Φανταστικές Ιχνηλατήσεις…

03/07/2023
image_print

«Φανταστικές Ιχνηλατήσεις…»

Με φανταστικές αλλά και πραγματικές ιχνηλατήσεις σε μέρη που έζησαν οι δύο μεγάλες συγγραφείς Ζωρζ Σαρή και Άλκη Ζέη, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη εβδομάδα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ!

Τα παιδιά συνάντησαν τους ήρωες της Άλκης και της Ζωρζ και δημιούργησαν δικούς τους φανταστικούς χάρτες 3D, αλλά και 2D, με απλά υλικά όπως χαρτόνια από χαρτόκουτα και φελιζόλ, και εντυπωσιακά κτίρια, δρόμους, ποτάμια, θάλασσες, λίμνες αλλά και πραγματικά μνημεία από γνωστές μεγαλουπόλεις και μέρη όπου έζησαν ή ταξίδεψαν η Άλκη και η Ζωρζ.

Διαβάσαμε αποσπάσματα από τα βιβλία της Άλκης Ζέη «Τα παπούτσια του Αννίβα», «Αρβυλάκια και γόβες», «Η μωβ ομπρέλα», «Ο θείος Πλάτων», από τις εκδόσεις Κέδρος και «Ένα παιδί από το πουθενά» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Από τη Ζωρζ Σαρή διαβάσαμε αποσπάσματα από τα βιβλία «Ε.Π.», «Τα στενά παπούτσια», «Ο πόλεμος, η Μαρία και το αδέσποτο», «Νινέτ» και «Γράμμα από την Οδυσσό», από τις εκδόσεις Πατάκη και παίξαμε ένα διασκεδαστικό μπίνγκο με τα παπούτσια που ανέφεραν τα αποσπάσματα των βιβλίων και παίξαμε παντομίμα με βήματα και χορευτικές φιγούρες, ανάλογα με τα «παπούτσια» που παρουσιάζαμε!!!

Δευτέρα και Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η 5η φετινή μας δράση, με τίτλο «Πες καλοκαίρι χωρίς να πεις καλοκαίρι – Καλοκαιρινά τετράδια». Μπορείς να πεις καλοκαίρι χωρίς να πεις τη λέξη καλοκαίρι; Τα παιδιά ανακαλύπτουν καλοκαιρινούς θησαυρούς, φτιάχνουν τα δικά τους καλοκαιρινά τετράδια (λευκώματα), όπως κάναμε όλοι στα σχολικά μας χρόνια!!!

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας ή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/gpNTmNS94HhY5FPMA.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «Κάνε μια αιώνια φιλία»!!!