν και μικρές αυτοσχέδιες βιβλιοδεσίες με σπάγκο ή κλωστή και φυσικά φωτογραφήθηκαν με καμάρι, μαζί με τα δημιουργήματά τους, αλλά και τα πρωτότυπα βιβλία.

“Μικρά ξυπνήματα” δημιουργήσαμε στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού», επινοήσαμε εικόνες και στιγμές από την καθημερινή μας ζωή. Παραμύθια με παντόφλες και τραγούδια με πιτζάμες, πουπουλένια μαξιλάρια τρυφερά ακούσαμε, γιατί αν δεν ονειρευτείς αυτό που θες, δεν έχεις καλά ξυπνήματα.”Παραμυθοτράγουδα και καληνύχτες” της Παυλίνας Παμπούδη”, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Τα μυστικά μας κλείσαμε σε μπουκαλάκια, να τα πάρει η θάλασσα που ξέρει να.. κρατάει το στόμα της κλειστό. Όταν ένα χρώμα κοιμάται, βιάζεται να ξυπνήσει για να αφήσει πατημασιές στο άσπρο χαρτί. Τα ίχνη των παιδιών, κόκκινα και πορτοκαλί μένουν για πάντα στη βιβλιοθήκη τους!!!

Για φαντάσου…ταξίδια του Νου, έκαναν τα παιδιά της παιδικής βιβλιοθήκης συνοικίας “Αγίου Φανουρίου”. Μέσα από τα βιβλία της Οδύσσειας, της Κοκκινοσκουφίτσας, της Χιονάτης, ταξίδεψαν με την φαντασία και το Νου τους, πλάθοντας φανταστικές, μακρινές ιστορίες. Άκουσαν το παραμύθι “Το ταξίδι του Σεμπάστιαν” της Ingrid Ostheeren, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, όπου αναφέρει έναν ποντικό που του άρεσε να ταξιδεύει σε πολλά μέρη, μέχρι που έφτασε στο καλύτερο μέρος του κόσμου..

Τέλος, τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους μεταφορικό μέσο, μ’ αυτό που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στη χώρα των παραμυθιών..Τελικά, αυτό το πρόγραμμα μπορεί να ήταν μόνο η αφορμή για ένα ταξίδι, σ’ ένα βιβλίο, μ’ ένα βιβλίο, ένα φανταστικό ταξίδι. Και από τα ταξίδια γυρνάμε πάντα σοφότεροι. Κι ας ήταν μόνο ένα ταξίδι με το νου….

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, συνεχίζεται σε τρεις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με τις παρακάτω δράσεις:

Στην Παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Νικολάου” – Για Φαντάσου… να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους…» Ένα εργαστήριο για τους αστερισμούς και τους μύθους τους, ένα ταξίδι στον ουρανό και στα αστέρια.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Λάκας Μαντζάρα” – Για φαντάσου… ταξίδια του Νου. Όλη η γη στα χέρια σου. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά ξεφυλλίζοντας βιβλία να ταξιδέψουν πάνω στη γη. Να ταξιδέψουν μέσα στα βιβλία ή ακόμα καλύτερα στόχος του προγράμματος είναι τα Ταξίδια του Νου. Κι αφορμή ένα βιβλίο ή μάλλον πολλά βιβλία, ανάλογα με την βιβλιοθήκη, με την παρέα που θα συγκεντρωθεί, με το κάθε παιδί ξεχωριστά. Γιατί τα ταξίδια του νου ή τα ταξίδια μέσα από τα βιβλία δεν τελειώνουν ποτέ. Νομίζω ότι αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων όσων παλεύουν για τη φιλαναγνωσία : τα ταξίδια του νου

Στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» – Για φαντάσου… τη δική σου ιστορία. Εργαστήριο δραματοποίησης λογοτεχνικών κειμένων . Το εργαστήριο δραματοποίησης λογοτεχνικών κειμένων έχει στόχο να αφυπνίσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μικρών αναγνωστών /στριών μέσα από μια ομαδική διαδικασία.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!