Φτιάχνω χάρτες, μ’ ένα μοβ μαρκαδόρο, σε… ασπρόμαυρο φόντο!!!

17/07/2020
image_print

Με τρεις όμορφες δράσεις, συνεχίστηκαν την Πέμπτη 16 Ιουλίου, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Αστέρια του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου και οι διαχρονικές αγαπημένες ταινίες, ζωντάνεψαν στα χέρια των παιδιών, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου», με τα πολλά χρώματα που έβαλαν σε αξέχαστες σκηνές., με αφορμή το ωραίο βιβλίο του Frank Viva «Η μικρή Σάρλοτ σκηνοθέτης», από τις εκδόσεις Μέλισσα.

Αστέρια του «Παλαιοκκλησίου», εικόνες απ’ το χτες με ανθρώπους στις καθημερινές ασχολίες, στο μόχθο, στα γλέντια, χρωματίστηκαν από τα παιδιά του σήμερα, μέσα από ένα λεύκωμα θησαυρό, που με αγάπη δημιούργησε ο τέως πρόεδρος της κοινότητας κύριος Χρήστος Μπάγκος, βρίσκεται σε όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Τέλος, ένα τεράστιο αστέρι της Ορθοδοξίας και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς , η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, γέμισε χρώματα από παιδικά χέρια!!!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα», έκανε την εμφάνισή του «Ο Χάρης και ο Μοβ μαρκαδόρος», μέσα από το πολύ έξυπνο βιβλίο του Crockett Johnson από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Το βιβλίο αναφέρεται σ’ ένα μικρό αγόρι με μεγάλη φαντασία, που με το μοβ μαρκαδόρο του, ζωγραφίζει το κάθε τι που θέλει να δει. Έτσι και τα παιδιά της βιβλιοθήκης ζωγράφισαν με μωβ μαρκαδόρο τις δικές τις φανταστικές εικόνες και τις ένωσαν μεταξύ τους φτιάχνοντας μια όμορφη καλοκαιρινή ιστορία!!!

Η δράση σχεδιάστηκε από την κοινωνιολόγο Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και παρουσιάστηκε στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία του 2012 που συντόνισε το Future Library.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου », είδαμε διάφορους άτλαντες και χάρτες. Συζητήσαμε τη χρησιμότητά τους και σε τι υλικά και πως τους έφτιαχναν από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα, την εποχή των δορυφόρων και των GPS.

Στη συνέχεια βγήκαμε μια μικρή βόλτα στη γειτονιά και το κάθε παιδί, έφτιαξε το χάρτη της διαδρομής μας, τους συγκρίναμε με τους χάρτες του google και μετά τα παιδιά έκαναν ένα δικό τους χάρτη, όπως το φαντάζεται το καθένα, από το σπίτι του μέχρι την παιδική βιβλιοθήκη.

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου, ολοκληρώνεται και η 3η εβδομάδα των δραστηριοτήτων στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Βόλτα στην πόλη, βόλτα στη γειτονιά. Κάνουμε μια μικρή βόλτα γύρω από τη βιβλιοθήκη, ψάχνοντας για ίχνη ζώων, πουλιών, ανθρώπων και αφουγκραζόμαστε το σφυγμό της γειτονιάς μας, με όλες μας τις αισθήσεις, μέσα από τους ήχους, τις μυρωδιές, τα χρώματά της!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» – Χαρτογραφώντας τη γειτονιά γύρω από τη βιβλιοθήκη. Κάνουμε με τα παιδιά μια βόλτα γύρω από τη βιβλιοθήκη. Τα παιδιά φτιάχνουν το χάρτη της γειτονιάς, τα ενδιαφέροντα σημεία της, πάντα με κέντρο τη βιβλιοθήκη και συγκρίνουμε τους χάρτες που φτιάξαμε, με αυτούς του google!!!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!