“Φωτογραφημένα” Δεδομένα: Τα ρούχα

04/07/2018
image_print

Συνεχίστηκαν και την Τρίτη 3 Ιουλίου, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια της 7ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα της ημέρας ήταν: «ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα ρούχα. Οι φωτογραφίες διάσημων φωτογράφων ως πηγές δεδομένων έδωσαν την αφορμή στο σημερινό εργαστήρι για παρατήρηση, περιγραφή του χρόνου, των συνθηκών της οικονομικής κατάστασης των ανθρώπων της εποχής του περασμένου αιώνα.

Στην αρχή, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, διαλέγοντας η κάθε ομάδα από μια φωτογραφία. Παρατηρώντας προσεκτικά την φωτογραφία, προσπάθησαν να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια το ντύσιμο, τις συνθήκες ζωής και την καθημερινή τους ζωή και το πώς είναι σήμερα αυτές οι φορεσιές.

Με τη βοήθεια πλούσιας βιβλιογραφίας με υλικό φωτογραφικό τα παιδιά απάντησαν σε ερωτηματολόγια, χρωμάτισαν τις φωτογραφίες της op art εικαστικής τέχνης με θέμα τα ρούχα, καθώς και του φωτογράφου του πολέμου Felice Beato και έντυσαν τους φίλους τους προσθέτοντας ο καθένας τους και ένα ρούχο!!!

Τέλος συμπλήρωσαν τόσο τα προσωπικά ημερολόγια τους με τα δεδομένα της δράσης, αλλά και το «κρεμαστό» ημερολόγιο της βιβλιοθήκης με δεδομένα όπως ο καιρός της ημέρας, τα παιδιά που παρακολούθησαν το εργαστήριο, αν άρεσε και σε πόσα παιδιά η δράση και πόσα παιδιά δανείστηκαν, πόσα βιβλία σε μια όμορφη κατασκευή που μας έφτιαξε ο επιπλοποιός Κύριος Καρατζιάς Βαγγέλης

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου, συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικίας Αγίου Φανουρίου, «Αγγελική Βαρελλά» και Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού, οι δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, με θέμα: ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ

Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία.

Ευχαριστούμε πολύ τη βιοτεχνία επίπλων των Αδερφών Αθανάσιου και Ευάγγελου Καρατζιά και Α. Παπαθανασίου που μας έφτιαξαν δωρεάν το πολύ όμορφο ημερολόγιο της καλοκαιρινής μας Εκστρατείας!!!

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://goo.gl/forms/UsoM82muyS2rERKl1

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!